Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 3.75” & 6" Marvel 玩具吹水站!

chill out~
回復 120# gumng

又老實.....香港真係已經好好.

你古係美國一定有得你買?....我知道好多款唔係間間玩具店都有返, 有d 連留貨服務或者自己賣緊咩野貨都唔知.
回復  gumng

又老實.....香港真係已經好好.

你古係美國一定有得你買?....我知道好多款唔係間間玩具店 ...
mansiu123 發表於 7-10-2010 04:35 PM

師兄我明大家嘅見解!!
而且我從來都無話要同美國比, 邊樹好!邊樹唔好! 我真係唔清楚, 我只係想話 hasbro 應該改善吓派貨情況,因為香港依家買mu嘅情況真係好離譜!!
回復 123# gumng

其實代理都好難做. 近半年係多左人玩美玩,

可惜的係新手太多, 好多都係買最受歡迎的角式, 形成左有d 香港唔熟的角式輪為死貨.

代理又唔知道依個熱潮可以keep幾耐, 最重要係你要知道訂貨唔係依家訂就有,

好多時係早半年至9個月order! 香港返到全部款式已經好好了!
(小弟係英/美住過一陣, 真係試過有d款絕左板你都唔知佢出左...)
回復  gumng

其實代理都好難做. 近半年係多左人玩美玩,

可惜的係新手太多, 好多都係買最受歡迎的角式 ...
mansiu123 發表於 7-10-2010 04:57 PM

咁好難怪嘅, 美國太大啦!! 想搵玩具都有一定嘅難度!!
回復 124# mansiu123

x2:42:
我覺得美國要玩係上網 order lor, 外國 forum 好多人上網訂, 最多貴d加shipping :78:
大家有自己既見解有自己既感受
大家拿出來討論無乜所謂
畢竟大家也只可了解到自己見到既野
但討論還討論
請大家尊重其他人既見解同感受
唔好聽到其他人既見解同自己唔同就話人怨乜怨物
唔係o係其他人既處境未必可以了解到其他人既感受
回復 124# mansiu123

大大你e家係唔係香港住?
"可惜的係新手太多, 好多都係買最受歡迎的角式, 形成左有d 香港唔熟的角式輪為死貨"
其實呢個問題已經唔存在, 大公司都知道會有呢個可能, 所以主角都pack多幾隻, 你睇 Iron Man series, d Iron Man 多到 :72:, 又睇下 marvel universe, d spidey, cap, wolverine 都會以唔同方法再出, 我反而覺得係主角太多, 配角/2線角色少 :78:
大家都明白每件貨品係每個地方既定價有出入係理所當然
唔係講美玩既話同美國比有咩意思呀
係根本咁樣比較直頭冇意思呀
有D野唔係你諗得咁簡單就可以比較low
你唔好以為就咁對返匯率比返邊個平D就邊個平
大家既生活水平唔同
唔考慮埋其他因素
點比呀?

你極少見到有人話o係HK買玩具好既說話???
唔係掛...掛....掛......掛.........
睇黎你D怨氣靜係search到D負能量wor~
放鬆D la 朋友~~
玩具Kenny 發表於 6-10-2010 11:43 PM

的確係會有好多其他因數左右一隻玩具既價格
但一定唔會係生活水平, 唔通隻玩具去到一d生活水平低既國家, 例如越南同菲律賓就會賣平d咩?
要考慮既, 極其量係運費同稅之類既野

我先無怨氣~ 我覺得自己已經非常幸運同幸福~
有幸可以移民見多d, 可以咁多地方俾我display玩具, 有時又得返下香港
o係HK亦有好多朋友可以幫我買玩具, 所以我從來都唔會怨~~
大家, 唔好煩喇, ebay算啦:66:
估唔一段言論後, 到又引起大戰!!

我只係不滿係香港買美玩嘅情況, 先會講之前嘅說話, 我相信有好多hk玩美玩嘅人, 都有同樣嘅諗法!! 我只係希望hasbro可以改善,  不過我知道無咩可能!!

至於話香港人鬧呢樣鬧果樣? 怨呢樣怨果樣? 我唔相信外國人無鬧過!! 無怨過!! 如果話香港人特別鍾意鬧同怨, 咁我真係唔識答, 因為我唔可以代表香港人!!
gumng 發表於 7-10-2010 03:14 AM

唔係大戰呀~ 都係大家討論下~
我覺得有討論先有進步呀~

怨同鬧, 我覺得係人之常情
例如怨Hasbro既市場策略同出貨量呢d
我相信全個世界都怨緊, 全個世界都鬧緊, 因為Hasbro呢一點的確係有問題
而唔係怨HK呢樣, 怨HK果樣啦, 因為HK既情況已經好過好多其他地方
大家有自己既見解有自己既感受
大家拿出來討論無乜所謂
畢竟大家也只可了解到自己見到既野
但討論還討論
請大家尊重其他人既見解同感受
唔好聽到其他人既見解同自己唔同就話人怨乜怨物
唔係o係其他人既處境未必可以了解到其他人既感受
玩具Kenny 發表於 7-10-2010 07:36 AM

就係因為大家只可了解到自己見到既野
我先講俾o住HK, 只見到HK情況既大家聽加拿大既情況
講俾大家知HK既情況已經唔算差
而絕對唔係我要比呢樣比果樣

我同你既見解夠成日都唔同啦
但係你係無怨過就係無怨過, 我唔會因為見解唔同就話人怨乜怨物
我一向都只係以事論事, 無論對邊個都係

而且我唔係針對gumng兄話佢怨乜怨物
而係而家HK的確係有一個咁既風氣
好多人郁d就嘈, 郁d就鬧, 郁d就投訴, 睇下電視都可以有百幾二百宗投訴...:30:
就係因為大家只可了解到自己見到既野
我先講俾o住HK, 只見到HK情況既大家聽加拿大既情況
講俾大家知H ...
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 10:22 AM

應該咁話
其他地方既情況係好定壞係唔應該直接影響到個人既感覺之類
住係香港咪睇香港既情況
你話第二度既情況有幾好... 咪講一句咁都幾好丫
你話第二度既情況有幾差... 都係講一句差左D呀咁
當新聞咁睇架咋
唔好要因為你個度既情況有幾差就要人地覺得佢自己個度有幾好先得架
倒轉唔通睇另一度既情況有幾好時人地又要又羨慕又唔抵得咩做咩姐
所以先話其實咁樣去比係好無謂~
唔通你接受到既野人地接受唔到時你話人無知
人地接受到既野你接受唔到又話人ON居咩
冇意義low
我本身係紐約市, 算係幸福.
但有d州係好山卡啦, 好郊區, 要渣好耐車先去到一間斗城.
去Walmart, Target, 斗城, 扎住死貨, 兩手空空.
英國孩記甚至聽過好差.  

唔好講玩具啦, 你如果可以一落街就見到七仔, 百佳已經好好.  香港有好多野真係好近好方便.  你唔記得買一樣野已經好煩.