Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 3.75” & 6" Marvel 玩具吹水站!

一件物件既價值, 同人既生活水平跟本就完全係兩回事, 我完全唔明你點解可以拉埋黎講
要講生活水平既話, 就算係HK, 有人搵4000蚊一個月, 有人搵3萬蚊一個月
但係咁樣有影響到呢件物件o係HK既價值嗎?
而家係講緊既係件物件既價值喎
唔會搵3萬蚊既人買呢樣野要俾200, 搵4000蚊既就俾30架嘛?

無錯, 每個人既生活水平同價值觀都唔同, 所能接受既事物同價錢都唔同
但係唔代表越南人可以因為接受唔到要用8美金先買到物件A, 而鬧呢樣怨果樣架喎
因為8美金已經比美國買要10美金平, 越南用8美金就買到已經係著數左
無理由因為自己接受唔到就鬧呢樣怨果樣架嘛??

而且我唔係因為人地接受唔而話人乜乜物物
而係見到人著數左仲鬧呢樣怨果樣先拿出黎講
同尊唔尊重完全無關, 我更加唔會因為呢d事而去唔尊重任何人
你成日同我嘈我都未唔尊重你啦~~
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 04:20 PM

你成日係度話人又唔識野又著數左仲鬧呢樣怨果樣
已經好唔尊重人
你係唔尊重人有自己既意見
一見有人既意見唔同你個D時就話人
我之前都同你講過
你好鍾意用你自己個套套落人地個度
一有咩唔同你既意見時就係度話
最大問題係你唔識係人地既角度識野
其實冇乜問題
不過因為咁就係度話人就好有問題
直接D話你係直頭唔比其他人有自己既意見
好簡單
有人覺得平有人覺得貴
佢係用佢自己既尺去衡量
同市場點定價係冇關係架
你仲搞笑到咩"一件物件既價值, 同人既生活水平跟本就完全係兩回事"
而家一路都講緊既價值係個人對個件物件既價值呀
唔係講緊市場上既價值
你分清兩樣野先啦
搵3萬蚊既人可以覺得樣野200蚊係貴
搵4000蚊既人都可以覺得樣野300蚊係平
你究竟明明兩樣野有乜分別
無錯, 每個人既生活水平同價值觀都唔同, 所能接受既事物同價錢都唔同
但係唔代表越南人可以因為接受唔到要用8美金先買到物件A, 而鬧呢樣怨果樣架喎
因為8美金已經比美國買要10美金平, 越南用8美金就買到已經係著數左
無理由因為自己接受唔到就鬧呢樣怨果樣架嘛??

Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 04:20 PM

我覺得你越黎越過態
咩叫"唔代表越南人可以因為接受唔到要用8美金先買到物件A, 而鬧呢樣怨果樣架喎"
原來一個人唔可以唔接受個樣野貴
因為係呢個世界上有人覺得個樣野平
或者係一個人唔可以因為唔接受個樣野貴而講野或者表達
因為係呢個世界上有人覺得個樣野係平

咁似個D極權主意既???
你成日係度話人又唔識野又著數左仲鬧呢樣怨果樣
已經好唔尊重人
你係唔尊重人有自己既意見
一見有人既意見唔同你個D時就話人
我之前都同你講過
你好鍾意用你自己個套套落人地個度
一有咩唔同你既意見時就係度話
最大問題係你唔識係人地既角度識野
其實冇乜問題
不過因為咁就係度話人就好有問題
直接D話你係直頭唔比其他人有自己既意見
好簡單
有人覺得平有人覺得貴
佢係用佢自己既尺去衡量
同市場點定價係冇關係架
你仲搞笑到咩"一件物件既價值, 同人既生活水平跟本就完全係兩回事"
而家一路都講緊既價值係個人對個件物件既價值呀
唔係講緊市場上既價值
你分清兩樣野先啦
搵3萬蚊既人可以覺得樣野200蚊係貴
搵4000蚊既人都可以覺得樣野300蚊係平
你究竟明明兩樣野有乜分別
玩具Kenny 發表於 8-10-2010 03:43 AM

首先, 我從來無話人任何人唔識野, 唔好老屈
第二, "著數左仲鬧呢樣怨果樣", 你覺得無問題?

