Toysdaily 玩具日報

查看: 54350|回復: 120

[玩具報告] 王者之翼!!!!—DX超合金 YF-29 (ALTO CUSTOM) 完全玩評報告 (#101更新圖片)

**早日影得唔太好,今日用POSTER背景,再影得幾張相。影來影去,終於發現點解影得唔開心,原來個STAND唔識得轉角度,好唔開心。希望遲下出VF-25個陣,可以有埋個可移動既STAND啦~~:73:

其實小弟係八十後,八十後,一定有D共同回憶,高達應該係人都識,之後要數,就應該係MACROSS。如果唔識MACROSS既朋友,信我,佢地對動漫既愛同深度,都係好有限。識得欣賞MACROSS,無論係機設、人設、故事各方面,都係無得彈。講真,就故事而言,我覺得MACROSS係比高達更正,因為MACROSS有愛﹗好,講左個背景之後,係時候要去報告﹗大家都知小弟係玩ROBOT魂為主,其他公仔,我真係好少POST,呢次既YF-29,係我第一次買咁貴既單一玩具,亦係我第一次玩MACROSS超合金,玩完之後,除左O咀,還是O咀,YF-29,太正了,太美~~:71: :71: :71: :71: :71: :71:

先來POSTER先~~講真,之前對綠毛無咩好感,不過,都照影下~~

對主角都係無咩好感,畢竟佢同初代既一條輝,M7既巴沙拿,真係差左幾遠下。

雪露就真係無得講,正~~~!!!!不過,都係初代既明美最吸引~~

講完其他野,係時候去玩評報告~~好多大大都話呢隻幾好,到底好係邊?依家我一點一點講~如果睇完呢個POST而決定買呢隻機既朋友,留個言~^^~

唔同角度都影一影先~真係正~

睇下D水印同D DETAIL位,真係屈左機,無得頂......小弟玩開ROBOT魂,依家再睇番D ROBOT魂,唉.......

真係好靚~~

個架係大左小小,如果唔係就真係VERY GOOD﹗

背上面個兩隻炮啦~~

隻翼可以伸出伸入,非常非常流暢,好舒服﹗

引擎位可以自行調整,無得輸....!!!!!

先出個無手MODE先~竟然就咁都可以企得穩~~一方面,佢個腿關節真係做得非常非常好,真係非常非常好﹗你唔用雙手,係唔會搞得郁佢地,真係做得好穩陣~~有諗過不如拆左佢地出來睇下,不過之後都係打消左個念頭~~

大家可以留意個底,真係幾舊鐵,完全唔係膠,膠只係個表面啦,重要既關節都係用金屬整,成隻野手感一流~~~

隻翼真係做得好DETAIL,I MEAN個內部結構~~

搞左一段時間,終於整到半人型MODE了~同樣,都係企到係度,無得頂﹗

用埋個架,感覺良好﹗可以做到水平升降既感覺﹗

用下隻手擋下野先~~

逆加速﹗﹗﹗

通常呢D位都係放飛彈~~佢既飛彈位做得幾好,整左係個肩頭上~~

腳位一樣有得出飛彈﹗先將個飛彈匣拉出來就是了~~

近鏡再睇一下﹗~~

粒粒飛彈都係紅色架~~~~~!!!!!!

全彈發射先~雖然無ARMOR PACK個個咁壯觀,不過都OK架~~

呢隻手,真係好誇張,堪稱MG手~~~

托槍MODE,輕易做得到~~

想睇多D相,或者想睇下R魂既玩評報告,可以到小弟既BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:

YF-29 機械人MODE

搞完半人型,就係時候要去機械人MODE啦。重記得初初只係公佈左個FIGHTER MODE,大家都好想知佢個真面目。依家知左,有驚喜,簡單而言,就係型﹗先來拿刀仔先~~

