Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 椒皮的玩具櫃 (2010年更新版)

椒皮大大:
小弟非常中意你個櫃, 而小弟正值搬新居, 亦都想整個咁既櫃, 我三年前入伙耍求傢俬公司做飾櫃, 點知做到咁既樣, 見下圖,
http://www.28hse.com/utf8/picture-52435.html
http://www.28hse.com/utf8/picture-52420.html

因而令我 D 六神, 黃金戰士, 大武士, EX等 全部埋於床下座中不見天日(由於無位擺, 膠紙都未槭呀, 陰公)...
小弟個祥高 103" x 89.5 " , 即九尺半高 x 八尺半闊, 可否介紹師傅給我, 謝謝
已經回覆你了
Hello, 之前問過你關於玻璃櫃o既野
我而家開始構思
想請教多你兩樣野

1. 側櫃我都想好似你咁
每邊整多一個
即係前左右都有野 display
我想問你果個設計
側櫃有幾深?
其實我側邊都主要係放扭蛋之類
我構思係深 5 吋, 每格高 6 吋
每層之間唔知會唔會好迫

2. 我可能唔加燈
最頂想做埋玻璃
因為感覺上可以等龐燈射入個櫃令佢光 d
但我問個一間傢私鋪
佢話 d 櫃上下都一定要用木做
之後我o係街留意人地 d display 櫃
多數都係有個木板做頂
係見過 2 間有玻璃頂o既櫃
所以想問下你知唔知用玻璃做頂有冇咩問題?

Thank you!
好多玩具呀...
1. 我個櫃則邊都係5寸~~~其實5寸都算幾fit
高度既話其實唔洗固定~~因為則邊2邊係木板~~~你可以叫佢每隔寸半鑽個孔
咁你高度既自由會大好多,即係每層可以係寸半,3寸,4寸半或者更多更多都得。
不過你記住要同佢講跟幾多塊層板。

2以我見我個櫃組裝所見~~~頂同底係一定要木板,因為頂同底係用來固定d玻璃,因為固定始終要用縲絲個d。同埋如果個櫃高過5尺,基本上一定要分上下2大格(即你見我個櫃中間有一層木板)如果唔係玻璃門會太重,唔夠力。
至於用籠燈我其實唔太建議....因為最上面個層都重ok, 但去到第2,3 層其實會好暗,因為會比上面個層d玩具遮左d光。
原帖由 椒皮 於 2-9-2009 06:16 PM 發表
2. 以我見我個櫃組裝所見~~~頂同底係一定要木板,因為頂同底係用來固定d玻璃,因為固定始終要用縲絲個d。同埋如果個櫃高過5尺,基本上一定要分上下2大格(即你見我個櫃中間有一層木板)如果唔係玻璃門會太重,唔夠力。
至於用燈我其實唔太建議....因為最上面個層都重ok, 但去到第2,3 層其實會好暗,因為會比上面個層d玩具遮左d光。

Thank you!
唔知你睇唔睇得明
其實我想打廳燈
不過打錯字

咁我又問多樣野
我問果間傢私鋪似乎係用最頂幾支射燈
然後每層玻璃最入面放支細o既顏色光管
開左燈係幾靚
但我唔知個櫃入面會唔會好熱
想問燈果 d 有咩介紹
通常係傢私鋪整埋定要自己後期加工?
我唔建議用射燈~~因為射燈個D多數石英膽~~勁熱
我建議用 T5光管
T5光管唔同我地以前個d光管
因為個D光管屬於節能光管~~溫度其實低好多
再唔放心既話~~~可以用LED 光管~~個D肯定唔熱

D 光管你最好同傢私店講要加,佢地會幫你收好D線, 做埋開關
價錢多數本身包埋...(用LED 可能貴少少)
你自己加既話....手工始終無咁靚

Thank you!
講解得好清楚
我應該都會跟番你個 design

不過都貼下我之前提過o既玻璃頂櫃

其實係 Yamato 自己個 showroom(?)

http://akibahobby.net/2009/08/yamato_showroom.html

不過好似你咁講
放得多野可能會唔穩陣
呢張圖個隻櫃唔會唔穩陣,因為佢係用鋼架作為受力
重穩陣過一般玻璃櫃,不過因為一般傢私店既生產線唔會做呢隻
而且呢隻鋼櫃係成隻做起..所以好多時入唔到屋(因為太大)。
明白了
學識左好多野 :43:
原帖由 椒皮 於 2-9-2009 20:28 發表
我唔建議用射燈~~因為射燈個D多數石英膽~~勁熱
我建議用 T5光管
T5光管唔同我地以前個d光管
因為個D光管屬於節能光管~~溫度其實低好多
再唔放心既話~~~可以用LED 光管~~個D肯定唔熱

D 光管你最好同傢私店講要 ...

I may build new cabinets again.

Could you show me the way your T5 tubes are installed.
It seems that the light comes from the back.

Have you got any cabinet design for reference?
d 光營係藏係d 磿沙玻璃後面,如果要換d光管,就要拿開d玩具同2塊層板, 扭開四粒嫘絲,揭開塊磿沙玻璃就換到。
d鏍絲即係圖中天馬神聖衣右面個粒銀色,只要扭開就可以拆下塊磿沙玻璃。

What is the depth of your cabinet?
What is the depth of each glass?
What is the height between each layer of small and large glasses?

:43:
很大的櫃 很多的收藏:59:
so great....