Toysdaily 玩具日報

樓主: solarlord2001

[分享討論] 各位對figure炒價係咁升,是贊成還是反對?是否贊成某d figure要復刻?

坦白講,HOTTOYS開左復刻先例,你估仲會唔會咁多人訂先??起碼我唔會,出左唔靚既就好彩無訂,靚既但已經炒起咪等 ...
飯田 發表於 13-3-2011 11:00 PM

good point...就好似bandai的玩具,根本慢慢等個價回落先買,現在買不到,
不打緊,Bandai一定再版,我就等!
你估HOTTOYS唔知佢地D玩具俾人炒得好勁咩,但佢地見到咁可能仲開心,証明佢地行既方針係正確~
如果鍾意又有能力嘅。買炒價都ok嘅。
因為HT現在都吾算完全只係玩具, 其實係算收藏品多D。
...
thespawnx 發表於 13-3-2011 09:33 PM

其實我都認同這講法
香港係自由市場,炒不炒起係供求的問題
絕版了的玩具市面一定少貨,少貨的時候一定價格會高一啲(好比樓市供求問題一樣)
唔想硬食炒價,一係一早訂,一係便不要後追,一於唔買
玩具唔係必須品,唔買唔會死人
心思思又想買的話,硬食炒價也是自己的事(無人用槍指着您買的)
至於師兄講係收藏品我也很認同
收藏品的確是物以罕為貴,罕有才會有價值
舉個例:
君不見BANDAI的玩具罕有嗎?要幾多有幾多,大賣的話多多都同您再版
價格一定不高,一定炒唔起,玩爛咗再買返一啲問題都無
可能十年前的產品一樣可以買得返
但大家會覺得它是收藏品或者是一件玩具呢?

以上只是個人見解,不喜勿插!!:77:
人買野就係咁, 週街有唔吃香唔把閉唔鬼入
過左排身痕又諗兩諗又毒兩毒, 加埋個價同個罕有度令件野好似寶 ...
movie_arms 發表於 13-3-2011 02:10 PM

無錯,好多時買件貨都係虛榮心作崇!!
市面愈少愈多人追!!
各位對figure炒價係咁升,是贊成還是反對?是否贊成某d figure要復刻?
solarlord2001 發表於 13-3-2011 01:30 AM

要令自家公司品牌升值, 錢都買唔到.
現在很多人同一款也買幾隻... 大致上銷售額已經同復刻無分別. 何必推低自己的產品.
再者, 要復刻/重出, 推多兩水比拆家/sideshow, 一樣可以錢照賺價照炒. 魚與熊掌兼得.

要是覺得不值得買, 不買便是, 反正只是玩具.
其實如果真係好鍾意d 炒價野,如MARK1,你可以等到d人放d冇盒既都好,等耐d都要等,那怕等10年20年........
錢係自己,如果有購買能力(:67:當然唔係買完要捱幾個月麵包啦!)同覺得值既咁咪比炒價買lor。
如果真係鍾意,一出就買兩,三隻,咁咪唔駛等佢“復刻”啦!:34:
如果唔係比人過份吹噓,今時今日玩12"又駛咩過千一隻先?
EB同HT就係比人過份吹噓.
近期HEADPLAY果D頭雕唔靚咩?
北野武頭雕都係賣2魚幾,配埋BODY,衫等...
都唔過千,如果唔係比人過份吹噓係咩呢請問?
其實呢D手法咪同96,97年果時D BATHING APE一樣,千幾蚊件TEE,你話值唔值?
到依家玩12",個情況一樣!
賣果D人同買左果D人實話值得!
D友仔揸住本MILK,入面話得,第2日咪有人衝去買囉,唔係點夠"潮"呀,呵?
我知我呢番言論實比人插,我預左架啦,我都係講真說話啫.
補充:
如果有人吹捧MEDICOM,MEDICOM又炒得起,今時今日唔駛咁啦,D頭雕唔夠人地靚,
但都唔少佳作,好過一味IRONMAN,PREDATOR.....,起碼多元化.
依家真係求其係IRONMAN,PREDATOR都賣過千...........名牌效應!!
"潮"喎,唔知DID,HEADPLAY會唔會有人吹捧呢呵?
點解香港變成咁? 郁D又不滿哩樣不滿果樣, 連人地隻figure賺果幾千蚊都眼紅? 年青一代D生活真係苦D? 老果批一出世就買得起樓?
點解香港變成咁? 郁D又不滿哩樣不滿果樣, 連人地隻figure賺果幾千蚊都眼紅? 年青一代D生活真係苦D? 老果批一 ...
felixchi 發表於 14-3-2011 05:58 PM

x 1000 !!!
如果唔係比人過份吹噓,今時今日玩12"又駛咩過千一隻先?
EB同HT就係比人過份吹噓.
近期HEADPLAY果D頭雕唔靚 ...
宮澤熹一 發表於 14-3-2011 05:44 PM

Headplay 2 cow + body 3 cow + clothes 2.5 cow + accessories  + weapons ??? = around 1k WITHOUT LICENSE !!!

So, I believe the price for HT is really reasonable !!!
我呢兩年先叫有些少經濟能力,想買返mk2同avp系列
但牙烏拍賣已經四五千以上既天價,batman之前想買返但諗諗下都係等等三集算
囉d炒價錢買多隻新既好過,其實我覺得炒呢d好無謂,你買呢d又要放左好耐先直到咁上下價,又要搵位放,不如將d錢同時間投資下其他野好過,如果你話執屋玩到厭咁放出去炒兩下還可以

利益申報,我唔炒玩具
其實除左模具損耗, 我諗佢LISENCE都有時限. 所以復刻都好難.....