Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 3.75” & 6" Marvel 玩具吹水站!

啊~~ 咁好多限定都只係包裝唔同啦, 唔止美玩~
我呢邊一定無啦, 同HK唔同, 我呢邊賣玩具既地方黎黎去去 ...
Devil_Fudou 發表於 6/10/2010 12:56 AM

係呀~
包裝唔同個D真係不值一提架
起碼都轉下少少色都好丫
有時玩具店分散同集中就真係各有各好
太多玩具店分散晒D貨有時真係搵都搵唔到
根本就是供不應求,才會出現這個問題!!
香港是有新款, 但量小, 想買嘅人都買唔到!真的要買,就要用炒價買,咁有咩用?有幾幸福?
現在就算不是限量品,都同樣出現以上情況,咁你叫人買唔買好??
我情願hasbro話香港無得買!無入貨!咁我直頭唔洗買! 

香港是有新款, 但量小, 想買嘅人都買唔到!真的要買,就要用 ...
gumng 發表於 6-10-2010 03:57 PM

:ice:
又唔駛咁激ge, 其實我都覺得hk係幸福過好多地方(買野方面)
淨係玩具呢方面都冇咩係hk買唔到, 玩具店較集中,
外國多數都係連鎖店, 俾人掃完都唔知邊度搵
而且港紙細, 又唔駛消費稅, yen升到9算hk仲可以賣6,7算, 已經算係咁

不過mu係hk玩具貨量上都係少貨
就算豆城/吉吉d所謂原價我都覺得唔太合理, 要先排做折先可以話係合理格(對我尼講)
不過對番咁ge定價, 話成日俾人炒我就覺得都唔算炒得太勁
市價值幾多上yahoo望望就清楚, 好多都bid到十五/六草就完左
標過2魚果d根本就係度擺
仲有d限定款, 外國/大陸可能炒緊ge hk仲係賣幾原價/多幾十
所以我覺得係hk買mu都算係咁,
有時無意中搵到d靚款仲有驚喜tim
我覺得其實等得ge, 總會合理價買到
我係美玩新手, 唔知mu以外ge line係咪咁
不過我就知hasbro d野成日出完又出/改packing出第2版
到時到侯就尼個全線半價/七折, 都幾爽

正題, 個link有d實物圖, 同埋d slide 有d 2011款, 睇尼開始original系列, 正!
http://www.actionfigurepics.com/ ... sbro/marveluniverse
香港是有新款, 但量小, 想買嘅人都買唔到!真的要買,就要用炒價買,咁有咩用?有幾幸福?
現在就算不是限量品,都同樣出現以上情況,咁你叫人買唔買好??
我情願hasbro話香港無得買!無入貨!咁我直頭唔洗買! 
gumng 發表於 6-10-2010 02:57 AM

我o係加拿大亦唔見得多貨過HK, 我每個禮拜都會去Walmart幾次
我諗比率大概係去30次會有1次見到有新野
所謂見到新野, 好多時都係見到d賣剩無人要既款
而且價錢計返大概85-90港幣一隻, 呢個係Walmart價, 已經係全加拿大最平既價
我3個月前o係又一城斗城買到Iron Spidey果一wave, 如果我無記錯只係69.99一隻

漫畫鋪見到新貨既比率就多好多, 但係最平都要170港幣一隻
罕款例如Ghost Rider仲要再貴d添, 而且仲要極速賣晒

而入新貨速度我之前都講過, 加拿大大概慢HK兩個wave

HK算唔算幸福都好, 肯定比加拿大幸福好多先
加拿大同美國算係姊妹國, o係正隔黎, 而且好多野都有關連
但係我唔明點解美玩呢方面會廢咁多....
係呀~
包裝唔同個D真係不值一提架
起碼都轉下少少色都好丫
有時玩具店分散同集中就真係各有各好
...
玩具Kenny 發表於 5-10-2010 12:17 PM

