Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 昨日收到HT的來電...

乜野叫從來?如果規則係唔合理,點解唔可以出聲.
出聲都唔改,我咪唔買.

我從來冇提過自己waiting lis ...
Toro 發表於 28-2-2011 06:06 PM

從來係指由開始到現在, 至於出聲既野當然可以啦, 言論自由丫ma.

C兄你響43個POST甘講, 人人都以為你係WAITING LIST呢隻TIM.  :(

3點收到電話,7點收工去,排左10分鐘到我話冇貨,咁又點計?
要工都唔返去買玩具,真係做唔出.
所以從此唔再搞呢D WAITING LIST,得個嬲字.
:52:正常運作!我都在吉X島試過,佢12:30PM打比我,1:45PM去到,佢賣完!都無法!人地說明唔留貨,只係通知你有貨!去到無都無法:36:當時我仲有說唔該!因為買唔買到都好,人地都有通知你有貨!不喜就不要留電話!人地都要通知你:36:

我覺得佢地其實好難做,
我成日去拎野, 見到有D人左睇右睇, 公仔唔得,再睇一盒,
公仔得果陣,又話個盒有少少花,又再要再睇一盒, 我真係見過
有人睇左十幾盒,後面就排左成村人等佢.
我地客人當然要一盒最完美既,冇說話好講的
如果現貨留俾你,又留俾第2個,又留俾第3個,如果最後一個都冇黎買,
如果黎左又睇唔鐘意, 咁多個如果, 做生意既,當然賣俾先黎果個,起碼錢入袋.

我只想說就係客人有客人道理, 佢有佢做生意既方式

其實如果平時有去開買HT野, 何妨不在開訂時就訂,
我成日見都係既D post 罵Ht call人又冇貨,
反正而家佢出貨都唔係成日有問題,
下次早D訂, 你又買得開心, 拎得又開心,最起碼你一定有貨
頭像被屏蔽
:67:sorry to hear that, order it earlier next time
純綷個人意見,有waiting list 點都好個無,雖然唔留貨不一定買到,起碼知道有現貨到,都有機會鬥快。明白遊戲規則, 無謂咁勞氣,玩具是要來開心的。
其實HT主要是訂客為主(及極少會再版),現貨是極少的,所以你不訂沒訂就要有心理買唔到。Waiting list都是客引起的,以前HT應沒有waiting list的,後在有很多沒訂又想買的,要求HT有貨call他,之後HT才有waiting list,否則你連有現貨買都唔知,而且還要日日去留現貨到了沒,日日打去問有現貨未。所以不應講waiting list有問題,應說自已為何不訂。想要就訂呢!不要日後才後悔。又說HT不對。
其實真係好難遲至平衡:45:
所以我一向都係中意就即訂~
香港人很奇怪......

早說 Waiting List 沒拿你的錢 (下訂), 但一旦有貨會馬上打電話給你

已經告訴你:先到先得,不能留貨

如果你不能馬上到, 不是他們的錯

仍然不滿意, 仍然抱怨........:42:
回復 66# magiam

玩hottoys有一套唔同遊戲規則,明咗就會玩得開心好多,佢隻玩法唔係買一般傳統玩具一樣
講真,吹水狂熱出貨制度根本有問題,除左樓主的經歴外,重有,原來先買先囉SAD貨,好啦又話要等電話,結果有個日子又可以去囉,跟手又有人打來,唔知係玩我哋定係玩個打電話個女仔,又比人揀,但又唔比人拆,(人哋APPLE產品都係冇得揀,有問題就返嚟換,咁重好),跟手又得所謂十四天換貨,結果原來係五馬分屍式換,唉,獨屎真係好,對個客搓圓襟扁,點都得,最好笑係重要有一大班FAN屎當佢哋神咁拜,咩好質素等下冇所謂,又話人哋負能量,最好笑係重會講玩佢啲野真係一套唔同遊戲規則,明咗就會玩得開心好多,佢隻玩法唔係買一般傳統玩具一樣,嘩病態到。。。

早說 Waiting List 沒拿你的錢 (下訂), 但一旦有貨會馬上打電話給你

已經告訴你: ...
Gretzky99 發表於 28-2-2011 11:54 PM

你重奇怪,先到先得就唔好搞WAITING LIST啦,放在舖賣咪得囉
而且WAITING LIST唔係排先後登記囉咩(任何舖用WAITING LIST都係咁用法個喎)
咁如果係咁就唔係叫做LIST??叫通知啦!!
你知唔知自已講緊咩??   
自已買到就巴巴閉,大聲都要留意自已有冇口臭至得架

已經告訴你: ...
Gretzky99 發表於 28-2-2011 11:54 PM

其實我覺得係香港人的弊病"輸打嬴要",遊戲規則講明先到先得
唔想白行的可以唔買,一心想買的便要快人一步(我也是第一時間飛出MK)
如真的行不開或工作中便要打定輸數
waiting list真的沒收你的錢,反過來想一下
無waiting list的話,比walk in啲人買現貨更不用咁煩
要個sales打比一百幾十個人也不是一件很爽的事
因我自己也做服務性行業,也深明固中苦果
抱怨什麼?不爽什麼?更不要邊罵邊買
鍾意的便下次早點落訂便沒有問題了:42:
不如叫 "Calling List" 會貼切d唔會令人誤會! :58:
你重奇怪,先到先得就唔好搞WAITING LIST啦,放在舖賣咪得囉
而且WAITING LIST唔係排先後登記囉咩(任 ...
hlee 發表於 1-3-2011 12:44 AM

佢的確係WAITING LIST排先後打電話,我比我老友更早留名,我的確比佢更早回收到電話,而當時都係開緊工既我都買唔到.我老友去到打比我,話好多人,我都估我冇硬啦,收工打電話出去問都冇啦......
但係我覺gretzky99兄冇講錯,佢的確係留名時就一早講明唔保證有貨比你,而佢有打比WAITING LIST既我,都叫實踐左個約定,如果冇WAITING LIST,我而家都唔知出左未,........