Toysdaily 玩具日報

查看: 16601|回復: 16

[玩具攝影] 黏土人 - 水貼教學 (分享)

其實在黏土人當中,是沒甚麼機會要貼水貼的。只有有車之
黏土人,才會要貼水貼,例如賽車初音及末永。
{:1_209:}
在這裡,給
予大家簡單的水貼教學。(其實當心得分享好了!{:1_201:})

首先要準備才料,分別有綿花棒、剪刀、鉗、水貼軟化劑、

水貼、要貼水貼的車、吸了水紙巾、氣揼、黏土人(旁觀用

…XD)。

先用氣揼吹走車上的塵,但新開的黏土人是沒甚麼塵的,這

只是用來提醒擺放了太耐的人。

用剪刀裁出適當大小的水貼。

就這樣連底紙剪出。

將水貼放在水中,本人比較喜歡用濕紙巾,因為比較易控制

水貼的吸水情況。水太多,水貼會有機會與底紙分離,所以

用濕紙巾會較好。放在這裡15-20秒,讓底紙完全濕透

即可。記著,每貼一張,就每濕一張,不要一次過放幾張水

貼落去…@@

連底紙放上車上,將水貼移出一部份,再較對位置,按實已

移出的部份,再用鉗慢慢移除底紙。如位置有點偏移,就要

在這個時候移好位置。我就直接用手移的!XD

完成後,用綿花棒掃平水貼,這可以吸多餘的水份,亦可掃

走縐摺。

若果貼的地方不是平面,範圍亦較大,可用軟化劑將小貼軟

化。

面對大面積的水貼,就要小心,因為很容易有氣泡、縐摺等

…水泡的話,可用針拮穿放氣,再塗上軟化劑,縐摺就這樣

直接塗上軟化劑即可。之後用綿花棒小心由內向外掃平。

有一點是要留意,因為有時原本的水貼是很大塊的,貼之前

記得要度好位、剪裁好先。

例如這隻虎耳是要剪掉的…

貼好水貼,待它風乾即可。之後就再噴光油、消光等…黏土

人就可以坐上心愛的車車遊車河了!XD

論到貼水貼,一定有更多師兄比我貼得更完美。但在黏土人的世界,這並是很少用的技能。要貼水貼的多是賽車初音。咁貴一隻買返黎,唔貼好張水貼又對唔住自己…所以先寫這個post。各位師兄有其他指教,亦歡迎提出。貼水貼我都只係初哥呢!

最後,謝謝大家歡看!
:64:

更多有用的黏土人資訊,可以facebook的"黏土人園地","Nendoroid Park"欣賞!

好貼留名 學到不少東西:$:$
好好既教學:71:
好怕痴野,成日痴到斜曬:59:
很實用的教學,
有時間一定要跟你的方法試試~~
c-hing你係用咩牌子水貼?
我都想玩水貼,不過唔知邊度有賣,同點揀好~~~~:80:
學到東西{:1_223:}
i don't know how to 貼水貼before...thx very much{:1_220:}
雖冇玩黏土土土土土土土土土土但已推薦
Nice教學~學左唔少野:64:
回復 5# pein

水貼係跟這隻黏土人隨盒附送的。不過您想買水貼的話,模型舖應該會有。
大家太客氣,我都只係貼水貼初哥。我係係網上跟人學,相信亦有好多師兄post過文。
所以小弟只敢說分享,唔敢說教。如有任何錯漏,請大師們出手指教!:64:
回復  pein

水貼係跟這隻黏土人隨盒附送的。不過您想買水貼的話,模型舖應該會有。
nis1111 發表於 3-6-2013 12:29 PM

咁正~~~~~~~~{:1_223:}
回復 11# pein

真的,每年的黏土人賽車初音也同樣有水貼跟。
早兩日比較陽光普照,濕度比較低,我都貼了水貼。我有時再放上來給大家看看。:64:
亂入...

小心把玩... 否則會刮破 / 刮甩 水貼...

可以噴模型用透明光油 / 保護漆 (Top Coat) 作表層保護... 雖不能防止刮破但某程度可防止甩脫或變黃...

詳細可到網上參考模型車製作之教學...

小櫻上
亂入...

小心把玩... 否則會刮破 / 刮甩 水貼...

可以噴模型用透明光油 / 保護漆 (Top Coat) 作表層保 ...
小櫻 發表於 4-6-2013 04:52 PM

小櫻大,好耐無見!:)
我有噴光油呀!仲噴咗好多層…
不過2012賽實初音架車噴衰咗…:79:
車頭有泡泡,而且有少少未乾我掂佢,水貼花咗少少…:56:
點樣噴光油先唔會起泡泡呀?我等天氣乾燥等咗我成個月…
小櫻大,好耐無見!
我有噴光油呀!仲噴咗好多層…
不過2012賽實初音架車噴衰咗…:7 ...
nis1111 發表於 6-6-2013 02:54 PM

噴油技巧嘛...

潮濕嘅話可以開抽濕機... 噴果陣係薄噴...

有聽說有人會用風筒吹乾...

都係果句... 工多藝熟... 係要交下學費嫁喇...

小櫻上