Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 3.75” & 6" Marvel 玩具吹水站!

的確係會有好多其他因數左右一隻玩具既價格
但一定唔會係生活水平, 唔通隻玩具去到一d生活水平低既國家, 例如越南同菲律賓就會賣平d咩?
要考慮既, 極其量係運費同稅之類既野

我先無怨氣~ 我覺得自己已經非常幸運同幸福~
有幸可以移民見多d, 可以咁多地方俾我display玩具, 有時又得返下香港
o係HK亦有好多朋友可以幫我買玩具, 所以我從來都唔會怨~~
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 08:17 AM

你搞錯左la
我講既生活水平係用黎講係大家心目中件貨既價值
唔係講佢定價

用佢地平時既日常洗費去講
佢地心目中一件玩具既價值係佢地地既生活水平黎講
同我地已有好大分別了
所以係個人心目中一件玩具係平定貴唔係就咁對返匯率就可以去比較
回復 135# Duraxyll
英國孩記差, 不過澳紐孩記仲差.:54:
一句講哂孩記派貨有問題!
你搞錯左la
我講既生活水平係用黎講係大家心目中件貨既價值
唔係講佢定價

用佢地平時既日常洗費 ...
玩具Kenny 發表於 7-10-2010 11:00 PM

我所指既係
例如物件A值10美金, o係美國賣10美金, 美國人覺得好平
如果o係越南賣8美金, 就算越南人覺得超貴都好, 佢都係賣得平過美國
一句講哂孩記派貨有問題!
gumng 發表於 8-10-2010 12:29 AM

講得無錯!! 之前出得樣衰果陣就鬼咁多貨, 而家出得越黎越靚就咁少貨!! ML同MU都係!! :angry:
無錯, 我9成都係用eBay買美版figures多...

雖然我主係加拿大, D出得好慢, 而且又要再加稅...
eBay有時會比較貴, 不過夠快...
有時會加埋運費都重平過本地買... 真慘...

所以, 都係eBay啦:71:
無錯, 我9成都係用eBay買美版figures多...

雖然我主係加拿大, D出得好慢, 而且又要再加稅...
eBay有時會 ...
Griffon05 發表於 8-10-2010 01:13 AM

講得無錯... 加拿大真係好廢... 又慢又貴又難買....

每次見到HK有人買到新wave, 我都會差唔多每日都去Walmart check
就算唔係要渣好遠車, 但係每次去到既景象都一模一樣, 每次去到既景象都一模一樣
之後見到美國都有人買到啦, 繼續差唔多每日都去Walmart check
每次去到既景象都一模一樣, 每次去到既景象都一模一樣, 每次去到既景象都一模一樣
跟本就唔知係未有貨到, 定唔會有貨到, 定俾人買左, 唯有繼續差唔多每日都去Walmart check
每次去到既景象都一模一樣, 每次去到既景象都一模一樣, 每次去到既景象都一模一樣
呢種空虛同絕望既感覺, HK人係無可能睇會得到....

btw, Griffon兄住加拿大邊度~??
講得無錯... 加拿大真係好廢... 又慢又貴又難買....

每次見到HK有人買到新wave, 我都會差唔多每日都 ...
Devil_Fudou 發表於 8-10-2010 02:23 PM

師父我又何常唔係日日去幾間斗斗城巡鋪呢?? 連門口派傳單果個人都已經認得我, 見到我都唔同我講 "歡迎光臨, 斗斗城!!"
雖然香港城方細, 但係走幾間鋪, 都唔係野小架!!
講得無錯!! 之前出得樣衰果陣就鬼咁多貨, 而家出得越黎越靚就咁少貨!! ML同MU都係!!
Devil_Fudou 發表於 8-10-2010 02:13 PM

that is normal...:62:
that is normal...
Grimlock 發表於 8-10-2010 02:35 PM

mu 狂出 ironman, spiderman, captain america, wolvine, 其他主要奸色又出得小,真係唔炒就有鬼啦!!
(pm 咗你!! 快d行動啦!!)
offwork go!
師父我又何常唔係日日去幾間斗斗城巡鋪呢?? 連門口派傳單果個人都已經認得我, 見到我都唔同我講 "歡迎光 ...
gumng 發表於 8-10-2010 01:30 AM

但係HK有大把日玩可以中和下心情嘛~~
我呢邊d日玩全部貴HK一倍, 睇都費事去睇.... 唔好講話買....
我所指既係
例如物件A值10美金, o係美國賣10美金, 美國人覺得好平
如果o係越南賣8美金, 就算越南人覺得超貴都好, 佢都係賣得平過美國
Devil_Fudou 發表於 8/10/2010 02:10 PM

咁咪係有問題low
"就算越南人覺得超貴都好, 佢都係賣得平過美國"
呢D咪係你用比較既角度去睇
係越南人心目中
應該係"就算賣得平過美國, 越南人都係覺得超貴"
因為係佢既生活水平(或者價值觀)黎睇佢接受唔到就係接受唔到
你唔可以話因為賣得平過美國就要逼佢接受就話佢乜乜物物
你明唔明咩叫尊重先?
take it easy, please dont split our precious us toy community :64:
咁咪係有問題low
"就算越南人覺得超貴都好, 佢都係賣得平過美國"
呢D咪係你用比較既角度去睇
係越南人心目中
應該係"就算賣得平過美國, 越南人都係覺得超貴"
因為係佢既生活水平(或者價值觀)黎睇佢接受唔到就係接受唔到
你唔可以話因為賣得平過美國就要逼佢接受就話佢乜乜物物
你明唔明咩叫尊重先?
玩具Kenny 發表於 8-10-2010 02:12 AM

一件物件既價值, 同人既生活水平跟本就完全係兩回事, 我完全唔明你點解可以拉埋黎講
要講生活水平既話, 就算係HK, 有人搵4000蚊一個月, 有人搵3萬蚊一個月
但係咁樣有影響到呢件物件o係HK既價值嗎?
而家係講緊既係件物件既價值喎
唔會搵3萬蚊既人買呢樣野要俾200, 搵4000蚊既就俾30架嘛?

無錯, 每個人既生活水平同價值觀都唔同, 所能接受既事物同價錢都唔同
但係唔代表越南人可以因為接受唔到要用8美金先買到物件A, 而鬧呢樣怨果樣架喎
因為8美金已經比美國買要10美金平, 越南用8美金就買到已經係著數左
無理由因為自己接受唔到就鬧呢樣怨果樣架嘛??

而且我唔係因為人地接受唔而話人乜乜物物
而係見到人著數左仲鬧呢樣怨果樣先拿出黎講
同尊唔尊重完全無關, 我更加唔會因為呢d事而去唔尊重任何人
你成日同我嘈我都未唔尊重你啦~~:66:

不過, 話時話.... 上面提及咁多金錢, 唔會俾版主以為我地講緊d玩具既價格, 而又被掉去情報區掛...:30: