Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 椒皮的玩具櫃 (2010年更新版)

謝謝樓主既相同之前提供造櫃既資料,我想問下雖然D光係淡黃,但係我想問下望得耐個陣會唔會對眼都好易攰,因為我見相都好似幾光同埋D玩具好似變得少少唔清色。
原帖由 xleo 於 5-8-2009 03:28 PM 發表
謝謝樓主既相同之前提供造櫃既資料,我想問下雖然D光係淡黃,但係我想問下望得耐個陣會唔會對眼都好易攰,因為我見相都好似幾光同埋D玩具好似變得少少唔清色。

唔清係因為我用手就咁拿住影~~無用腳架~~
另外d 燈可以關ka
好鬼大個櫃呀:46:
師兄, 我想打劫你呀~~~~~~~:p :p :p
:71: wow~ very nice cabinet!! awesome display also!
好勁ar~~:71:  大大你個櫃幾高幾闊ar~~~:71: :71: :71: :71:
好靚啊 :71:
我覺得個櫃放玩具放得好齊整
最重要唔係裡面東西o既價值
而係可以有足夠空間 display 到自己心頭好
即使係一隻自己鍾意o既扭蛋
我覺得放得"試試"正正
咁已經好開心啦

我想問大大兩個問題

1. 我都想整一個類似o既櫃, 即係前面同側邊都可以 display o既, 但又唔想用光管, 驚太熱火災, 想問唔加光管, 平時剩係開大廳燈會唔會太暗?

2. 個櫃深度大約幾多較好?

唔該哂先 :sad:
好強的陣容ar !! :71: :71: :71:

不過高層玩具要擔梯先執到位..........

大大有冇玩EX 合金ar.... 唔見既???
改改個汁(執)字就perfect!:71:
頭像被屏蔽
原帖由 ammms 於 5-8-2009 07:00 PM 發表
1. 我都想整一個類似o既櫃, 即係前面同側邊都可以 display o既, 但又唔想用光管, 驚太熱火災, 想問唔加光管, 平時剩係開大廳燈會唔會太暗?

2. 個櫃深度大約幾多較好?

答1, 其實光管唔熱~~因為個隻係t5 光管~~同你平時買個d 唔同~~幼好多, 同埋其實d 燈有開關..我估都唔會長開。
至於唔加光管,如果你個櫃唔深即係得10寸左右~~~大廳燈都夠...不過如果去到尺半深~~下面個d 會暗d。

2. 櫃深度呢個問題係我做櫃既時候諗左好耐, 其本上最少要有10寸, 因為好似max 個d 地台一個都9寸....
一尺既話前面阻住後面既機會少d......不過肯放野比尺半深少好多, 如果做到尺半就一定要加梯級, 可以好似我咁叫佢界定多幾塊唔同深度既層板(記住層板要比個門闊度細少少~~唔係入唔到),多數唔會額外收多$,再去阿加力膠買d一寸厚既膠板界成1立方寸一粒"浪"高d玻璃(我界左一百七十幾粒都係3百左右),如圖:

希望解答到你
原帖由 大帝 於 5-8-2009 07:19 PM 發表
好強的陣容ar !! :71: :71: :71:

不過高層玩具要擔梯先執到位..........

大大有冇玩EX 合金ar.... 唔見既???

無玩ex...一來生化個感覺自己唔太接受到...2 來真係太貴了~~過左自己底線
無敵啊大大!:help:
:shiny: :shiny: :shiny: :shiny: :shiny: very good !!
一字記之曰........正:71: