Toysdaily 玩具日報

查看: 8178|回復: 19

PS3將成為Sony PlayStation末代主機? Sony步上SEGA後塵 轉型為軟體開發?

頭像被屏蔽
唔會唔會~Sony唔會咁2死~~~XDDDD
其實 wii/ps3/xbox360 而家都只係岩岩開跑 ja ... 唔洗咁快定成敗 wor ... 仲有 SONY 唔係 SEGA ... SEGA business 只係在 遊戲機 市場 ... 而 sony 就係 家電 ... 市場大好多 ... 定位都唔同 .. 所以 SEGA 好難同 SONY 比 :shy:
... I hope thats not the case la...
原文章由 IchigoKurosaki 於 18-12-2006 03:05 PM 發表
... I hope thats not the case la...

煲水新聞:ar:
ps咁易玩完的話
ps第1代就應該都做唔起:!:!
原文章由 penny24hk 於 18-12-2006 03:13 PM 發表

煲水新聞:ar:
ps咁易玩完的話
ps第1代就應該都做唔起:!:!

其實你回想一下PS2一出個時......
未又係咁.........個時DC未又係好勁~好多人買....?!
最後~~~~唉~~~~~DC好野來的........
在金融 和企業分析來看...這篇文章不無道理......
原文章由 X-JAPAN 於 18-12-2006 03:38 PM 發表

其實你回想一下PS2一出個時......
未又係咁.........個時DC未又係好勁~好多人買....?!
最後~~~~唉~~~~~DC好野來的........

你真係唔好提部dc...我買左唔夠兩三日就話停產減價清貨...差了三份一至一半價錢,真係媽媽聲
雖然...佢某d game真係幾好玩
原文章由 john 於 18-12-2006 03:51 PM 發表
在金融 和企業分析來看...這篇文章不無道理......

同意:!
頭像被屏蔽
原文章由 portishead 於 18-12-2006 05:17 PM 發表
我是從商業度上去觀察, 其實Sony現況不樂觀
1. PS3成本過高,Sony會陷入賣也不是,不賣也不是的兩難窘境。如果 Sony銷售太多PS3,補貼費用將讓處於獲利不佳的Sony承受不起,但如果PS3銷售量太少,遊戲商將跳槽, ...

哈哈~~~~PS3 and wii who win 都無緊要la~~買曬佢未得law~~~ho~~~^^"
其實ps系列一開始的理念就有問題,有遊戲機應該用來打機而唔係睇碟,不過果陣撞正VCD/DVD正興起,PS/PS2又比市面D播放器平,再加上當時追捧高科技的風潮、任天堂新主機遲遲未出+冇乜驚喜,PS系列才得以成功。但現在PS3玩高科技玩得過火了,一般用家根本還未追上BLU-RAY和HD TV,所以SONY今次的PS3首賣才會有這樣的結果(當然SONY自己的技術未成熟都是問題之一),但過得1-2年,到時BLU-RAY成功的話,又是另一回事。現在要看看SONY能否守得住這1-2年,同時要令BLU-RAY勝出次世代媒體戰爭。如果可以的話,那時候就是PS3的時代。(當然要i)SONY守得住這1-2年、ii)BLU-RAY打勝仗、iii)任天堂和微軟甚麼也不做等SONY發圍)

[ 本文章最後由 bananaman 於 18-12-2006 06:01 PM 編輯 ]
原文章由 bananaman 於 18-12-2006 06:00 PM 發表
其實ps系列一開始的理念就有問題,有遊戲機應該用來打機而唔係睇碟,不過果陣撞正VCD/DVD正興起,PS/PS2又比市面D播放器平,再奶ㄟ紫兄ONY發圍)

依...唔係噃...

第1代Playstation...係console machine only...係無VCD播放功能...只係响香港發售嘅時候...為配合市場需求...先至推出可播放VCD功能嘅Playstation...

反而當年嘅Saga Saturn...只需加裝mpeg card...就可以播放VCD...

至於PS2可播放DVD機能...都只係想增加「非機迷」買機嘅意欲...查實好多人都唔會用PS2睇DVD卦...

至於PS3嘅多媒體功能...情況同PS2差唔多...不過由於次世代DVD (Blue Ray vs HD DVD) 還未能分出勝負...而索尼想以PS3將Blue Ray DVD普及亦未嘗唔係一個好方法...而且...對手XB360同Wii...都有相近嘅功能呢...

喱段報導/推測...某程度上都有多少說服力...不過現家PS3嘅情況的確係差好多...小櫻相信當啲大作...如GT5、FF、WE系列推出...都應該可以收回失地...

小櫻就認為...PS3再大勝嘅情況就唔會再出現...Wii應該可以搶返喱10年嘅失地...同埋...以依家XB360嘅氣勢...相信都可以增加市場占有率...

始終...有幾檔一齊鬥下...點都好過一黨獨大卦...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 18-12-2006 06:37 PM 發表

依...唔係噃...

第1代Playstation...係console machine only...係無VCD播放功能...只係响香港發售嘅時候...為配合市場需求...先至推出可播放VCD功能嘅Playstation...

反而當年 ...

有多點選擇是好的~~
e家先大戰初期
太早有判定ps3大敗未免太早la
3分天下何嘗唔係一件好事呢
佢對現時香港社會既人, 係太高科技了。遲一年香港都有數碼廣播時, 電視開始轉高清, 其他相對配件提升, PS3 才會給與人動力去購買!