Toysdaily 玩具日報

查看: 17867|回復: 40

[分享討論] 超級戰隊時間 - 爆龍戰隊

呢排見到其他師兄 / 師姊出戰隊 DX POST,十分雀躍

為左將戰隊魂繼續燃燒,小弟再次獻醜嘞,希望有更加多人會受感染,加入到戰隊世界啦

開始嘞

今次為大家介紹既係爆龍戰隊1號機 - 爆龍王

爆龍王由霸王龍()、翼龍()同三角龍()組成

先黎睇下霸王龍

翼龍

三角龍

跟住就係準備大合體嘞

先將霸王龍個頭同身體分開(黑色部份為固定位)
(將手部收起)

把大腿外甲放下在小腿旁

跟住將整個下肢調整至與身體成 90 度角

上身順時針轉 90度,讓尾巴成為機械人 左手

霸王龍準備完了,跟住到翼龍

好簡單,首先把前半身同後半身(腿部連尾部)分開

前半身暫時無野攪,而後半身會成為機機械人既頭盔(將腳部向上調整)

又攪掂,最後到三角龍

基本上又係無野整,只要把四隻腳向上推入身體內就 ok了

爆龍王合體

(1) 將三角龍合上為右手

(2) 將翼龍上半身雙翼向身體方向收埋,並整個掛上在機械人前胸上

(3)霸王龍頭部有機關,反出來為機械人頭部

(4) 將黑色固定部份扣在頭部外圍之固定圈

(5) 將頭盔戴上,合體完成,登場

左手設有電動開關,可令手臂順時針或逆時針旋轉

另外,左手前端及右手前後端可拆除,露出拳頭

拆除部份可作為劍同盾

最後大頭照一幅,多謝收看

[後記]

雖然口口聲聲話自己係超級戰隊粉絲,但係爆龍只係睇過幾集

無追睇並唔係內容差,而係小弟從小十分抗拒恐龍 (恐龍 D 樣咁恐怖:55: ,都唔明點解咁多塞豆窿鍾意)

所以爆龍剩係買左1號機械人就算數嘞

希望其他師兄 / 師姊 能夠在之後既日子為小弟補完

就此謝過,下次見,BYEBYE
十卜! :71:
頭盔一點霸氣都冇:63:
我要邪惡:DD
good 喎~~~~~
頭像被屏蔽
隻紅爆龍其實好好玩..型態亦唔錯...呢set點都要支持吓...

無奈地我到玩時為止都未買得番"爆龍殺手"的白翼龍...而家合體不能呀:63:
師兄,爆龍相對係我最齊嗰套,連埋配件嗰幾條龍,我淨係冇買殺手翼龍嘅暴走版
For old cake like me, I still like sentai series from the 80s the best.
good sharing:71:
始終都係鍾意細個嗰陣嘅恐龍戰隊同五星戰隊,情意結黎嘅:35:
近期真係多左 ching post dx 戰隊野, 呢set 爆龍我都有, 不過比我d 兒甥仔將佢地分左屍 :die: 但見佢地玩得咁開心都冇所謂la :DD

p.s. 自從魔法後我覺d 合体方式真係好求其, 所以都冇再買la :cool:
我中意殺手王多啲!:$
我都擁有戰隊魂架..我由第一隻儲到而家.
以前的多數都後追.好多都好貴下
近年除主角機會一出即入外
其他配件會去日本先追番或睇下個邊做完香港有冇平貨返先入
support , Ben !!:71:
but what are they ??
I havent watch B4 :44:
爆龍成個系列都好正
恐龍款式又多又型 :71: