Toysdaily 玩具日報

查看: 34506|回復: 88

[分享討論] 超級戰隊時間 SP - 海賊戰隊豪獸神

:65:

師兄們好,又同大家見面

大家如有睇開小弟的戰隊 DX 合金介紹,應該都會留意到標題通常都是用「超級戰隊時間」的。

為何今次會加 SP呢?

是因為今次只集中分享海賊戰隊二號機械人 - 豪獸神

而一號機械人豪快王及其他武裝留待劇集完播後才用回「超級戰隊時間」正式再作介紹吧:64:

開場白講完,正式開始介紹,先黎過劇情提要

海賊戰隊豪快者與殘虐軍之戰鬥持續著...........

此時竟有一青年 - 伊狩鎧毛遂自薦說要加入海賊戰隊,作為新成員

起初各豪快者對伊狩並無好感,拒絕其加入要求。後因在未變身的情況下仍無懼地和殘虐軍們戰鬥,豪快者們終承認了他的誠意及毅力,正式讓其加入成為第六位成員 - 豪快銀

豪快銀的力量來源自爆龍戰隊之Alba Killer、未來戰隊之Time Fire 及恐龍戰隊之Dragon Ranger(註1)

除了變身及戰鬥力量外,三位前輩亦賜予能三段變型之機體作為豪快銀的專屬戰機

代表未來戰隊之豪獸鑽頭
(註2)

代表恐龍戰隊之豪獸恐龍
(註3)

代表爆龍戰隊之豪獸神
(註4)

海賊戰隊得到豪快銀加入,戰鬥力進一步加強,但殘虐軍亦非等閒之輩,戰鬥持續不休..............

* 註1:由於伊狩鎧(豪快銀)不顧自己性命拯救了險遭車禍之小孩,其勇氣及敢於犧牲之精神感動了三人,所以三人將 Ranger Key(戰士力量)傳承給伊狩。
  註2,3,4:各形態是參照原屬戰隊機體而成的

未來戰隊 - 戰機形態

恐龍戰隊 - 恐龍形態
(借圖自Leo_fat_guy 師兄:64: )

爆龍戰隊 - 機械人形態

<簡介完畢>

好,簡介完,係時候正場

DX 豪獸神登場

盒面

大大隻字寫住豪獸神及豪快回轉,很能吸引小朋友眼睛

盒底

有三段變型簡介及可與豪快王交換手臂

內容 - 身體連腳、鑽頭、恐龍頭同一對恐龍手

開始玩&#22046;,先變豪獸鑽頭

1) 將腳部180 度反向,扣在身體筍位上,作為戰機噴射器

2) 前方有筍位,扣上鑽頭作為機首部份

3) 放下轉頭兩旁機關,作為機體前輪

4) 身體背面亦有筍位,扣上恐龍手,可用手上車輪作為機體後輪

5) 打開人胸口機關,選擇筍口(長,有箭咀指示)

6) 接上恐龍頭作為雷達

7) 完成

跟住到豪獸恐龍

1) 將腳部放回原位,放下腳部機關

2) 屈曲雙腳,變成恐龍外型

3) 打開胸部機關,選擇短筍位,扣上頭部

4) 扣上恐龍手

手指可郁動

5) 扣上鑽頭,作為恐龍尾部

6) 完成

最後係豪獸神

1) 把兩腳伸直

2) 調整轉頭尾部

扣上鑽頭作為右手

鑽頭可打開,變成弓型及三&#20041;戟型

3) 恐龍頭為左手

轉動後部位置及打開恐龍口露出拳頭

扣上

4) 打開胸甲,轉出頭部

打開頭部雙角

5) 在背部扣上恐龍手

6) 完成

玩具上色靚,關節緊,個人覺得十分出色,大膽 D 講句,分分鐘好過笨大其他系列

不過亦有人批評 DX 戰隊合金零可動,得個大字

可喜的是,今次有少少可動

另外有個好玩 GIMMICK

就係鑽頭是可轉動的(轉動不需要額外電池,只要在玩之前用上&#37676;方式把鑽頭扭動儲力就可以了,十分方便)

手動 MODE

可見到鑽頭上有一按扭(只要長按就可以轉動鑽頭)

自動MODE

當變成豪獸神,只要扭開背後機關,雙手前端就能自動轉動

係未有少少對 DX 戰隊合金改觀呢?

最後送上兩組 GIF 檔作結吧

多謝收看:64:

:p
十卜!!:71:
老實講, 對我黎講, 豪獸神搶曬豪快王既風頭
3段變形 又有轉頭玩 最重要係有最令我懷念的暴龍造型:handshake:
對於唔玩dx戰隊機械人既我都忍唔住入左隻 (同埋入埋食玩):$
多謝CHING既介紹, 希望多D朋友認識豪獸神啦!!
真心分享,非精不可!!
:71::71::71::71::71:
S20081997 發表於 22-8-2011 02:45 PM

好大隻:shiny:
原來真係咁長... 一野 del 晒真係......:no:
dx只會有變形用到的關節位:80:

十卜BEN兄
豪獸神大愛 :)
BEN兄你依隻豪獸神有冇金屬KEY?
哩隻dx平d既話我一定入手,因為比到我好多回憶:$
S20081997 發表於 22-8-2011 14:45

S 兄,本來想留番個梳化自己座殷黎寫後記的,估唔到你咁快手
呢隻好正呀...但我個人喜愛電動多d....:71:
十卜!!
老實講, 對我黎講, 豪獸神搶曬豪快王既風頭
3段變形 又有轉頭玩 最重要係有最令我懷念的暴龍造 ...
我乜都冇曬 發表於 22-8-2011 14:56

X 2

所以之前豪快王都仲忍到手唔入住,但係豪獸神真係忍唔到手,見合理價即入了
benben, 你個分享好堅喎, 洗唔洗攪足一日至出到呀?
感謝良心分享:71:
真心分享,非精不可!!
Godzima 發表於 22-8-2011 14:58

多謝 G 兄十卜
好大隻
jimchan829 發表於 22-8-2011 14:59

一般啦,未算係最大隻既 DX