Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 3.75” & 6" Marvel 玩具吹水站!

你講既合理價只係你自己認為合理
只要底過某一個炒價
既係只要市場上有一(幾)個炒貴十倍既價
咁另外炒貴五倍既價就叫合理
o拿其實你點諗冇乜所謂
你可以覺得炒貴五倍個個係合理
但問題係你冇理由要人地都要跟你覺得炒貴五倍個個係合理
人地有人地既想法
佢可以覺得貴一倍係合理, 貴兩倍又係合理,
又可以覺得正價先合理,
再講
你冇理由連人地覺得玩具靚唔靚都要管
唔係話人地買到其他人買唔到既野就要係咁話好話正掛
可人地係用真心既角度去批評件玩具覺得件玩具差左D
但你就覺得人地講緊風涼話
呢D咪小人之心囉
玩具Kenny 發表於 8-10-2010 11:11 AM

又係覺得覺得覺得, 所以我都話你既思考既模式, 永遠都係以"覺得"為大前題啦....
我舉例講個合理價, 當然係指一個大家同市面上認為合理既價錢啦
但係你就不斷o係度講"覺得炒貴五倍個個係合理", "覺得貴一倍係合理", "覺得貴兩倍又係合理", "覺得正價先合理"
你其實有無發覺你, 唔止今次, 之前都已經係, 你既論點一直圍繞"覺得"呢兩個字
而家討論緊既係實實在在既話題, 任何人"覺得"點又點唧???
唔通一隻玩具既正價係100, 你"覺得"唔值就話人係炒價??? 你"覺得"唔值就話人係奸商???
正價就正價!! 100就係100!! 同任何人既感覺跟本無關係!!

而且你跟本就完全略過討論緊既重點!!
我就拿返你個10倍5倍黎做example丫~~~~
就當一隻玩具已經炒到1000蚊, 好多人想買都買唔到
有個人只係用500就買到, 但係買到之後, 仲o係度鬧話隻玩具唔靚, 又怨話跟本唔值呢個價, 諸如此類
咁買唔到既人見到會點諗??? 咁用左1000黎買既人見到又會點諗???
你可能覺得無任何問題, 因為可能跟本你就無care過人地既感受
因為你既思考模式就只有"覺得", 你"覺得"唔值500, 你"覺得"唔靚, 你"覺得"後悔
竟然仲o係度話覺得人地講緊風涼話係小人之心:38:
又係覺得覺得覺得, 所以我都話你既思考既模式, 永遠都係以"覺得"為大前題啦....
我舉例講個合理價, 當然係指一個大家同市面上認為合理既價錢啦
但係你就不斷o係度講"覺得炒貴五倍個個係合理", "覺得貴一倍係合理", "覺得貴兩倍又係合理", "覺得正價先合理"
你其實有無發覺你, 唔止今次, 之前都已經係, 你既論點一直圍繞"覺得"呢兩個字
而家討論緊既係實實在在既話題, 任何人"覺得"點又點唧???
唔通一隻玩具既正價係100, 你"覺得"唔值就話人係炒價??? 你"覺得"唔值就話人係奸商???
正價就正價!! 100就係100!! 同任何人既感覺跟本無關係!!

而且你跟本就完全略過討論緊既重點!!
我就拿返你個10倍5倍黎做example丫~~~~
就當一隻玩具已經炒到1000蚊, 好多人想買都買唔到
有個人只係用500就買到, 但係買到之後, 仲o係度鬧話隻玩具唔靚, 又怨話跟本唔值呢個價, 諸如此類
咁買唔到既人見到會點諗??? 咁用左1000黎買既人見到又會點諗???
你可能覺得無任何問題, 因為可能跟本你就無care過人地既感受
因為你既思考模式就只有"覺得", 你"覺得"唔值500, 你"覺得"唔靚, 你"覺得"後悔
竟然仲o係度話覺得人地講緊風涼話係小人之心
Devil_Fudou 發表於 9/10/2010 01:23 AM

我諗係你想拉開話題
我一路都話緊係你唔應該因為唔認同人地既野就話人"身在福中不知福"
不過講講下又去返件貨值唔值既問題
你有冇正面回答我點解人地唔認同你既想法就話人"身在福中不知福"