雖然只係包裝唔同, 但如果係限定既話, 就點都有佢既價值o係度, 都一樣會有人儲
因為都係果句, "物以罕為貴", 哪怕只係多一張貼紙, 只要係限定就一定有佢既價值
當然, 對必拆黎玩既玩家黎講, 例如我, 只係包裝唔同既話, 對我黎講跟本毫無分別
朋友
一路要比較邊邊幸福D個個係你
我一路都叫你唔好咁去比較
冇出貨/出好少貨個D例子唔會係一樣架
你開頭要比有冇貨
之前有貨又要比邊個平
比比下仲要比埋邊個到貨先
咁比落去有乜為
香港都未必一定齊貨架la
再講美國既特價貨仲多過香港la
有D美國係炒高既貨你計返仲平過香港既行貨價呀
我諗係你唔好成日怨天怨地覺得其他地方好過你個邊la

就好似某D人成日同D有錢人比較怨自己冇錢
但永遠唔會從其他角度去諗可能自己生活係開心D咁
其實好無謂下
玩具Kenny 發表於 5-10-2010 12:10 PM

都話怨天怨地既唔係我
我只係話俾身在HK怨天怨地既朋友知
HK既情況比起其他國家已經好好多

唔止美玩啦, 日玩都係, 好多時都係快過日本有
價錢亦都係比日本平, 好多時5-6算已經買得到
有去過日本旅行既都知HK買日玩大多數都平過日本
除非HK炒啦, 咁日本就有可能平d

我跟本就唔會怨d咩, 因為就算加拿大點廢, 都一定好過好多國家
要講既, 我只係羨慕HK既朋友啦
雖然只係包裝唔同, 但如果係限定既話, 就點都有佢既價值o係度, 都一樣會有人儲
因為都係果句, "物以罕 ...
Devil_Fudou 發表於 6-10-2010 05:30 PM

true...for me, i actually prefer to have the normal version...
like the Toybiz years, a gold foil would make the price double/triple...:(
true...for me, i actually prefer to have the normal version...
like the Toybiz years, a gold fo ...
Grimlock 發表於 6-10-2010 04:42 AM

因為都係果句, "物以罕為貴"嘛~ 大多數gold foil都罕有過普通版
有好多hardcore collection連gold foil都要儲埋架~~
回復 99# Devil_Fudou

:no:too crazy la

:38:
Assassin 發表於 6-10-2010 05:12 AM

Yeah, but this is who I have to compete with.....

http://www.youtube.com/watch?v=eWIZr3aWT30&feature=recentf
回復 102# Duraxyll

haha yeah saw that in US toy universe, stupid scaplers, this is his ebay link from fwoosh:
http://cgi.ebay.com/Hasbro-Marve ... hash=item1e5ed8eabd
:blame:
因為都係果句, "物以罕 ...
Devil_Fudou 發表於 6/10/2010 05:30 PM

係呀~
所以我先講對我黎講咪係不值一提low~
話怨天怨地既唔係我
我只係話俾身在HK怨天怨地既朋友知
HK既情況比起其他國家已經好好多

唔止美玩啦, 日玩都係, 好多時都係快過日本有
價錢亦都係比日本平, 好多時5-6算已經買得到
有去過日本旅行既都知HK買日玩大多數都平過日本
除非HK炒啦, 咁日本就有可能平d

我跟本就唔會怨d咩, 因為就算加拿大點廢, 都一定好過好多國家
要講既, 我只係羨慕HK既朋友啦
Devil_Fudou 發表於 6/10/2010 05:41 PM

我咪就係講其實冇乜好比較冇乜好羨慕
一般黎講每個地方都會有一些較為好既情況出現
可能香港快D到貨美國冇, 又可能美國個特價低到超想像香港冇可能
你都識講HK買日玩大多平過日本除非HK炒個D日本就平
有時就係話根本就冇話邊個幸福過邊個
你睇人好時人睇你好