Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 昨日收到HT的來電...

講真,吹水狂熱出貨制度根本有問題,除左樓主的經歴外,重有,原來先買先囉SAD貨,好啦又話要等電話, ...
hlee 發表於 1-3-2011 12:39 AM

大大請問點為之一般傳統玩具, 又係有咩野制度點玩法呢.  :64:
你重奇怪,先到先得就唔好搞WAITING LIST啦,放在舖賣咪得囉
而且WAITING LIST唔係排先後登記囉咩(任 ...
hlee 發表於 1-3-2011 12:44 AM

HLEE 大 一向對ht 都吾系太鍾意~~我本身無買過任何一隻iron man ...只是覺得有時真系對事吾好對人好d....買開ht d 玩具都知...佢一向系跟訂單生產...

例如訂左1000隻.佢可能會做多100~200 隻做現貸...可能再少d...

waiting list 依樣野系比無訂又想買的人可以有現貸時通知佢地...但留電話的人有時系多口問問幾時有現貨.....ht員又會叫你留電話先....在無汁輸心態下好多人都會留電話....我都試過一次...留可能佢個時都系十五 十六...都未必一定買....

我敢話留電話ge 人一定吾止100~200 人...如果個個都系吾下訂時又要一間公司留貨吾知留到幾時咁佢點斗做生意呢...玩具反x 城有咁多地方就話可以hold 一星期ja..50隻1/6 figure 要hold 系門市都死啦~...

我本身買ht figure 吾系買好多 ,,10 隻到...太多數都keep 到質素~~有時仲有早出....

有d大大可能第一次就買iron man 依種咁多部件ge figure...時間有遲一定會有..遲左時就會憎左ht ...覺得比左訂過左時間就系吹水公司......我都講過...iron man 就好似一隻上好色ge pg 高達...要砌好一個高達仲要上色時間一定系度...其他廠一樣會遲~~~

另外qc 吾好就一定系ht 問題..依一樣都無人幫過ht 講野....hlee 大大好鍾意話一d 幫ht 講野ge 人就系病態....其實好多人都系以事論事...
唔收你訂,又點會留貨比你呢?:45:有通知好過無call
話時話,假如有人最後才決定唔愛,你估有幾多人會通知店家呢?:45:
雖然我對HT近來的QC好失望。

但係對WAITING LIST呢樣野唔反感。講真, 只要你肯訂就一定有貨。點解唔訂?

講真句,如果HT ironman嘅qc掂我諗冇人會介意訂咗先算,既然外面需求大,ht又收到咁多waitinglist call,咁點解mark IV現貨唔做大批d?家陣出面攪到連盒面都唔check要兩盒,你估係d客對ht信心爆燈定係有炒家響度推波助瀾?大家心照啦,ht又話明貨物出門14日恕不退換,咁即係叫人地如果要買就一定要幫襯炒家,但風險自付,最好你就連盒都唔開,齋儲等升,呢個結果就係ht最想見到嘅..
頭像被屏蔽
講真句,如果HT ironman嘅qc掂我諗冇人會介意訂咗先算,既然外面需求大,ht又收到咁多waitingl ...
wiswis 發表於 1-3-2011 10:10 AM

ht又話明貨物出門14日恕不退換,咁即係叫人地如果要買就一定要幫襯炒家.

呢句睇極都唔明, 想講咩野呢.  :unhappy:
ht又話明貨物出門14日恕不退換,咁即係叫人地如果要買就一定要幫襯炒家.

呢句睇極都唔明, 想講咩野呢 ...
renewdanny 發表於 1-3-2011 13:02

:?你想講乜!睇唔明!
你想講乜!睇唔明!
大舊金 發表於 1-3-2011 01:05 PM

sorry,句野應該係咁:
ht又話明貨物出門14日恕不退換,咁即係叫冇落訂同waiting list個班飛的都來唔切嘅客如果要買就一定要幫襯炒家,但風險自付,最好你就連盒都唔開,齋儲等升,呢個結果就係ht最想見到嘅..

結果就係ht借今次事件,又可以向班客灌輸落訂嘅好處..
我就係無落訂無waiting list o個d ... 最後當然買唔到隻mk iv啦
之前都覺得好鬼正不過都無諗住買 ...

最近見mk v 有 pre-order 終於引唔住訂左 ...
講真, 呢d waiting list + 先到先得真係益晒班炒家/玩具店, 佢地專業去睇住個市又近狂熱, 當然可以第一時間買到啦, 轉個頭又執幾舊好過返工

最後我都係硬食炒價入o左mk iv - 仲平過上 yahxx 拍賣 又有單保到 12/3

下次醒目一見鐘意就會訂, 不過我仲要買mk vi .... 又係無訂無waiting list ... 慘 ...
最尾個句同意....

但都系吾明" 貨物出門14日恕不退換" 與冇落訂 waiting list 點解一定要幫襯炒家呢???? 關係系邊???:30:....玩具ja....買吾到會死??
回復 84# wiswis

想買就落訂law...簡單又正常,
咁都話迫人幫襯炒家????

灌輸落訂嘅好處??? 人地一早講明訂幾多就做幾多..完全唔知你想講咩?

不如你諗清楚自己想講咩野先出post啦.
頭像被屏蔽
想買就落訂law...簡單又正常 <---- 非常讚同
冇落訂又要人留貨有點說不過, 此終人o地是做生意
.
回復 88# Artoo

大大講得好o岩, 我好明白, 買唔到mark 4我都唔care, 不過最睇唔過眼係有人唔係waiting list 都可以walk in買, 呢條氣最唔順