Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 聖衣神話新系列發布會-新品簡介 (更新: figure王 專訪中文翻譯@P.84)

睇圖...EX 白羊, 獅子, 天蠍咪係胸像頭囉

唔換得咩?
阿天 發表於 21-5-2011 12:56 PM

應該唔係胸像頭,天蠍頭髮比較明顯,胸像偏紫,EX偏藍
隻處女都OK呀,身型FIT左∼
我鍾意新依隻個比例, 有動畫FEEL好多
其實如果佢用全膠重正,
一來D色可以出得金D, 靚D, 做得番佢依家隻SAMPLE個色,
二來無咁重放POSE可以再好D
三來件聖衣可以再做薄D, 完全以造型出發
四來價錢都可以平D
我覺得佢依家用金屬出果隻板係對比上感覺鈍過膠果隻板
其實我唔太明點解有d人不斷講要多金屬件~~  又重又難固定~~  EX應該走唔同路線, 如果唔係冇意思, 同ver.1可能分別不大~~

我覺得全膠最好, 可以用電鍍金, 唔駛好似ver.1隻金咁肉酸~~
四來價錢都可以平D
DanielDaniel 發表於 21-5-2011 02:51 PM

因為b廠根本唔想平賣俾你。
其實我唔太明點解有d人不斷講要多金屬件~~  又重又難固定~~  EX應該走唔同路線, 如果唔係冇意思, 同ver.1可 ...
Lilith 發表於 21-5-2011 02:53 PM

:71::71:
金屬件色差太大,寧願佢全膠製,起碼先有金光閃閃ge感覺
剩係實物同公報果隻已經差十萬8千理
其實我唔太明點解有d人不斷講要多金屬件~~  又重又難固定~~  EX應該走唔同路線, 如果唔係冇意思, 同ver.1可 ...

:71:對呢,我情願全膠,又唔使腳軟又可以變翻黃金唔使做橙金

再講所謂合金都係鐵一舊,D人唔係以為真係金來吧:(

如果你唔係深夜追星矢既細路(而家就黎係呀叔),
又如果你唔係由大系玩到而家既人(而家都就黎係呀叔),
你(如果唔係就黎係呀叔)係唔會明架.......
BANDAI就明啦,佢最清楚點樣用我地D童年回憶吸我地既錢.....
我地比左咁多年錢佢先有今日架咋......

真係有共嗚,
金屬件個重量對隻FIGURE D關節係好大影響
依家D圖放出黎緊係正啦,
但到時出產品時可能好快就手軟腳軟
可動度再高都無意思
回復 1123# neo.L

唔好意思, 我係~~  So??~~~

由大系至神話我都有玩, 但童年回憶 =/= 金屬lor~~

金屬件有個缺點就係唔可以做太薄~~
...
neo.L 發表於 21-5-2011 03:09 PM

我就係你所講既細路, 但我都係唔明點解一定要用咁多合金
而家d神話個body根本承受唔起d合金聖衣, 唔好講玩, 如果唔用stand,有d就連企都8字腳, 要咁多合金又有乜意思?
...

我都係其中一個當年的細路, 我當年的大系仲留熙係度, 但講真, 我真係9唔幾鍾意佢金屬, 又重又難固定位置(易甩), d色又唔統一....
另外我都而同意之前有師兄講, 其實而家有幾多個會時不時將佢的聖衣除出黎?, 我真係寧願佢分開屋衣同人型出, 個造型都一定係最好, 人型又可動性高又唔會甩件...
再衰d咁講, 苯大好心應該稌下而家d女figure, 有好多都可以玩"爆甲", 最勁係爆完甲之後個身型都仲keep到, 其實神話都可以0者, 頂多係d聖衣用硬膠之後厚多少少, 個身型瘦少少, 好過而家d神話, 個個的手手腳腳好似有厭食症咁, 之後出的ex我諗唔著甲的話, 同乾屍無分別lor, 咁有咩意思?
...

我同意你
大系 到神話我 都齊晒
但我今年27, 未係阿叔:DD
聖鬥士係要有合金件先有味道~
要膠件,要shf, 玩拳鬥士la
隻處女都OK呀,身型FIT左∼
sunnychu 發表於 21-5-2011 02:33 PM

隻天秤同巨蟹都唔錯啊~:78:
回復  neo.L

唔好意思, 我係~~  So??~~~

由大系至神話我都有玩, 但童年回憶 =/= 金屬lor~~

...
Lilith 發表於 21-5-2011 03:24 PM

膠件又可以幾薄???
要軟膠 定硬膠?
要電渡就唔可以係軟膠
要電渡就唔可以係薄嘅硬膠
硬膠一薄就會趣

後期d神話 d合金件都算薄左好多