Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 聖衣神話新系列發布會-新品簡介 (更新: figure王 專訪中文翻譯@P.84)

我同意你
大系 到神話我 都齊晒
但我今年27, 未係阿叔
聖鬥士係要有合金件先有味道~
要膠件,要s ...
聖鬥士JACK 發表於 21-5-2011 04:36 PM

我都同意你
由大系到神話, 扭蛋到盒蛋我都齊晒
但我今年就到28, 唔係阿嬸~~:x
聖衣係要有合金成份, 才會有個份兒時感覺, 才會有個份感情~:78:
如果要膠件, 玩12"算了~
...點解唔係應該正面去要求積極研究改進素體(結構/關節)既堅固實淨程度...
反而"本末倒置"地對膠件妥協......
我同意你
大系 到神話我 都齊晒
要膠件,要s ...
聖鬥士JACK 發表於 21-5-2011 04:36 PM

我同意你~我今年都就黎27,一樣細個半夜追星矢玩大系…
聖衣的確感覺用金屬先有味道,全膠咪好似以前嘅模型咁…
同埋我諗應該係金屬件可以做得薄d 角位利d,膠件要電鍍又唔可以太薄,電鍍完亦都好厚
不過其實笨大的確可以做到金屬件都好平滑,你睇官圖個隻…同埋琴座個隻大貨都可以好滑…差在佢有無心做俾你姐…
而我最唔鍾意係d 膠同金屬件成日兩節色…
無論合金定係膠,最緊要係顏色統一
如果MATCH唔到,我情願佢用死一隻物料好過
一件鴛鴦色既聖衣,幾重、幾墮手都係唔好睇
我同意你
大系 到神話我 都齊晒
要膠件,要s ...

我都係29,所以咪講就黎係呀叔囉........
膠件既星矢出過好多,根本冇銷路......
如果咁出膠既我根本唔會要,可能真係要有年紀既人先明點解要合金,一上手個感覺真係好滿足.......所以胸像出咁耐我都話咁耐........
我就係你所講既細路, 但我都係唔明點解一定要用咁多合金
而家d神話個body根本承受唔起d合金聖衣, 唔好 ...
肉 發表於 21-5-2011 03:57 PM

咁要改進既係BODY唔係聖衣.......
我都係29,所以咪講就黎係呀叔囉........
膠件既星矢出過好多,根本冇銷路......
如果咁出膠既我根本唔會 ...
neo.L 發表於 21-5-2011 08:07 PM

我未到你呢個年齡,不過我都算係由細深夜星期六睇聖鬥士既人...
人愈大,追求既野愈多...
以前我玩星矢(唔係大系),一粒單色扭蛋已經好滿足...
但係依家,未必滿足到我,最少我地有要求先...
我都同意你
由大系到神話, 扭蛋到盒蛋我都齊晒
但我今年就到28, 唔係阿嬸~~
聖衣係要有合金成份,  ...
J子 發表於 21-5-2011 04:44 PM

係啦,要膠既可以玩星矢皇級,但係皇級只係大比例先可以造到貼身既效果,同用咩料冇關既....
金屬件色差太大,寧願佢全膠製,起碼先有金光閃閃ge感覺
剩係實物同公報果隻已經差十萬 ...
白羊座_穆 發表於 21-5-2011 02:59 PM

同意
而家實物果隻同起初'閃閃令'個版實左差太遠:(
同意
而家實物果隻同起初'閃閃令'個版實左差太遠
機體 發表於 21-5-2011 08:23 PM

最低限度由黃金變左去橙金:80:
電鍍膠件的最大缺點係溶漆,重災區係素體的頭部,我的冥山羊長期戴面罩已經中左招,毁左容,冥水瓶的面罩亦溶漆到貼住面罩的頭髮上,冥雙子雖然冇戴頭盔,但電鍍的肩甲膠件也溶漆到後髮上,而合金件暫時未有呢個問題...
電鍍膠件的最大缺點係溶漆,重災區係素體的頭部,我的冥山羊長期戴面罩已經中左招,毁左容,冥水瓶的 ...
greg 發表於 21-5-2011 08:56 PM

係呀,佢溶個D係似係透明"黃/橙",真係膠個D先係咁......
最低限度由黃金變左去橙金
yugi 發表於 21-5-2011 08:32 PM

呢D顏色問題,真係同用料咁大關係?
反而有冇留意第一隻黃金獅子D甲好過之後個D......
再版都唔同左,真係第一次出個隻,係平滑D架.......
係呀,佢溶個D係似係透明"黃/橙",真係膠個D先係咁......
neo.L 發表於 21-5-2011 09:11 PM

我覺得係因為膠件電鍍表面d油食唔死, 引致長期貼住軟膠既哂就會痴左落去喇...
仲有唔知各位大大有無留意, 神話系列同金屬件連接既一定係膠件而唔會用金屬件, 例如腰啦, 胸甲啦,小腿上下節啦...我覺得係因為膠有彈性先可以同金屬件砌得實,如果全部用金屬件我怕全件聖衣著唔晒上身, 唔係拍唔入就係d野不停跌...所以我諗笨大真係有諗過先用膠件...(雖然我好討厭佢膠同金屬件唔同色...)
呢D顏色問題,真係同用料咁大關係?
反而有冇留意第一隻黃金獅子D甲好過之後個D......
再版都唔同左, ...
neo.L 發表於 21-5-2011 09:52 PM

之後琴座奧路菲仲滑...我覺得係佢打磨得唔夠滑or電鍍得唔好..有好多時d水口位連挫痕都有...