Toysdaily 玩具日報

查看: 23304|回復: 60

[分享討論] TD近日留言要15字元以上既設定

TD最近改左個system setting,留言必需要15字以上。

乍看之下,似乎係避免大家灌水;但事實上有咩用?

TD好多帖係分享帖,大家唔少時間都係多謝一個分享以示支持,通常都唔夠15字。抑或TD官方唔認同呢d「多謝分享」回應?

當然,如果回應post有更多內容可供討論會更好;但有時出個帖,見倒班TD熟人留番個名,小弟作為一個膚淺既人,會覺得有一個小小既認同。

又再加上,事實上你有政策,大家有對策,唔係多幾個洋蔥頭,就係多堆數字。內容冇充實到,只係麻煩大家夾硬灌多少少水。

想問下大家,覺得有15字呢個設定之後,有冇覺得d帖質素好左?定係睇倒既數字多左?

15151515151515151515 :64::64::64::64::64::64:
最煩呢句---->
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 2 字節系統限制: 15 到 10000 字節
總好過有D人淨係出表情灌水當樂趣吖,
淨係出表情或者講多謝分享又冇其他野講咁出 Post 又有乜意義?!
只要copy就得

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節系統限制: 15 到 10000 字節

DONE
呢啲野真係好難講....
但係:
"呢隻咁靚, 要入啦!"
都唔比我post, 少過15 個字, 但呢個post 都叫有啲point丫.

我其實都幾同意要打擊灌水.
以家search 唔到ja,

當年TD仲可以search 人地出過所有嘅留言時, 我留意咗某條友好耐.....
佢258 帖子中, 全258帖子都係 "Thanks for sharing.Thanks for sharing.Thanks for sharing.Thanks for sharing."
有無離譜啲呀?!!  佢係鸚鵡呀?  唔係, 鸚鵡都起嗎識多兩句下話?你梅花簡竹 "Thanks for sharing", "Good news!" 都好啲掛?

或者set 番少過 10字, 8 字 會好啲...
呢啲野真係好難講....
但係:
"呢隻咁靚, 要入啦!"
都唔比我post, 少過15 個字, 但呢個post 都叫有 ...
Duraxyll 發表於 13-7-2011 01:02

咁到時D人咪又好似上面菜汁先生話齋:

"只要copy就得

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節系統限制: 15 到 10000 字節

攪掂"

咁你又吹得佢地脹咩...?
只要copy就得

DONE
果汁先生 發表於 13-7-2011 12:48 AM

我意思就係咁...  既然end up只係令人求其打d野填數,不如咪set個limit咁擾民。

P.S.  我都做唔少呢個copy and paste動作...
我竟然唔知有件咁事......
不過看來都是引入台灣某D壇的規則,可能減少到D連COPY都懶的人.
頭像被屏蔽
每個回覆打夠15個字比只出icon用多1秒.......每日當5000個回覆/引用.....依度既綱友合共留多5000秒.............盤數靚幾多:handshake:

無既...
好多時候 都要睇返果個人既=-='
反正 我好多時間都會留言多過十五個字..
不過講真...
有時 真係十個字左右就已經發左一個有完整意思既回覆\
如果系統迫我15個字..
我即使唔係copy果句野..
都只係會打多幾點full stop.............................................<--like this

anyway 我都唔鍾意人留言時只打一個符號..
:$

or
:71:
每個回覆打夠15個字比只出icon用多1秒.......每日當5000個回覆/引用.....依度既綱友合共留多5000秒........ ...
Warmblood 發表於 13-7-2011 09:46

真的假不鳥!!
請問邊度仲有合桃蛋糕賣呀?我係佢既fans,不過前一排去左非洲所以miss左,如果有大大見到請即刻盡快立即通知,等我可以&#22001;&#22001;聲一枝箭衝去用信用卡簽卡過數,以免又比其他冇興趣但係又買左既炒家放上網係咁bid係咁咇,令我地呢d好想玩既玩家唔使&#21523;&#21523;都要食炒價。你知啦!今時今日有份工已經難,通漲又鬼咁高,唔通仲要玩玩具都咁破費咩?需知道今日唔知聽日事,一個早餐原本18蚊,依家都加到25蚊啦!所以,希望有見過合桃蛋糕既朋友通知聲啦!唔該!

相信TD就係想見到呢一種又長又尋,0徙人時間既回覆掛?:67:
請問邊度仲有合桃蛋糕賣呀?我係佢既fans,不過前一排去左非洲所以miss左,如果有大大見到請即刻盡快立即通 ...
常威 發表於 13-7-2011 10:12 AM

我覺得你個post出得好好,有心機寫,唔係十五個字以下既行貨,而係經通天徹地既分析,憑個人獨有既觸覺,將不落俗套既感想,作大我無私既分享。
我覺得你個post出得好好,有心機寫,唔係十五個字以下既行貨,而係經通天徹地既分析,憑個人獨有既觸覺 ...
呂品器 發表於 13-7-2011 11:23 AM

係就比個精啦唔該!:45: