Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 椒皮的玩具櫃 (2010年更新版)

您好,之前我都欣賞過閣下的玩具櫃,想再請教以下問題
1)黃燈出來的效果好不好,因我考慮緊用黃定白燈
2)d玩具放係玻璃面會唔會好易滑倒,尤其係聖衣神話,但我見你全部都加左Stand,咁其他機械人會唔會有滑倒既情況
3)每層玻璃的長短是你計定還是師父幫你預埋

期待你的回覆,不勝感激
好正,希望我將來都有好似你個櫃放我點玩具,thx
您好,之前我都欣賞過閣下的玩具櫃,想再請教以下問題
1)黃燈出來的效果好不好,因我考慮緊用黃定白燈
2)d玩 ...
xleo 發表於 2-9-2010 10:44 PM

1. 其實我本身係白燈...d黃色色係因為牆身反射效果~~不過我估如果影相都係白好d
2.係會易d滑到~~~特別係個d腳掌細既合金...不過解決方法好簡單, 去文具店買d叫blue-tack既膠, 一包夠你用, 貼係d玩具腳掌度, 就企好穩, 星矢用stand 係怕腳彎先用。
3.每層長短係我要求, 其實只係叫佢另外界多d層板, 18寸深櫃我建議叫佢界12寸,6寸深同埋4寸,8寸,12寸深兩種, d"浪"高用既膠粒係去阿加力膠店叫佢用d一寸厚既膠板界....最後找d廢料開...會平好多~~我界左200粒都係300蚊。(如果唔明可以pm 我再問)
1. 其實我本身係白燈...d黃色色係因為牆身反射效果~~不過我估如果影相都係白好d
2.係會易d滑到~~~特別係 ...
椒皮 發表於 7-9-2010 07:25 PM

謝謝你詳細的回答:),我都明白晒所有內容,玻璃如果再𠝹細D做多層就預大約2/3尺寸到,同埋我應該會係個櫃背到做兩條軌有好多一格格個隻,方便移上移下,畢竟都唔知將來會再入乜野玩具,彈性D會變化大D。
Can you send me the address where you make this?  I just moved a new home and wish to make one like this.  Hope you could help.  Thanks!
個櫃整佐幾多錢呀...
好靚!可以 pm我知幾錢及在哪裡做的嗎?謝
不錯哦!! 期待有新成員入櫃.....哈哈~~

你好!小弟冒昧請教,最近小弟訂做了新玩具櫃,曾拜讀閣下有關文章,給小弟非常有用的資料與靈感,在此謝過,現小弟有一請求,望閣下能賜教,就是玻璃層板間的「立方體阿加力膠粒」閣下是在哪裡訂製的呢?小弟問過深水埗某店如經打磨需要$10一粒(長闊高均1吋),這實在太貴了,因此,還請閣下指點小弟該在哪裡訂購,如不方便明言,請PM小弟,謝謝!
PS.如果其他CHING有有關資料,歡迎PM小弟,先謝過!
花多眼亂:30:
:shiny::71::handshake:
push push sin, i also got my 玩具櫃  after watching ching wonderful  topic :43:
勁多收藏,似賣玩具店。。。。勁:71:
:71:勁正
:71: