Toysdaily 玩具日報

[其他] 悼念菲律賓挾持人質事件中死去及受傷的朋友

R.I.P....
R.I.P.
可能因為工作關係,曾親眼目睹無數死者。人命何價?在過去數年的工作中,不少死者的家人亦以行動告訴我,最 ...
bananaman 發表於 25-8-2010 12:42 AM

師兄講出我部份心聲, 一個國家如果唔想俾人睇小, 最緊要o既係知恥, 如果連基本o既禮義都無, 有俾人睇唔起事少, 連累其他國家事大, 唔可以下下都學部份網友講都係部份人o既責任就得, 呢d門面說話個個人都會講, 但上到檯面就貽笑大方 (我指國際間國與國o既博奕), 如果唔係點解以色列同美國做o野會咁"恨"? 就係要俾人知道佢o既國家係行乜o野方向, 佢o地o既國民係不可侮o既, 所以佢o地可能有好多仇人, 但無人敢睇少佢o地, 亦無人會笑佢o地係僕人國家, 唔係純人道主義齋講唔好歧視就得:!:

你o地睇下菲律賓總統係呢件慘劇上o既回應同埋o既行為舉止, 有邊忽似人君o架? 如果我係菲律賓國民, 佢唔羞我都羞!!!:53:
係寫左對政府不利既野!
跟本佢地唔係有心拯救人。
凸種部隊我凸爆佢!

菲律賓政府遇難者應家屬要求, ...
冬暖夏涼小恐龍 發表於 25-8-2010 03:28 AM

菲國想殺人滅口,我不能反對,但請用一些高明乾淨的手法.....

昨天早上,早晨新聞播出梁太的訪問,訪問中她悲愴地道出她剎那間失去了丈夫及兩個女兒,兒子也不幸地受重創還在深切治療部,心中一直鬱悶至今,也許是自己了年紀的關係,對梁太失去家人的感受尤如是自己切膚之痛,亦對其他當時身在車廂中作為人質的港人的無助及惶恐感到極到難過,這個時刻,根本沒有責難菲國處理手法既餘力,人在做天在看,菲警的行為就交由公論去定斷吧,但無論結果如何,不該死的都已死了,不該失去至親的亦已失去了,同是香港人一份子,希望失去親人的家屬在悲傷過後,可以盡快走出這次不幸事件的陰霾再次振作起來,亦期望受傷者能早日康復,向死難者致以深切哀悼,R.I.P.。。。。。
菲警認指揮無能樣樣差

菲律賓挾持香港遊客逾11小時最終釀成8死7傷事件,無論香港、國際和菲國的輿論紛紛指向菲警無能;菲律賓警方終於公開承認,拯救人質行動最少有六大失誤,包括警員的訓練及裝備不足、指揮官能力不足、談判策略差,部分行動甚至激怒槍手等。而出事後態度輕挑的菲總統阿奎諾三世轉軚道歉 認營救失誤…

搞咁耐先死死氣認,話真心都冇人信啦.....:67: :67:
連日來心情非常差....死者已矣....再悲痛再憤怒已經無濟於事,
當然一方面必須要菲政府比個合理解釋, 同埋認真道歉,
但個人認為支援生還者先至最重要...老實講, 我好擔心梁太, 同埋佢個仔o既情況~
支援o既意思唔止係金錢上, 心理上支持都好緊要~
但好似仲未見籌款幫助生還者?! 定係我睇漏??有冇師兄補充??
R.I.P
真希望用叮噹的時光機,返去事發前,用叮噹的法寶去拯救人。
RIP:die:

菲律賓飯統

菲總統阿奎諾三世昨凌晨到事件現場視察,其間不時嘴角含笑,表現輕佻,惹來各界抨擊。(電視圖片)

小弟有個問題,菲律賓是如何選總統的?

旅遊勝地?

菲律賓警察在前日處理挾持事件時被轟失當無能,當地警察部亦承認營救時犯下多宗錯誤,但言猶在耳,昨日卻有警員在肇事的旅遊巴前拍照留念。(葉漢華攝)
旅遊勝地?

菲律賓警察在前日處理挾持事件時被轟失當無能,當地警察部亦承認營救時犯下多宗錯誤,但言 ...
edc 發表於 25-8-2010 02:10 PM

唔x係呀嘛!
真係當旅遊勝地呀?

:*
RIP...
旅遊勝地?

菲律賓警察在前日處理挾持事件時被轟失當無能,當地警察部亦承認營救時犯下多宗錯誤,但言 ...
edc 發表於 25-8-2010 02:10 PM

警察都咁~~~~:53:
rip