Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 聖衣神話新系列發布會-新品簡介 (更新: figure王 專訪中文翻譯@P.84)

我覺得係因為膠件電鍍表面d油食唔死, 引致長期貼住軟膠既哂就會痴左落去喇...
仲有唔知各位大大有無留 ...
ricky0706 發表於 21-5-2011 10:27 PM

膠件電鍍係非常滑, 用手捽已經捽得甩D透明漆.

出左EX SAGA睇下頭盔腰甲係咪金屬, 就知神話係做唔倒定專登唔用金屬件.
無錯.....童年回憶同用金屬..用塑膠係完全無關係的.....
但大家玩同研究星矢玩具....各鬥士門所穿的聖衣係重點...
當然...各系所形容都不同...例如青銅...白銀..黃金...也當然出玩具唔會真係造
一舊黃金的聖衣出來....但所有聖衣的特性都是堅硬的金屬...所有較高檔的
星矢玩具..例如當年大系....接著03年神話...都盡量 "貼題" 用金屬來表達聖衣
係好合情合理....而唔係單指夠重手...玩超合金...聖衣原定就是金屬....
另外...唔夠閃閃令...同要就薄一點....便要用膠...只岩一半....岩的地方是用金屬
包塑膠...總會外重內輕.....聖衣本身結構上多金屬...下只有對腳....始終是上重
下輕.....但閃閃令...造薄就錯了...金屬泡光...同塑膠電鍍都一樣可以好光身閃令!!
而質素差合金當然不能造薄...亦不能造出理想打磨而已...如果真係有心改善..
用銅造...銅質地較"林"..塑造再複習的花紋線條同薄身都仲得...
什至上身用鋁..下身用鋼...來平衡重量....當然天價成本啦....
一係用回合金...但人偶雙小腿至腳板都是合金....
亦可解決上重下輕的問題 ! !
顏色就一定唔可以一樣了....唔同物質.....上色怎可能百分百一樣....PU 同Silicon
都會唔一樣啦....何況金屬同膠?...只能用化色有深淺..有濃淡去造出更豐富效果..
正如當初大系....成舊"金"色....又點會好睇呢?....後來香港版出的..把金屬件上成
透黃透橙....寶石位上透綠....不是更好看嗎? 正如薜安....羊角同身唔同色...先不會
太悶...正如金牛係最陽最濃(偏橙)...山羊最陰最淡(偏青黃)...就係所謂設定.....
其實無論咩年紀....鍾意聖鬥士的...就可以去研究...大系現在都隨時買得到...
漫畫動畫更加唔在講......咁當然....當年一出便有追看的....感受絕對最深....
我from 2果年..就買左一套三隻肉色膠身...金電鍍膠甲的聖衣公仔...仲好記得......
無錯.....童年回憶同用金屬..用塑膠係完全無關係的.....
但大家玩同研究星矢玩具....各鬥士門所穿的聖衣係 ...
我from 2果年..就買左一套三隻肉色膠身...金電鍍膠甲的聖衣公仔...仲好記得......
薜安 發表於 21-5-2011 10:49 PM

一套三隻肉色膠身,金電鍍膠甲的聖衣公仔
係咪呢種?
http://hk.myblog.yahoo.com/saint ... ?new=1&mid=3474
定呢種?
http://hk.myblog.yahoo.com/saint2009jack/article?mid=4497
我覺得係因為膠件電鍍表面d油食唔死, 引致長期貼住軟膠既哂就會痴左落去喇...
仲有唔知各位大大有無留 ...
ricky0706 發表於 21-5-2011 10:27 PM

但係膊甲走去用膠真係唔好囉,隻隻都用金屬但水瓶巨蟹用膠?點解唔用d小設計去解決而要成舊用膠......

用透明黃/橙去造出層次我係buy既,但係唔用合金就唔好啦,強化素體先係最好既解決方法...
我真係覺得佢如果唔用合金會冇人買(我第一個唔買)就係因為我一玩就係大系,星矢要合金就由十幾廿年前植入左我既腦海,咁咪即係童年回憶囉......
電鍍膠件的最大缺點係溶漆,重災區係素體的頭部,我的冥山羊長期戴面罩已經中左招,毁左容,冥水瓶的 ...
greg 發表於 21-5-2011 08:56 PM

師兄講開又係.....我隻天猛星就係咁, 搞到而家長期要戴頭盔
第二條link我都買過隻人馬  但唔見左了...
而兩款都唔係....係一長盒 有三隻...好像其實出左
兩盒共六隻的  總之永遠齊唔到十二隻的....
包裝形式像第二條link...不過橙d既....人仔係金電鍍...
我仲用黑marker油黑對腳...同上眼位....扮身未明....
齊十二隻公仔  我都好想呀.......yeah!!

我喜歡大系黃金用漫畫紋;至於一隻黃金色我喜歡,因為同原著(漫畫)一樣。
第二條link我都買過隻人馬  但唔見左了...
而兩款都唔係....係一長盒 有三隻...好像其實出左
兩盒共六隻的 ...
薜安 發表於 22-5-2011 12:03 AM

e..你形容嘅 我未見過...
等我問吓其他高人先

以前大系咁多金屬,都可以做到黃金色,為何依家唔得?

主要係電視的設定就係橙金。

OCE神聖衣,一樣可以做到黃金色。

話分兩頭,ex可以出全膠,因為要金屬可以玩神話;尤其是ex若都是橙金,我更加無興趣入。

為了真正的的可動,出膠都無所謂。

我都是阿叔,一樣對金屬有情意結,不過我決定將情意結放在VER 1.0身上。

ex出金又係橙金;出膠我都無興趣...........無緣了...

第四代素體

死圖已刪
強化素體的確係正確理念.....然而外重內輕
素體結構點改都強化唔過金屬....係只有我所認為
下腳都用合金......如果上身用輕金屬...下身用重...太貴了....

用金屬造聖衣係因為貼題  我也非金屬不買.....
但是否可以進一步用其他金屬....都係大方向
其實兩邊都有道理, 亦有唔同缺點~~  膠件脫/爆油由港版大系已經有~~~

我冇講關於素體係因為EX素體未出, 唔知有冇改進~~  

其實聖衣神話個設定都有d怪, 就係個素體, 因原設定好多聖衣都好貼身(如腰, 小腿), 基本上無咩人(估)會display素體嘅時侯, 如果將素體再整瘦d如何??  定係各玩家又會話太核突or同童年回憶差太遠??

OT - 其實我好想Bandai以模型 (MG)形式出星矢~~
用金屬作為用料....大條道理賣6百幾日圓....
缺點係不能大量生產....好懷疑ver.1後期再版的甲件已經唔係第一個模
其實的確係矜貴過膠.....膠起模貴....但可相對大量生產....
如果全膠宴...真係出模型咁.....售價理應可能平一半....
你選邊樣?.....我就選金屬了....仲要係盡量早的貨...
造型同質感重量...我主觀會選質感....正如相機我都喜歡金屬機.....
各人卸甲時....聖衣跌在地上是"count" "count" 聲.....要貼題呵.....
係啦,要膠既可以玩星矢皇級,但係皇級只係大比例先可以造到貼身既效果,同用咩料冇關既....
neo.L 發表於 21-5-2011 20:21

如果你要咁講, 唔通我要答你要金屬嘅可以玩Ver.1??

樓上有個point講得好, 如果同ver.1無大分別, 真係唔會買EX~~

當然, 如果Bandai可以解決色差問題 (我只係要求係隻靚金色我), 做到嘅, 全金屬都無問題~~