好難想像,一隻可以三段變型既機,佢既人型MODE既可動性,依然係唔錯架~~隻腳個度可能會弱少少,不過非常合理~~

只要花少少心機,都係可以做到一D POSE架~~~千萬唔好同隻腳鬥力~~

配合埋攝影角度,一樣可以出到D效果~~

逆加速~~

係時候要玩槍啦~~

先來背炮 + 槍先啦~~支槍不用多講,當然係來自VF-27啦~~

好,來一個人型MODE全彈發射啦﹗﹗﹗呢張我覺得影得好清楚,好開心~~~終於有一張影得合水心啦~~

D彈匣細左少少~~

靠隻手彌補氣勢既不足啦~~

由上而下望,一樣無問題﹗

由上而下影一張先~我覺得這個角度看隻機,應該係最有型既~~

之後再來一個招牌既敬禮啦~大家影個陣,唔記得左呢一個經典一刻啦~~

呢張我影得幾滿意,真係可以做到少少陰影之餘,好有敬禮FEEL﹗

配合埋早乙女有人既公主POSE啦~~

呢個只係我自己想出來既版本~~

睇番動畫,隻手應該拿住支槍既一半部位啦~~

來一張從後影來既先~~

最後,來一個總評。:36:
:67: 先講作為第一次玩合金玩具既人既感覺。無可否認,係超開心,DETAIL位做得足,成隻野又夠硬淨,完全係無得彈。玩上手,除左變型個度難搞少少之外,基本上所有野都近乎100分~~
:51: 其次,講下作為玩一隻玩具既感受。再無可否認,呢隻野,太精細了,每一個關節,每一口既螺絲,無一樣野係多餘既~~全部野加埋係一個整體,分開就係各部分,每一個部分都做得好好,就係佢地加埋才可以成為一個整體。
:35: 再講下佢作為一個系列既感想~~由VF-1開始,到左依家既YF-29,講真,睇住MACROSS既機仔既變化,真係感受到設計者個種既熱誠。呢個位,不得不鬧一下高達,點解UC系列之外,無一個系列真係可以做得好,隻隻野都好倒模咁,講真,真係好無新意。反之,MACROSS,雖然來來去去都係三段變型,但係變個個方式,真係次次有唔同。
呢次既YF-29,好明顯係一隻集大成既機體,但係你唔會覺得佢係東拼西湊而成,反而係集各機既優點於一身,然後再揉合而成為今日既YF-29。
先講支槍,來自VF-27
再講背炮,個個CONCEPT來自最早既VF-1S既SUPER PACK,之後被廣泛應用。而劇場版VF-25個新PACK個兩枝野,就係YF-29上面個兩枝啦~
之後個盾,當然係VF-25系列啦,不過最早玩盾既,好似係YF-19個時
之後再講隻機,OFCOZ係YF-19啦
個肩頭上既彈匣,就係來自VF-25既SUPER PACK
腳上面既彈匣,就係來自VF-25既ARMOR PACK(縮小版)
粒水晶,就係來自成MACROSS FRONITER + MACROSS ZERO啦
不過,你可以一一咁分出邊樣野來自邊隻野,但係你唔會覺得佢地加埋係YF-29身上係一種既多餘,反而成為左一種美~~
期待SUPER PACK加埋上去既感覺。雖然個PACK細,但我永遠唔介意錦上添花。

成隻野,唯一一樣野唔好,就係點解個頭兩支炮,係「林慈慈」架><!!!!

呢個POST,係小弟開玩評咁耐以來,最認真既一個POST,希望真係令到大家進一步認識YF-29。
未玩過既朋友,你地一定要玩~~
玩過既朋友,你地一定要再玩~
玩過合金而無買既朋友,你地一定要買番佢,如果唔係你可能會有遺憾﹗

想睇多D相,或者想睇下R魂既玩評報告,可以到小弟既BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079
good photos 好毒!好在我都係個有先見之明的人:78:
睇完大大d 正相,我決定買:71:
我第一次玩macross合金=-=
變完機械人, 變唔返飛機....
我收唔埋個頭......
好一個 MACROSS POST

歡迎進入菜的地獄

睇完真係有少少中毒,不過現時個價咁癲,都係忍下手等第二水

今日買o岩o岩玩完,真係超正!!
佢缺點係太多尖位都係膠要好小心玩以免唔小心整斷!!同俾人炒得太貴!!
整体外型及可玩度一流,細位非常精細!!再講一次正!!樓主講得o岩!!唔買真係遺憾!!
回復 7# ckc52322

不過隻野超硬淨,溫柔D一定唔會出事,放心玩~~~
回復  ckc52322

不過隻野超硬淨,溫柔D一定唔會出事,放心玩~~~
kkkiii0079 發表於 28-6-2011 01:46 AM

新買番黎D接合位超硬要玩順佢,因為我有玩花VF-25S重甲D油同Decal o既陰影,所以我玩得好小心,好吃力:42:
慘得過我日日對住但冇時間玩:79:
Thanks for sharing, can see your passion.
不過如果呢隻係你第一隻Macross合金, 你一定要試玩埋YAMATO隻VF-19改啦, 到時先再決定俾唔俾一百分啦~heeheeee. :^
printing detail may be Bandai better, but 變形機構和可動呢~~~快d試&#21523;啦~~~:57:
回復 11# ToyKnife

大大講到咁,我真係好想試下啦~~~~~~~~~~~
不過呢個月真係要休息下先,大出左血~><!!!!~
頭像被屏蔽
Really good report ....support u c hing!!!!
( u make me so so so want to buy a >.< )
回復 13# ricky_lam522

應該要快D買,真係,我都未試過玩到咁開心~~
影ROBOT魂影得太多了~~~
好有心機既Review,今次真係Bandai挽回聲譽之作。