Toysdaily 玩具日報

查看: 8610|回復: 16

[分享討論] 很久沒砌模型

真係好耐冇砌模型,尋日買咗盒RG 渣古....講真,setting好精密.....但在144/1比例下....敗了,好痛苦...我以前會上灰噴油收夾口....但今次只係想素組.....好難砌呀....由其心口個兩極小的零件,跌了幾次落地幾乎搵唔返.....

係靚...但唔會再買呢條line....hahah
點解呢大大???你請到咁好
回復 2# leowaiwai

砌過一次就知嫁啦~
要一個上開油既人接受有水口加上件太多易甩件,我都寧可比多舊幾玩蘿蔔好過~
真巧:) .這兩天我也在組這支.RG作的真是不錯.只要上墨線.就算素組也很好看.
不過有些零件真的有點小.一不注意就會不見或壞掉.我右大腿裝甲的卡榫.不小心就被我弄斷了.:31:
其實RG我自己都係素組, 因為我覺得已經好靚, 但其實我覺得砌素組真係唔難....難係難在貼貼子個下...真係好細張下......:50:
可能我買既RG係初代,問題無咁大...
素組我已經覺得唔錯....
呢條line會繼續幫襯...(下隻zeta...)
點解呢大大???你請到咁好
leowaiwai 發表於 10-9-2012 10:30

講真,佢好detail,分色都好好,但啲件好細,隻腳個噴射器己比我整斷咗一個...
真巧 .這兩天我也在組這支.RG作的真是不錯.只要上墨線.就算素組也很好看.
不過有些零件真的有點小.一不注 ...
stl623 發表於 10-9-2012 10:45

我個身個件事幾乎斷了,而家係隻手遮住所以唔覺,但前面好覺....
上色墳墓:50:,甘z gundam咪.......
真係好耐冇砌模型,尋日買咗盒RG 渣古....講真,setting好精密.....但在144/1比例下....敗了,好痛苦 ...
pkfox 發表於 10-9-2012 10:23 AM

我有唔同觀感, 之前都完成o左一隻 RG o既 Freedom,(都係第一次砌 RG), 照樣上灰,打磨同噴塗, 佢分件其實分得好仔細, 呢個反而幫o左我上色, 因為唔使好似 HG 咁做咁多 masking ,分件 同 無縫.

好似下圖手同腳咁, 原裝分件上完色就o拍落去, 我自己覺得比較方便~  :)

我有唔同觀感, 之前都完成o左一隻 RG o既 Freedom,(都係第一次砌 RG), 照樣上灰,打磨同噴塗, 佢分件其實 ...
goahead 發表於 10-9-2012 02:42 PM

師兄有無多d相睇呀,隻野好靚:77:
回復 11# 玩具人傀儡

之前發過, 舊帖o黎~  :)
http://toysdaily.com/discuz/view ... 2692&highlight=
砌多幾盒便會適應,不要放棄!
砌模型不知幾開心...
我都好鐘意這個系列!真係好靚!素組都無問題!
無錯!佢 D 件真係好細!不過細得嚟又幾唔錯!
雖難砌,但精細,這更使我用心去砌!
師兄們!不要放棄呀!RG 的確係好好的系列呀!:71:
跌了落地幾乎搵唔返:66:

i haven't try 1/144 's MG:34: