Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 Rambo 於 12-5-2008 10:50 AM 發表
其實點解唔用番報紙紙黎印,用哂粉紙又燙金又膠面咁又點,咪又係轉嫁番落消費者身上,曾經响一個朋友屋企睇過幾本港漫,什麼古滑仔等等,其他真係記唔起咩名,期講緊打雷台,出無兩招就完咗一期,ࡨ ...

冇計.......由細睇到大.....

正如現在的六神合體....都唔係完美....又唔係平,但好多人買,因為是兒時心頭好...
頭像被屏蔽
原帖由 kos-mos 於 12-5-2008 12:28 PM 發表
回覆60#帖子
撇除投放成本因素原因一:可能考慮到印刷墨效果所需...紙的質量吸收顏料特性有關
原始色彩分紅、黃、藍色~稱三原色
三原色按各比重調配產生更多變化
構成我們的色彩世界
例如紅+藍=紫、黃+藍=綠、紅 ...

其實古惑仔都算好睇...
頭像被屏蔽
KOF可算是港漫中較為近似日本設定的故事(尤以和仔繪畫一段),而結構亦較完整。但劍橋的KOF故事便鬆散得多,欠缺神采,所以我亦較喜歡97故事,大蛇醒覺4連頁尤為震撼,八神的世界停頓亦和遊戲設定相似(但誇張得多)。
古惑仔嘛,不知大大是從哪期看起?小的只看到太子到日本便斷了,始終牛佬對黑社會有所認識,但自從被某社團包圍出版社後便開始失色不少,早期某些情節真有其事,但自卅期後便已遜色,端新出走後上國內制作,更難在制作上有突破。
原帖由 wpc 於 12-5-2008 01:29 PM 發表
KOF可算是港漫中較為近似日本設定的故事(尤以和仔繪畫一段),而結構亦較完整。但劍橋的KOF故事便鬆散得多,欠缺神采,所以我亦較喜歡97故事,大蛇醒覺4連頁尤為震撼,八神的世界停頓亦和遊戲設定相似(但誇張得多)。
...

拳皇可能係因為有SNKPLAYMORE正式授權監修既關係 D故仔會冇咁離譜.....
不計初期的古惑仔,我是大約一年前才再看,我認為好睇不是因為有江湖味道,卻正正相反,我只不過喜歡那涉及政治的故事,雖然誇張失實,但勝在橋段新鮮,卻看得幾過癮,這是其他武俠漫畫所沒有的,另外一些較真實的格鬥都吸引(比起武神那些)。
至於真實的黑社會生活,我就沒有興趣看了...

我都睇晒和仔的拳皇96、97,不錯!
98都有睇...算是不錯。

不過我認為司徒的拳皇Z是最靚的。
頭像被屏蔽
原帖由 mushroom 於 12-5-2008 05:50 PM 發表
不計初期的古惑仔,我是大約一年前才再看,我認為好睇不是因為有江湖味道,卻正正相反,我只不過喜歡那涉及政治的故事,雖然誇張失實,但勝在橋段新鮮,卻看得幾過癮,這是其他武俠漫畫所沒有的,另外一些較真實的格 ...

:36: 對~~  司徒劍橋筆下既拳皇真係好得~!
鄺氏其實我都幾鐘意
拳皇99許景琛果套原本都幾好... 係爛自爛得好x勁....................... = =

:44: 永仁蔡景東就跣罷了......
正文社力奇既拳皇漫畫都算幾好
畫風就可能係for青少年or小朋友睇
原帖由 kos-mos 於 12-5-2008 05:51 PM 發表

港、日合作~啦

咁又係都合慣了
原帖由 kelvinsimpsons 於 12-5-2008 05:57 PM 發表
正文社力奇既拳皇漫畫都算幾好
畫風就可能係for青少年or小朋友睇

我都買左二手...

我仲有Neo Geo Pocket...
原帖由 mushroom 於 12-5-2008 05:58 PM 發表

我都買左二手...

我仲有Neo Geo Pocket...

力奇果d我都有買
果時有買新書
當然而家會舊左.....
同埋我唔買coco既 就買返單行本就好了
司徒劍橋既拳皇Z同拳皇2000我keep得好好
因為真係好鐘意
用個有頁頁既file一本本裝既左
頭像被屏蔽