Toysdaily 玩具日報

查看: 18936|回復: 141

[分享討論] 昨日收到HT的來電...

「X先生, 我係HT打黎, 你之前入IRONMAN MARK 4個waiting list, 已經有貨....」

今天lunch飛的去HT...

「先生, 隻mark 4尋晚已經賣哂喇」

我@#$@#$@#$@$!!
............. Regret to hear that................... :(
坦白講... waiting list 真係無得好憫...
真係先到先得...

下次早d 訂ma~~~
佢地根本係派緊膠
設計呢套system既人,真係書都冇讀完,唔用腦,又學人擺官威
做成系統白痴又盲目不仁,直接磨滅fans心情
去買野仲慘過去乞食.

有心留野畀客,都要照顧下客人本身工作時間
電話都已打通,話明會買,留畀有心人幾小時有何難?
實情係,佢返10隻現貨,搵個細路打50個電話,之後仲要即場賣現貨
咁做就可以引來50個人黎排隊,
佢地唔會主動放張告示在門口,提客人唔使排隊架
因為就係想你地排,排到你話你聽賣晒.

我身邊亦有人遇上閣下嘅情況,係幾無奈...但又無計...

我身邊亦有人遇上閣下嘅情況,係幾無奈...但又無計...
sumsum.com 發表於 28-2-2011 02:23 PM

點會冇計,唔買咪得.
想買既就真係要訂,否則真係唔好留名畀佢玩.
多謝咁多位o既回覆... 因為我係12寸初哥, 有好多野都唔知頭唔知路...
我覺得, 佢有心做waiting list, 就應該果時叫我落訂...
而家咁o既安排真係失敗中o既失敗!

去返黎睇TD尋日o既post, 原來尋日有人walking 就有得買, 真係慶到屎都滾埋!!
坦白講... waiting list 真係無得好憫...
真係先到先得...

下次早d 訂ma~~~
ilovetoys 發表於 28-2-2011 02:17 PM

佢地覺得自己心理戰術成功
令你地覺得佢d玩具非常物以罕為貴
下次一定唔好走雞,點都要訂左先.

其實你d玩具有水準,使乜搞呢d小動作.
呢種處理方法,有成效亦會有反彈
的確有人會因此快d訂下隻
但可能更多人,以後都唔畀錢佢賺
一加一減,其實有乜意思?
呢個waiting list系統一係就改良,一係不如取消
冇訂就冇得留,有現貨即場發售,先到先得.

而家咁搞,其實10幾隻貨,錢又賺唔到得多,
只係益左d旺角區鋪頭老闆,同自由業玩具炒家,一收到call就行落去買.
反而趕走左更多walkin認識Hot toys,來唔切訂貨又想玩既潛在客人.
其實call完人去話冇貨,真係會令人好嬲,唔會下一次早d訂,而係以後唔X再上呢間鋪.
其實都好正常ja...你又無比訂....佢waiting list一向都系有貸call 你通知你...都無話會留比你....我吾知佢幾點call 你啦....咁你又要第二日先去...ironman 系列又系熱賣....當晚賣曬又好似怪吾到佢bow~~~~下次早d 訂lo~~
通知左人客後, 應該留貨1-2天, 俾小小時間人客去拎.....:43:
No wonder there were more than 10 people queue up at cashier!!
Bro kfhrider, you should be quick next time or try to pre-order.
其實都好正常ja...你又無比訂....佢waiting list一向都系有貸call 你通知你...都無話會留比你....我吾知佢幾 ...
guitarjimmy6666 發表於 28-2-2011 02:37 PM

搞個list,搵人力去打呢d電話,做幾重功夫,浪費fans時間車錢,真係有意思嗎?
點解唔係留名時就講明,收到call要即日黎買,過左一日都冇得留
鋪有10隻貨就打畀10個客,唔係50個,要你地玩鬥快搶野遊戲
咁已經解決迎晒所有野啦!

所以,唔係系統改良唔到,而係有人刻意做勢.
係一樣好自私同冇照顧用家感受既做法.
令fans浪費車錢,白走一場.
其實佢地話先到先得,係指WAITING LIST個班人先到先得,定係係人入去WALK IN都可以買???
真係唔知點分....
:76:我果然無睇錯!琴日下午已經見到有現貨賣

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-148355-1-1.html
其實佢地話先到先得,係指WAITING LIST個班人先到先得,定係係人入去WALK IN都可以買???
真係唔知點分....
飯田 發表於 28-2-2011 02:45 PM

佢地冇準則,有時會walkin都買得