Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

原帖由 BUSTERMACHINE 於 13-5-2008 12:04 AM 發表

其實我覺得佢一路畫落去成就仲大
因為話哂呢套野都係佢打入國際既書
竟然冇尾!!

:36: 其實係適逢有人事變動...
原帖由 香港人 於 13-5-2008 12:07 AM 發表

:66: 水警深既畫功, 正呀~~!!

佢當年玉郎漫畫及漫畫少年時期就好有神彩…
街霸紅左之後就每況俞下:42: .....
原帖由 多啦A夢遺 於 13-5-2008 12:08 AM 發表

第一次接觸許境,係佢自資出版既漫畫少年,之後入咗玉郎,畫咗唔少短篇漫畫,之後又係玉郎出漫畫少年,入面仲有劉雲既愛情短篇,但係銷路唔得,轉畫街霸,比佢搏到,不過條友始終唔識畫正常比例,來來 ...

:67: 但佢永遠都有運, 就算畫得唔太靚, 但入皇朝出街霸III風頭一時無兩, 天行社年代雖然下沉, 但仍叫搵到錢, 就連最後倪震投資既衛斯理, 都係有得執...
當年"小強漫畫集"及"小強漫集",壽星仔入面…出左好多人

邱褔龍有客串,利志達當年已十分另類(現在去左邊?)

但有兩個當年畫得幾好的唔見左人了。
(肥仔聰,小豆)

細個覺得佢地公仔都幾靚~
原帖由 BUSTERMACHINE 於 13-5-2008 12:04 AM 發表

其實我覺得佢一路畫落去成就仲大
因為話哂呢套野都係佢打入國際既書
竟然冇尾!!

無錯,真係唔明畫畫下走去畫其他做乜春

原帖由 香港人 於 13-5-2008 12:05 AM 發表

:64: 栢迪果套係無敵千王...

勁,小弟已唔記得咩名,但係套野早期畫得好靚,睇得出佢好有心機畫,比戇男、斯利亞畫得更出色,不過好似佢要接手畫埋套戇男故事,套野交咗比其他人畫,跟住仲摺埋
原帖由 多啦A夢遺 於 13-5-2008 12:13 AM 發表

無錯,真係唔明畫畫下走去畫其他做乜春

勁,小弟已唔記得咩名,但係套野早期畫得好靚,睇得出佢好有心機畫,比戇男、斯利亞畫得更出色,不過好似佢要接手畫埋套戇男故事,套野交咗比其他人畫,跟住 ...

:36: 之後接手既好似係黎巴嫩...
講起好睇, 自由人既漫畫入面, 點可以唔提相神??當年既相神, 係我每週必看之作...
原帖由 香港人 於 13-5-2008 12:15 AM 發表

:36: 之後接手既好似係黎巴嫩...
講起好睇, 自由人既漫畫入面, 點可以唔提相神??當年既相神, 係我每週必看之作...
:36:
原帖由 原罪 於 13-5-2008 12:12 AM 發表
當年"小強漫畫集"及"小強漫集",壽星仔入面…出左好多人

邱褔龍有客串,利志達當年已十分另類(現在去左邊?)

但有兩個當年畫得幾好的唔見左人了。
(肥仔聰,小豆)

細個覺得佢地公仔都幾靚~

無記錯利志達曾經去過日本畫野,當時日本果邊仲話佢係香港漫畫家第一人,睇到咁介紹,即時呆咗
原帖由 mushroom 於 13-5-2008 12:15 AM 發表
:36:

:36: 當然仲有行內稱為老刀既--刀劍笑...
原帖由 香港人 於 13-5-2008 12:18 AM 發表

:44: 食老本食到唔想再見到呢套野…
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 13-5-2008 12:16 AM 發表

無記錯利志達曾經去過日本畫野,當時日本果邊仲話佢係香港漫畫家第一人,睇到咁介紹,即時呆

佢其實一直都唔差…可惜市場唔接受:42:
原帖由 原罪 於 13-5-2008 12:21 AM 發表

:44: 食老本食到唔想再見到呢套野…

:( 其實都只可以睇到第一輯完結篇--正邪決, 之後第二代江湖全部都廢咁濟...唯一可取係名劍入魔...
原帖由 香港人 於 13-5-2008 12:18 AM 發表

小弟睇完第一代江湖就CUT書,故事越黎越牽強,根本係自圓其說,畫功又求其,個咀成日畫到就哂位...

原帖由 原罪 於 13-5-2008 12:21 AM 發表
[quote]原帖由 多啦A夢遺 於 13-5-2008 12:16 AM 發表

無記錯利志達曾經去過日本畫野,當時日本果邊仲話佢係香港漫畫家第一人,睇到咁介紹,即時呆

佢 ...

老實講,我身邊既朋友有好多人鐘意利志達,不過小弟只會認同佢係有技巧,唔用網紙,但唔覺佢靚
原帖由 多啦A夢遺 於 13-5-2008 12:29 AM 發表

小弟睇完第一代江湖就CUT書,故事越黎越牽強,根本係自圓其說,畫功又求其,個咀成日畫到就哂位...

老實講,我身邊既朋友有好多人鐘意利志達,不過小弟只會認同佢係有技巧,唔用網紙,但唔覺佢靚

唔係靚,係故事題材同表達力。
佢題材根本想點就點,當年"壽星仔"。
而佢人物神態非常精細。

但畫工精細係咪代表"靚"呢?
我就唔覺靚,不過覺得佢有特式~
原帖由 香港人 於 13-5-2008 00:08 發表

:36: 其實係適逢有人事變動...

但版權好似係佢(超神Z II)
就算半年出一本而家都出哂啦~~