Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 聖衣神話新系列發布會-新品簡介 (更新: figure王 專訪中文翻譯@P.84)

有冇人覺得人馬ex隻翼好似靚過皇級?
neo.L 發表於 24-5-2011 02:07 AM

我都覺得,皇級對翼似乎要完全張開才好看!
真係唔知訂唔訂好, 有少少想訂皇級, 因為星矢好少出咁大件既野, 入黎作鎮廳之寶都唔錯, 唔知下一隻皇級會唔會係教皇加雙子座呢?

EX就更加難抉擇, 始終真係好多考慮因素:
1) EX同第一代放埋一齊可能會唔夾, 唔好睇
2) EX面相可能會唔靚, 到時又未必可以換第一代個頭落EX
3) EX可動性雖然高, 但好可能仲未解決一路擺pose一路丟甲既情況, 咁樣有幾可動都係徒然
4) EX個小腿甲會被分割成(膝蓋+小腿)來增加可動性, 但大家睇睇獅子座EX個版, 將原本好有線條美既甲搞成咁, 真係好難接受
5) 睇版, 暫時未見到面相, 但只看髮型設計, 暫時只係覺得巨蟹, 天秤, 山羊呢三款係靚過一代
6) 地台唔掂, 不過呢個次要d, 因為可以唔買
7) 定價貴, 第一隻已經要$480-$540(視乎行定日), 之後一定慢慢加價
8) 出得太慢, 2年先出完12宮, 到時又係有前後期唔一致既情況, 又要買所謂appendix來補不足
9) 個盒太大, 除非掉盒, 否則又要預好多地方放
10) 胸甲打橫斬, 確實係礙眼
我覺得呢個先係天大喜訊...hahaha
ryuchau 發表於 24-5-2011 03:37 AM

電鍍粉好像唔keep得耐,過一排就氧化變色
真係唔知訂唔訂好, 有少少想訂皇級, 因為星矢好少出咁大件既野, 入黎作鎮廳之寶都唔錯, 唔知下一隻皇級會唔 ...
金牛座菲利 發表於 24-5-2011 09:37 AM

其實可以等一年,睇下係咪鐘意,至追返。

我昨晚只係幫神紫龍換手掌,就跌甲跌到好煩。

所以無論膠又好,鐵又好,唔跌甲就得。
其實可以等一年,睇下係咪鐘意,至追返。

我昨晚只係幫神紫龍換手掌,就跌甲跌到好煩。

所 ...
mushroom 發表於 24-5-2011 10:16 AM

但如果之後先追番, 以現在既玩具市場情況來看, 好大機會要高追食炒價........

新圖:

新舊高度比較..有2CM既明顯差距

另外加多張素體:
EX:

皇級:
EX:

皇級:
aesopq 發表於 24-5-2011 10:47 AM

橙金:80:
新圖:

新舊高度比較..2CM有明顯既差距

另外加多張素體:
aesopq 發表於 24-5-2011 10:41 AM

明顯大隻過一代wor, 放埋青銅隔離唔知會點...

咁直接比較, 隻EX又真係型仔d.....
訂唔訂, 今日會做決定, 如果決定訂, 明天Day-off可以去訂埋
EX:

皇級:
aesopq 發表於 24-5-2011 10:47 AM

XXXXX包
明顯大隻過一代wor, 放埋青銅隔離唔知會點...

咁直接比較, 隻EX又真係型仔d.....
訂唔訂, 今日會做 ...
金牛座菲利 發表於 24-5-2011 10:55 AM

三思呀, 一闊十二大呀
咁ex高番d就o岩番動畫黃金同青銅高度比例囉!
三思呀, 一闊十二大呀
kinis 發表於 24-5-2011 11:02 AM

唉, 官圖真係好吸引, 拍埋一代隔離好似有氣勢好多, 點算
個盒又大盒, 開新line就要放棄咁d野(e.g. One piece Banbresto Figures)
高度真係有差:34:
VER2...真係得好多...:56: