Toysdaily 玩具日報

查看: 64623|回復: 113

[海皇DX]--海鬥篇的完美句號+聖衣神話感想

海鬥士由06年開始出, 到今年海蜥蝪登場, 同埋上個月既海皇, 終於結束.
雖然美人魚未出, 不過對於我黎講, 7將軍集結, 加上海皇, 已經好完滿!

講返呢隻海皇, 對我黎講都幾大感覺,
由當初公佈時既開心期待, 到後來知道dx同庶民版內容時既憤怒,
選擇買那一個版本既掙扎, 心情都幾大變化.
雖然未去到影響情緒, 不過都未試過為盒玩具諗咁多野.
可能我一向最喜愛既玩具就係神話, 比合金魂同TF更甚

最初知道dx咁屈機, 點都唔會比成牛佢買晒兩隻,
決定只買dx, 到出既時候, 又撞正大武士, 轉為買庶民版算,
點知上得td多, 見到好多大大既靚相, 加上買大武士平左, 最後都係買dx,
染唔染髮仲考慮緊, 黃髮睇睇下又幾順眼.

去返玩具, 好同意之前有位大大講過,
dx先有神的感覺, 唔係玩具既技術同配件多,
係分色比較有層次, 有返張野坐下.
而家睇返7將軍, 件鱗衣真係好無層次, 無華麗既感覺
不過我完全無讚bandai既意思, 呢d只係佢手辨眼見功夫.
甚麼dx特別拋光技術?! 咪玩啦, 只係佢hea出庶民版, 是但做.
完全無技術上既進步, 單單呢點, 我對bandai好反感.

既然完成左黃金篇同海鬥篇,
神鬥我完本想揀黎買, 而家全部都唔打算入, 反正出得唔太滿意
之後的神聖衣都只嚴撰一兩隻造得好既先買, 唔再比自己有完set既諗法.
因為就係呢d想法, bandai呢期先咁多小動作, 諗埋d衰招屈錢.

睇住一個自己追左成四年既玩具, 自己最愛既聖鬥士,
由第一批大頭仔, 到後期技術成熟, 越出越靚仔,
之後就開始鑽牛角尖, 加價屈fans錢, 我明白在商言商, 錢要搵,
不過你海皇貴雙子成倍, 但就完全唔值, 唔同你講body,
玩左咁多年, 我總有吉body, 但係你連頭髮都唔比多套我,
想Display鱗衣同便服, 一定要兩盒, 會不會太過份?

海鬥篇完成結束, 小弟神話之路雖未完全作結,
不過熱情已大減, 唔會再追, 一隻海皇, 感慨不少.
多謝大家睇我d廢話! :77:

講得岩, 雙子一樣咁多野玩, 但又唔見佢賣到咁貴 :blame:
美人魚呢?:@
絕對同意, 我都係聖鬥士超級FANS, 有細玩到大.

但係, 真係好睇唔好玩...

除咗新5小強, 之前都係隻隻買, 但係熱情真係越嚟越冷卻.

結果, 幾個月前, 由死神開始, 己經停了,

到而家, 己經停了7隻, 真正完全戒甩了...
大大好感慨.......

七將軍我入了, 但未開, 沒有入海皇........

見到海皇咁鬼貴, 有d 衝動想放晒套七將軍
其實我都有點想放晒啲神鬥同海鬥, 只保留黃金算了, 廢事阻訂....
的而且確, 聖衣神話的價錢已開始去到神的地步, 下下都over四百, 五百, 六百, 海皇仲去到八百.....!
相信唔少神話fans係今年開始對神話死心......! 由死神開始, 我已經頂唔順個價錢.....(所以冇買, 睡神&神聖衣亦冇打算再入, 只打算入埋餘下3隻神鬥士便算, 但求唔好再over$300)
我自問人工唔算太低,  每個月用二千幾蚊買玩具絕對afford得起, 但問題係值唔值囉, 當我諗起有好多人窮到連飯都冇得食既時侯, 我覺得會好節墮, 我另願將d錢分幾次同屋企人食飯 or同d friend出街應酬好過, 使得仲開心!:61:
:71:
DX版連頭髮都唔比多個真係好賤格:blame:
Totally agree with big big... now the newer myth cloth retail price is rising like crazy, even the simpler myth cloth are over 5000yen!!!

"dx特別拋光技術" the first few issues of the Gold Cloths are also very shiny! most of them cost 4xxx yen only, compared with the high price of most myth cloths now, and the newer ones such as Sea Generals have very dull metal parts. Bandai starts to slack on the metal processing and now they even shamelessly call it "dx特別拋光技術".... and charge extra for what was the common thing in the past!!

I hope the Myth Cloth team get some conscience give the collectors what they paid for.

頭像被屏蔽
原帖由 巴治奧 於 5-10-2008 04:42 PM 發表
DX版連頭髮都唔比多個真係好賤格:blame:

唔係點屈你買多隻:*
頭像被屏蔽
原帖由 Shun 於 5-10-2008 05:16 PM 發表
Totally agree with big big... now the newer myth cloth retail price is rising like crazy, even the simpler myth cloth are over 5000yen!!!

"dx特別拋光技術" the first few issues of the Gold Cloths a ...

對,初出既隻獅子 / 水瓶 / 處女 d 件真係靚d
唉,各位大大都咁講,我自問人工唔高都買,就真是...........:80: :50:所以依傢都是打算穩D靚嘅先入!
今次海皇事件笨大太過份,唔送多個頭,
返而送兩對卡倫的手,真係把鬼。

今次太多人對笨大失去信心 ... ...
絕對讚成樓主所講, 神鬥我都無開, 死神見到炒到飛起更加唔入, 海皇只入平民板,
bandai再用呢種手法做生意, 我哋啲fans遲早走晒, 睇吓佢點算