你話你同我講過, 話我一見有人既意見唔同我果D時就話人
會唔會其實係你自己一見到有人同你意見唔同就覺得人地話緊你???
我每次見到有人同我意見唔同, 我都只係講出我自己既見解同意見
我從來都無講過"你錯晒喇!!", "咁你咪錯囉!!!"呢d咁既說話, 返而有講過呢d說話果個係你

唔係我唔識o係人地既角度諗野
而係我每次都係用理性去分析同討論一件事
係就係, 唔係就唔係, 件物件係20美金就係20美金
唔會因為有人接受唔到要用20美金去買呢件物件, 而覺得可以因為自己接受唔到就鬧

我都講過好多次, 一個人接唔接受到任何物件既任何價值都無問題
而且我從來無話過咁樣有任何問題喎
有人覺得用100蚊去買一隻玩具超值, 但係另一個人可能覺得用100蚊去買舊膠完全唔值
但係覺得唔值既人, 唔可以因為自己覺得唔值, 就去鬧呢樣鬧果樣架下嘛??
我一路講緊既都係呢一樣野, 究竟你明唔明???

呢個都係我o係你身上見到既另一個問題
你成日都覺得"覺得"好重要

你覺得MU咁既質數唔值呢個價, 所以係炒價
但係我就用理性去分析, 因為貨少所以貴係正常

你覺得Thanos唔值咁貴, 所以你心目中已經認定賣呢個價既係炒家
但係我就分析話, 因為Thanos超罕有所以賣呢個價係合理

你話"有人覺得平有人覺得貴"
我就係理性咁話"平過美國, 就係平過美國"

呢個就係我同你既分別
我覺得你越黎越過態
咩叫"唔代表越南人可以因為接受唔到要用8美金先買到物件A, 而鬧呢樣怨果樣架喎"
原來一個人唔可以唔接受個樣野貴
因為係呢個世界上有人覺得個樣野平
或者係一個人唔可以因為唔接受個樣野貴而講野或者表達
因為係呢個世界上有人覺得個樣野係平

咁似個D極權主意既???
玩具Kenny 發表於 8-10-2010 03:53 AM

哈哈.. 咩野極權主意....
究竟你明唔明"講野或者表達", 同"鬧或者怨", 有咩分別??

我所講既著數左仲鬧呢樣怨果樣
舉個例就係有一隻玩具炒到好貴, 好多人想買都買唔到
但係有個人好幸運用合理價買到之後, 仲o係度鬧話隻玩具唔靚, 又怨話跟本唔值呢個價, 諸如此類
咁樣同講風涼說話有咩分別??

不過或者你覺得咁樣都無問題
因為你買左好多人想買都買唔到既Wrecker之後都話好後悔
無o係人地既角度諗果個會唔會應該係你先o岩?
頭像被屏蔽
大家隔個大西洋咁遠,無為嗌喇。

大家都為玩玩具啫,珍惜下分享玩具的機會吧。

未有TD之前都是 ...
無明 發表於 8-10-2010 05:15 AM

哈哈哈哈~ 唔使理我地啦~
我諗我永遠都無可能可以同佢和平共處架喇~~
因為我同佢既思想模式實在太極端~:66:
回復 155# 無明

:$
但係HK有大把日玩可以中和下心情嘛~~
我呢邊d日玩全部貴HK一倍, 睇都費事去睇.... 唔好講話買....
Devil_Fudou 發表於 8-10-2010 03:07 PM

曰玩我介咗,最多都係玩吓mg,仲要唔砌淨買!!
回復 155# 無明

x2.
brothers..relax ha la!
曰玩我介咗,最多都係玩吓mg,仲要唔砌淨買!!
gumng 發表於 8-10-2010 05:28 AM

唔砌淨買?? 咁點玩呀??:DD
不過唔好話, 我都有好多買左未/無砌既模型, 而家老左真係無咁好心機砌喇...
回復  無明

x2.
brothers..relax ha la!
Grimlock 發表於 8-10-2010 06:29 PM

他們的戰鬥是不能制止,不過請兩位冷靜!
他們的戰鬥是不能制止,不過請兩位冷靜!
gumng 發表於 8-10-2010 06:35 PM

i still remember red and green hulk...:(
回復 162# Grimlock

who is red who is green? :66:
哈哈.. 咩野極權主意....
究竟你明唔明"講野或者表達", 同"鬧或者怨", 有咩分別??

我所講既著數左仲鬧呢樣怨果樣
舉個例就係有一隻玩具炒到好貴, 好多人想買都買唔到
但係有個人好幸運用合理價買到之後, 仲o係度鬧話隻玩具唔靚, 又怨話跟本唔值呢個價, 諸如此類
咁樣同講風涼說話有咩分別??

