Toysdaily 玩具日報

[海皇DX]--海鬥篇的完美句號+聖衣神話感想

好早時已經熱情冇哂,買回來只係滿足死硬派番薯的慾望:cool:

而家買回來開盒影相都費時,得閒改下BB好過:49:
原帖由 kris 於 5-10-2008 08:16 PM 發表
熱情其實一早已經無晒...反而佢如果出吓扭蛋嗰d我會high d

同意...經濟又冇咁阻地方...:67:
儲神話都幾頭痛.....款式多.....擺出黎係靚但長期display又怕氧化, 他朝一日想放出去都唔知有冇人要(因為太多人有....氧化左更麻煩:30: ), 如果唔砌出黎又好浪費(我的狀況....), 諗番起.....多年前出第一隻星矢果陣....估唔到條路咁艱辛:31: .....大家有咩心聲呢:64: ................

原帖由 我很快 於 6-10-2008 02:26 AM 發表
儲神話都幾頭痛.....款式多.....擺出黎係靚但長期display又怕氧化, 他朝一日想放出去都唔知有冇人要(因為太多人有....氧化左更麻煩:30: ), 如果唔砌出黎又好浪費(我的狀況....), 諗番起.....多年前出第一隻星矢果陣. ...

大大, 買左唔玩就更無必要儲啦
如果怕氧化, 正常情形下唔會有事既
我d黃金擺左出黎無四年都有三年
你幾時聽人講神話會氧化??

銀色既除外

唔係得冇color coating 的神話先會變啞色咩??
況且我前排係玻璃櫃的最終星矢都氧化了(反而白銀天琴冇事,可能有coating...)
我都係將d聖衣除晒落呢用紙一抺就靚番晒。

縱使大大們對神話如此感慨,
我到今天連高達都一玩亦會繼續儲,
因為我知道我最愛的還是聖鬥士。
發人深省....:$
係, 同意今次海皇的dx版係有掠水之味道 .... 要比多 4xxx 日元只係多張椅, 分色唔同, 加件法衣 ....

事實上, 物價及成本高漲, 一般神話現在做5000日元左右個人係可以接受的, 不過 dx 版就有點離譜了 ..... 正如各位大大的說, 不是負擔不起, 而是值唔值得 .... 再以自己喜歡程度衡量, 個人依然有相當的小宇宙的, 仍然對神話有一種喜愛, 不 .... 是對"聖鬥士星矢"才對, 係好鍾愛架, 所以說神話係將漫畫, 動畫的人物最好的立體化, 一定繼續買落去的 .....

各位買神話的價值觀又如何 ? 為價錢 ? 為可玩性 ? 為人物喜歡程度 ? 為人有我有 ? 定係 ..... 總之, 神話都係玩具, 唔係藝術品, 覺得值得咪入, 冇人迫玩家是嗎 :38:  

最緊要大家開心就好了 :77:
原帖由 Trevor 於 6-10-2008 11:42 AM 發表
係, 同意今次海皇的dx版係有掠水之味道 .... 要比多 4xxx 日元只係多張椅, 分色唔同, 加件法衣 ....

事實上, 物價及成本高漲, 一般神話現在做5000日元左右個人係可以接受的, 不過 dx 版就有點離譜了 ..... 正如各 ...

我同意大大你的講法,每個人對每樣野都有個價,但呢個價未必係用錢去衡量,所以如果係鍾意既,都唔會在意比多一百幾十,當你閒時望住一大堆神話,真係好有滿足感,已經忘記晒比多幾多錢去買了.....
bandai 有時真係好衰 :67:
原帖由 巴治奧 於 6-10-2008 01:12 PM 發表

我同意大大你的講法,每個人對每樣野都有個價,但呢個價未必係用錢去衡量,所以如果係鍾意既,都唔會在意比多一百幾十,當你閒時望住一大堆神話,真係好有滿足感,已經忘記晒比多幾多錢去買了.....

有時喜歡就是喜歡,就萛俾多少少錢都無所謂!!
:58: 真完全同感~~~
大系時代還有各海皇底座,整體都好過這DX座椅
目前也是打算收齊神鬥士和雅典娜後完結
好同意大大既講法,但係慾罷不能,或者講冇想過放棄... DX海皇個价真係好肉痛!!!
的確對神話熱情已減,但自己的確係鍾意聖鬥士呢套漫畫。
所以基本上出咩大多數都會入,但由於冇睇神鬥士動畫,
所以冇入神鬥士系列,亦冇入冥衣白羊,唔想同一角色有2個。(因有教皇)
神聖衣星矢都冇入,呢套聖衣在全套漫畫只在最尾出場,
完全對神聖衣冇感覺。
所以我覺得自己係理智的fans。

頭像被屏蔽
我覺得神鬥士只有米鳴做的極差,其他的神鬥士我覺得都不錯啊:74:
原帖由 SARU 於 6-10-2008 11:08 AM 發表
發人深省....:$

你有無玩開神話呀, 南乳兄(南斗乳擁)

原帖由 Trevor 於 6-10-2008 11:42 AM 發表

事實上, 物價及成本高漲, 一般神話現在做5000日元左右個人係可以接受的, 不過 dx 版就有點離譜了 ..... 正如各 ...

無錯, 神話係聖鬥士最好的立體化, 買唔買各人有自己決定, 最緊要大家開心

原帖由 olafilz 於 6-10-2008 02:01 PM 發表
:58: 真完全同感~~~
大系時代還有各海皇底座,整體都好過這DX座椅
目前也是打算收齊神鬥士和雅典娜後完結

大系海皇係我最喜歡既大系之一, 覺得好抵玩, 又靚, 可惜20年後卻是偷工減料搶錢之作

原帖由 ZARD 於 6-10-2008 08:23 PM 發表
的確對神話熱情已減,但自己的確係鍾意聖鬥士呢套漫畫。
所以基本上出咩大多數都會入,但由於冇睇神鬥士動畫,
所以冇入神鬥士系列,亦冇入冥衣白羊,唔想同一角色有2個。(因有教皇)
神聖衣星矢都冇入,呢套聖衣在 ...

大大的確好理智, 冥衣白羊我都抗拒唔到, 哈

原帖由 greatmuta 於 6-10-2008 09:08 PM 發表
我覺得神鬥士只有米鳴做的極差,其他的神鬥士我覺得都不錯啊:74:

我反而幾鍾意米鳴, 只係佢設定太似天琴, 無新鮮感
我覺得雙頭龍幾差, 果件磨砂甲唔知做咩, 阻眼
八腳馬都mama, 黑虎就唔錯, 出白虎我都會買