而由始至終你都係要要將市場定價同人既價值觀掛勾
你永遠分唔開兩者既分別
不過有句你講得好好
市場用乜方法去定價, 係乜野價真係同任何人既感覺無關係!!
你有你市場去定價
我有我個人心目中既價
我唔會因為你一句市場係咁既定價就用個個價去買
同樣市場都唔會因為我一句話貴就去減價賣
我唔知你所講既大家同市面上認為合理既價錢個大家係邊個大家
你宜家咪就係用緊個所謂大家去否決某些人可以有自己想法既自由
原來個個大家(可能係玩家可能係商家)同個市場有個價錢時,
唔認同既野係有問題??
其實而家D商家炒貨時咪做緊呢樣野low
成日都有炒家係度炒高個既啦
唔係我"覺得"唔值就話人係炒價
而係你認為值就唔比人有自己意見...炒價又好乜乜物物
你就話人"身在福中不知福"
而家佢地都唔係講緊MU$89.9係炒價
而係講緊去到百幾三百
你係咪想講大多數人認為既野就係叫合理先
係既開個投票咪一清二楚low

你可能誤會左個10倍5倍
市場有個價係set做10倍
你可能認為合理5倍都合理
但大多數人只接受到一兩倍
當然有D8倍都買
咁又點?
唔通你用5倍買時你可以讚
人地用一兩倍買時聲都唔可以出??
一出聲話差時就比你話??
你講到好似用一兩倍買既人連出聲既資格都冇~

老實講
人地比評論係真心批評定講緊風涼話
係睇你自己點諗
唔排除真係有人講緊風涼話
但唔好忽視D真心批評既人low
嘩~~ 越打越大篇~ 等陣先睇~ :66:
原來有咁多外國人係度:64:
我住溫哥華...

美版野我就eBay買多, 不過如果TRU之類有減價我都會買...
我個個SDCC Captain America post個D Drones就係呢度買喇

而高達模型同日版figure就叫呀爸或friend係香港買再寄過黎...
呢度真係買唔起:67:
嘩~~ 越打越大篇~ 等陣先睇~
Devil_Fudou 發表於 9-10-2010 02:47 AM

呢場討論好激烈噢:*
唔砌淨買?? 咁點玩呀??
不過唔好話, 我都有好多買左未/無砌既模型, 而家老左真係無咁好心機砌喇. ...
Devil_Fudou 發表於 8-10-2010 06:30 PM

我都係懶人一名,我老友大學時送左隻昆霸mg比我,開心到我呀!但一直冇郁過。
不過小時候玩模型太水皮,唔敢砌,到宜家就重衰,一個字,懶!叫我玩下小改重塗都ok,模型真係免問...
嘩~~ 越打越大篇~ 等陣先睇~
Devil_Fudou 發表於 9/10/2010 02:47 AM

你可以唔睇架
因為我可以直接D問
我都係想了解下
你係咪覺得你認為巿價合理時而人地唔接受想發表時
即係人地既價值觀同你唔同時
你就可以話人唔識貨/唔知福呢?
如果係既, 點解你要其他人跟你既價值觀去做人呢?
如果唔係既, 點解你要講D咩我地D HK人身在福中不知福呢?
我只係想了解下呢樣野~
^^~
i still remember red and green hulk...
Grimlock 發表於 8/10/2010 06:37 PM
回復  Grimlock

who is red who is green?
Assassin 發表於 8/10/2010 07:47 PM

嚴重聲名
我個時已強烈要求換人架la
:63:
果隻滿洲人唔錯
好想要
專登去yahoo bid到搵...
點知個價/.\:30:
果隻滿洲人唔錯
好想要
專登去yahoo bid到搵...
點知個價/.\
強人.朗 發表於 9/10/2010 02:31 PM

唔知有冇大貨
現在D行貨少得可憐
滿州人?一箱得一隻,想入真係要比炒價,否則等一年半載!
我冇信用卡冇得訂=.=我想問呢香港邊d店多數有入呢d
回復 173# 玩具Kenny

hahaha, you choose la gum...
滿州人?一箱得一隻,想入真係要比炒價,否則等一年半載!
gumng 發表於 10-10-2010 02:12 PM

wai dai lo, they shop you mention is really great! i already join member la!
fair price, nice eniroment!:71:
回復 178# Grimlock

我要做幪面超人!!!
:!