不過或者你覺得咁樣都無問題
因為你買左好多人想買都買唔到既Wrecker之後都話好後悔
無o係人地既角度諗果個會唔會應該係你先o岩?
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 06:11 PM

你講既合理價只係你自己認為合理
只要底過某一個炒價
既係只要市場上有一(幾)個炒貴十倍既價
咁另外炒貴五倍既價就叫合理
o拿其實你點諗冇乜所謂
你可以覺得炒貴五倍個個係合理
但問題係你冇理由要人地都要跟你覺得炒貴五倍個個係合理
人地有人地既想法
佢可以覺得貴一倍係合理, 貴兩倍又係合理,
又可以覺得正價先合理,
再講
你冇理由連人地覺得玩具靚唔靚都要管
唔係話人地買到其他人買唔到既野就要係咁話好話正掛
可人地係用真心既角度去批評件玩具覺得件玩具差左D
但你就覺得人地講緊風涼話
呢D咪小人之心囉
首先, 我從來無話人任何人唔識野, 唔好老屈
第二, "著數左仲鬧呢樣怨果樣", 你覺得無問題?

你話你同我講過, 話我一見有人既意見唔同我果D時就話人
會唔會其實係你自己一見到有人同你意見唔同就覺得人地話緊你???
我每次見到有人同我意見唔同, 我都只係講出我自己既見解同意見
我從來都無講過"你錯晒喇!!", "咁你咪錯囉!!!"呢d咁既說話, 返而有講過呢d說話果個係你

唔係我唔識o係人地既角度諗野
而係我每次都係用理性去分析同討論一件事
係就係, 唔係就唔係, 件物件係20美金就係20美金
唔會因為有人接受唔到要用20美金去買呢件物件, 而覺得可以因為自己接受唔到就鬧

我都講過好多次, 一個人接唔接受到任何物件既任何價值都無問題
而且我從來無話過咁樣有任何問題喎
有人覺得用100蚊去買一隻玩具超值, 但係另一個人可能覺得用100蚊去買舊膠完全唔值
但係覺得唔值既人, 唔可以因為自己覺得唔值, 就去鬧呢樣鬧果樣架下嘛??
我一路講緊既都係呢一樣野, 究竟你明唔明???

呢個都係我o係你身上見到既另一個問題
你成日都覺得"覺得"好重要

你覺得MU咁既質數唔值呢個價, 所以係炒價
但係我就用理性去分析, 因為貨少所以貴係正常

你覺得Thanos唔值咁貴, 所以你心目中已經認定賣呢個價既係炒家
但係我就分析話, 因為Thanos超罕有所以賣呢個價係合理

你話"有人覺得平有人覺得貴"
我就係理性咁話"平過美國, 就係平過美國"

呢個就係我同你既分別
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 05:56 PM

呢個post真個句人話人"身在福中不知福"
我係唔會因為一見到有人同自己意見唔同就覺得人表達緊既意見係話緊我
我諗你要睇清楚
我係從來冇話過你覺得件貨炒貴覺得件貨合理
而我覺得唔合理時話你錯
我之前話你錯係因為你邏輯錯左
你講錯左扭曲我表達既野
但反而你見到D自己認為合理既野而人地唔認同時
你就話人"身在福中不知福"
"唔識野"係之前既post既唔係老屈

我真係有D唔明
你都認為有人可以覺得100蚊超值另一個可以覺得100蚊完全唔值
咁點解唔可以比覺得唔值既人講點解覺得唔值呢
你睇到佢自己因為覺得唔值, 就去講話質素差又呢樣個樣
就話人係度鬧呢樣鬧個樣
我想問有乜問題?
唔通我買左D你覺得超值既野係錯
搞到連我去批評件野既資格都冇?
唔好講資格, 講自由,
唔通連我去批評件野既自由都冇?
講一講就要比你話"身在福中不知福"
你仲要講話喎
咩因為已經比美國買得平, 越南已經係著數左, 咁就無理由因為自己能力接受唔到就鬧
係呀D商家成日都講
...對面炒貴緊十倍呀
...我炒貴八倍已經平過對面呀著數左la
...你仲鬧咩
係差在未講"冇錢唔好學人買野"

我成都講
你覺得HK既貨平, 買野抵係冇問題架
我好尊重你有自己既見解
但我唔覺得有人話HK買野唔抵時你就要話人"身在福中不知福"low
因為我唔會尊重你去唔尊重人

唔係我成日都覺得"覺得"好重要
係你成日要將市場定價同人既價值觀掛勾
你成日講物以罕為貴所以件貨值呢個價
其實應該係話物以罕為貴所以市場上件貨係呢個價
市場上認為件貨係呢個價
大家都明白市場一般係用呢個方法定價
但唔代表大家都要去認同去接受
你可以接受呢個價係你心目中既價
但我可以唔接受呢個價
兩樣野冇關係架
你理性分析係分析緊市場個價係點黎