Toysdaily 玩具日報

查看: 13772|回復: 10

[玩具攝影] 新手入坑,想請教幾個問題

見咁多師兄同啲玩具影咁多靚相:D,中得毒多,搞到小弟都想入坑影返餐飽:p

新手入門咩都唔識,爬過文後都係零概念:56:,想請教下新手買機入門選擇同注意既地方{:1_210:}

小弟大概買機同買支鏡,畢值15牛~18牛左右,心目中想買CANON

1)想買黎影玩具相,有無師兄有機種好介紹?

2)其實EOS-600D同EOS-60D甚至EOS-6D有什麼大分別??

3)因為工作需要(室內設計),小弟完成JOB後都會上單位影相自娛一番(用緊SONY NX5)
   所以小弟亦想買支鏡能夠影到WIDE角度既室內設計相,型啲嘛,請問我應該買什麼鏡呢??

小弟明白影相要靠技術要苦練至有影到靚相,希望日後可以有毒供諸同好{:1_210:}

謝謝收看,感謝各師兄指教:35:
小弟用緊全片幅6D配鏡頭40 f2.8,輕,pq ok,光圈都夠用,仲要係好平:love:
Canon 唔熟,級數就由初級 600D→60D→6D 中級,見大大話工作都會用,有心當然 FF (全片幅)最好,否則想一機多鏡就 70D 開步先,了解多左,玩上去 1D 都未必最好傢。:45:
有15牛~18牛預算就上 6D, 影玩具買支定焦100mm macro, WIDE角度17-40mm f/4.0L 用住先.

或可到 http://www.dcfever.com/lens/brand.php?id=2
To 小白龍, I have 5D3, but really no need to take toy photo with Full Frame, I am using Panasonic 20mm / F1.7 with GF3, for all photo you seen in this group I take, even no flash. I think how to use lighting is more important than equipment. Hope my advise can help.
感謝各師兄意見及分析,獲益良多,亦有左方向:35:

對於入門新手黎講呢到真溫暖:$
To 小白龍, I have 5D3, but really no need to take toy photo with Full Frame, I am using Panasonic 20 ...
lcwtony 發表於 24-3-2014 04:57 PM

大大講得好啱,燈光永遠最主要,但樓主工作上要用到相機輔助買單反長遠不失為一步到位。

另我早年買入一支 115W主燈真係好好用,只需 $199,加埋自己兩支閃,已好夠用。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
感謝3位師兄提點,今日係百老x放完血,成功入坑:70:
唔知C兄入左咩呢? >"<
個人認為600D 乜都夠晒~諗諗個棚點搞好似更煩惱@@
我都想知師兄買左邊部?
我都想知師兄買左邊部?
tolete 發表於 19-7-2014 12:46 PM

CANON 6D , 24-70鏡套裝{:1_208:}