Toysdaily 玩具日報

樓主: solarlord2001

[分享討論] 各位對figure炒價係咁升,是贊成還是反對?是否贊成某d figure要復刻?

回復 12# RRAAYY

我相信自從Mark 3 BD貨不對辦後,好多人都唔多信大貨會同辦相似!而且HT d樣板相又有句雞腸寫明大貨同樣辦可能會有出入,所以好多人咪打算睇定d先訂,點知睇睇下又唔知HT會失驚無神會截訂,咁咪要捱炒價o羅!特別係d VIP gift,累我捱唔少炒價!
鋼模銷毀,咪重做o羅,就算比佢mark up番個價,我估零售價點貴都貴唔過炒價!
solarlord2001 發表於 13-3-2011 02:00 AM

你知道重做要多少錢嗎?

假設做 3000 隻, 保守估計成本 $5,000,000 以上

必須賣 $2,000 先可以收支平衡......

真係咁大需求???

出新版舊客可能買, 復刻肯定唔會

1/6 目前的市場非常小, 大多數只賣 4~5000 隻
回復 17# Gretzky99

唔好意思,我是普通玩家而已,我不會很清楚重做的價錢,設立呢個標題只係想抒發一下對figure瘋狂炒價的感受同睇下各位師兄有何意見而已... 而且我覺得長此下去,有朝一日HT或其它figure的零售價都可能要二千蚊隻
都係有人"鐘"個頭埋去先會助長d 炒家架啫....
我就一定唔中意d 炒家架喇....
同埋宜家d 人買玩具都唔係為左自己中意, 有d 可能連件玩具係乜都未知都去買, 而買黎係為左炒囉....知道左真係好反感, 有人真係想要件玩具, 你地就攞黎炒:blame:
我天真覺得所有野都會物極必返,
根據香港人嘅炒賣習慣,一窩蜂玩殘佢之後,D價就會回復正常...
所以等吓啦,過一排D炒家就會離場ka la,
如 Micheal lau figure, SIC...

其實HT野覺得ok就好訂,貨到後唔鐘意,正價放番出去都有人要嘅。
回復 20# jackyt

但願如此!
因為唔係個個都玩12吋好耐!有d巴打可能岩岩先入坑
大舊金 發表於 13-3-2011 02:09 AM

But it is true that always will be new comers ?  So, re-production every year ???  That's the value of 12" too.

Otherwise, it will just like Bandai products.  

It is important that the "first" selling price will not be "fried" to high price just like some Bandai products recently.
我天真覺得所有野都會物極必返,
根據香港人嘅炒賣習慣,一窩蜂玩殘佢之後,D價就會回復正常...
...
jackyt 發表於 13-3-2011 02:22 AM

Can't agree more.  So simple, just order HT products and wait for issue.
都係有人"鐘"個頭埋去先會助長d 炒家架啫....
我就一定唔中意d 炒家架喇....
同埋宜家d 人買玩具都 ...
ilovetoys 發表於 13-3-2011 02:20 AM

咁好簡單....唔買.....

你想老貨原價? 咁件貨一定係冷門

一個人買件熱門貨, 唔開, 兩年後原價賣出.....

short o左.......:die:
事實上 HT 同 地產商 一樣歡迎 炒家存在

大家都知道原因.........:sad:
梗係反對啦........
樓主打開一個神奇話題.............有人贊成d價係咁升咩?:47:
頭像被屏蔽
無人後追又點炒得起
因果關系,無得搞,盡量少後追就是了

會復刻就會影響商品價值,除非好等錢洗 ...
Oldcat 發表於 13-3-2011 02:10 AM

完全認同!    如果HT 會返出, 我絕對唔會一年買十幾隻figure , 通常玩具櫃無位時,我都會用organal price biz 返出去, 次次都會被後追者推高個價, 炒價係咁升,唔係單是賣家問題, 買家都有責任, 我自己都係後追Ironman MK2     ^v^
頭像被屏蔽