Toysdaily 玩具日報

查看: 24728|回復: 55

[個人收藏] 不甘獨自沉淪,乃願人人入坑,美玩分享

在 TD ,美玩仍算係非主流玩意。一來我們小時候較多看日系動畫,吃日本奶長大,少美系情意結。二來,美系玩具相比日系看似較平,但除了變形金剛外多數難買難追,的確減少玩美系意欲。(我曾想像,如果 TD 玩日系和美系的人數掉轉,「市場區」鬧代理的 post 肯定多到拆天~~)

閒話說畢,給大家看看我這陣子的收藏。

動漫節會場限定375 Thor ,衣飾不及早前的 MU 版。
面相是較細緻,但極樣衰,直似由旺角古惑仔扮演,和這位北歐神氏開個大玩笑。

會場限定 Captain America 二次大戰 Look ,比 Thor 靚多了。騎 Elita-1 十分到位~~~

大東東銀河王,19寸高、近1 Kg 重。個人覺得,以這個價錢去買這一發聲大膠始終係貴,不過如果你跌入 Marvel 深淵,你會想要一隻銀河王...

小弟的神奇四俠終於人齊,好開心。雖然個人不算好喜歡這四位人兄(電影又不好看),但他們在 Marvel 世界卻非常重要。
除 Human Torch 外,其他三人我選擇收藏的是電影版本,最大原因係----靚!

兩個版本的大天使 Archangel,最早期的 X-man 之一。
原來他由「靚仔鷹翼」變身「鋼翼藍皮膚」,係因為一段好可怕好殘忍的經歷........

型到爆 Ironman MK V ,你買了嗎?!

不知那個系列的 Spider man ,幾特別幾有型。

又一件不知系列的散貨 Venom,高可動、靚比例,除了口部不能開合稍不足外,我俾滿分~~~

Iron Spider man ,未買心思思,買o左覺得不外如是。最大問題係活動能力低,加上關節有黐油現像,唔敢郁。

白衣版 Storm ,身上做了漸變色,比黑衫版更有層次。除了頸長了一點點外,算好靚。

Hero Reborn Ironman ,活動能力高,有點生化 Feel ,有型好玩。

Sinister兇兆先生 ,1859年倫敦維多利亞女皇時期出生,擁有不死身軀,乃 X-man 大敵。
老實說我入手本品時不知道他是誰,但玩具太靚,自自然然四出找資料去了解他多一點。

Plasic Man ,有老鬼認識他嗎?

Iron Spiderman,如果你買唔到 6",不妨入這只 3.75" 。上色不及 6",但起碼你可以放心扭。
..................你問點解多o左一支爪?.....嗯.......算啦....................

唔識佢,不過幾靚,由面相、服飾、武器都好好,大家可留意。

Marvel Select 夜魔俠,靚仔到暈,不過問題有二。第一是活動力甚低,基本上只能行行企企;第二是本品約7~8寸高,和一般主流 6寸 美系 Figure 不合襯。

一點場境:我最喜歡的 Red Hulk!!!

3.75 版鐵拳。因名氣弱,本品位例 MU 375 死貨名單之一。但禾桿冚珍珠,靚仔又好玩。

SIC 版 (?)Juggernaut ,X-man 一個需留意的角色。
電影內乃大咖一位,不過原來佢同  Charles Xavier 有一段親密關係.....:D

雜相一堆,謝謝觀賞~~~~~~~~~

:71:小弟都有玩美版玩具,不過唔多...最多係以前的spwan
我相信只要fans做多d野2011/2012美玩有望升呢, 有咁多套好戲上 :78:
那隻黑黑的Spiderman和Ironman不俗~:)

如樓主所言, 我和身邊的朋友真的很少接觸老變以外的美玩...:shy:
托IM2電影的福, 開始收集起3.75", 但MU那邊就立即遭到挫折orz
果然沉淪到無朋友 {:2_114:}
very beautiful pics!!!!
I have also buy many of your selection(原是天涯入坑人...), but of course dont have your good photo technique..so touching that someone share the same interest and taste!
:D帥.........:no:我還是睇樓主既令相算:p輕輕閃避過樓主令相濺出來既毒液.
4爪的Iron spiderman...Hahaaa...More powerful than the comic one la...Hahaa..
Anyway, Great collection! 點解唔買Black spiderman, 正過iron spiderman 啦!
(其實iron spiderman係我心中只係一個係civil war到出下場o既二打六, 莫怪!)

Besides, Brother, 有無買sideshow o既Marvel statue呀? 仲正呀!!!
快D入番隻Ghost Rider~

就系識咗你呢D損友............
就系俾你毒害的∼∼∼∼∼

只Venom有興趣添...................
3.75" 地獄呀!! 正!!
快D入番隻Ghost Rider~
whitedevil 發表於 20-8-2010 10:25 PM

G R 已有六寸, 375 正尋找中~~~~

謝樓上眾大大支持!

Navi 兄,我其實已有兩隻不同的 6寸黑蜘蛛,其中一隻是 "Red Hulk" 套裝版,幾靚,不過未影相。
我都同意你所講鐵豬豬係 civil  o既「二打六」造型。
起初我都係俾佢外型吸引o左,不過後o黎睇漫畫,除 o左同 CA 打o個場比較好睇外,好似冇乜功能。其他,例如同八爪魚博士之類打,根本以前都打得贏,所以又冇乜特別~~~
又,Statue ?你係咪指o個 D 唔郁得o既塑像?呢類真係唔o岩我。

最後再次多謝各位留言大大捧場。我的所謂攝影技術,在真正高手眼中只係小兒科而已。
我的玩具攝影技巧大都係 TD 學來,唬唬人是可以的,其實只要有心鑽研,不難上手。
就系識咗你呢D損友............
就系俾你毒害的∼∼∼∼∼

只Venom有興趣添................ ...
mr.elljay 發表於 20-8-2010 10:34 PM

損友?毒人?
你好意思話我?!!!

Venom 我都搵o左好耐,有 D 關節唔好、有 D 個樣唔好、有隻幾好樣但係個頭唔郁得...呢隻真係唔錯,又靚又好玩。我用佢同隻 Spiderman  打o左好多次~~~
G R 已有六寸, 375 正尋找中~~~~

謝樓上眾大大支持!

Navi 兄,我其實已有兩隻不同的 ...
Garycharm 發表於 20-8-2010 10:39 PM

咁快就最後??
支持美玩!! 支持 marvel 支持 3.75"!!
在 TD ,美玩仍算係非主流玩意。一來我們小時候較多看日系動畫,吃日本奶長大,少美系情意結。二來,美系玩 ...
Garycharm 發表於 20-8-2010 05:33 PM

nice ar :D
You've got two Iron Spiderman?  One is hasbro MU, and the other one is?