Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

頭像被屏蔽
原帖由 dee88 於 8-5-2008 02:53 AM 發表

係呀!飯堂真係幾好睇架!仲有以前個本唔記得咩名啦,一班江湖人打籃球呢,最尾同“哥顿”打添.....:34:

風刃
原帖由 路人丙 於 7-5-2008 11:24 AM 發表

只睇到「武神」,後期d乜乜鳳凰一本都冇買過,
以前睇海虎要企響報紙檔樹等派書,
宜家送俾我都唔睇~~
:44: :44:

武神鳳凰好睇架,因為係李健和畫,故事完全獨立。宜家殺道行者都好過"無神"

回覆 33# 的文章

大大,個位係"鄭健和",除左陳某,我覺得佢算有heart架嘞
原來咁貴架喇?其實而家咩人睇多呢?
原帖由 katoributa 於 8-5-2008 06:32 PM 發表

金毛MK同運輸業人士
原帖由 wpc 於 8-5-2008 01:22 PM 發表
大大,個位係"鄭健和",除左陳某,
我覺得佢算有heart架嘞

:( sorry
仲有記得風刃,呢本真係ok架.
海虎定係武神現在變左貫性收視,我都希望自己可以捱埋佢,但真係有d難度,而且越睇越驚,唔係個故事而係d公仔,真係醜到嚇死人...以前就話買故事,現在d故事把鬼到呢,地獄比佢咁寫一寫完全破壞晒之前的形象,(海虎就一直都無形象可言)肥良隊自己兩刀好過啦.

香港漫畫現在另外仲睇緊殺道行者,絕世無雙2,兩本都覺得值得一看特別係絕世無雙2,雖然不及一好睇,不過我仍然覺得係暫時本地漫畫中最好的,就算買15我仍然會說值.
海虎對小瞳既深情、權力既無欲(臨死嗰一期係我好難忘),地域既智慧比我感覺只係略遜一籌於長空,對命運播弄的反抗尤其喜歡,不過而家無哂:79:
原帖由 wpc 於 9-5-2008 03:29 PM 發表
海虎對小瞳既深情、權力既無欲(臨死嗰一期係我好難忘),地域既智慧比我感覺只係略遜一籌於長空,對命運播弄的反抗尤其喜歡,不過而家無哂:79:

你都講得啱,海虎係小瞳死左之後游左幾年水,之後因為發覺無盡父親責任所以先幫大仔隊奧加,之後死係次男手上個段真係正.

長空又係一個出色的角色,不過同地獄比都係地獄正d真係有梟雄的感覺,可惜剛剛比肥良一寫什麼梟雄本色個兩期結局,真係不之所謂到呢...即係咁講我真金白銀買個兩期,但真係睇完都唔知佢想表達d乜,有d懷疑自己傻左比錢買兩本沒有故事內容而且公仔又醜的已填色畫冊.

回覆 40# 的文章

大家傾下啫,冇話啱唔啱:73: 長空在我眼中並不算是梟雄,我只覺佢係一個忠於國家(日本),同對兒子(尤其鐵忠)充滿內疚既好父親(我只看肥良年代,其他作者我並不認同)。我覺得佢當年寫角色有血有肉,就算寫神武不死、不敗都好有感覺,不死打到終極第十撃我簡直感動到眼濕濕;不敗堅持獨自一戰既性格。地獄對首男既父愛,痛罵天道等人都十分有heart,而家,死左都唔知做咩?
原帖由 wpc 於 9-5-2008 04:35 PM 發表
大家傾下啫,冇話啱唔啱:73: 長空在我眼中並不算是梟雄,我只覺佢係一個忠於國家(日本),同對兒子(尤其鐵忠)充滿內疚既好父親(我只看肥良年代,其他作者我並不認同)。我覺得佢當年寫角色有血有肉, ...

長空我都唔認為佢似梟雄,佢有d隱世高手感覺.不死終極第十擊的境界現真係正,無敵完來可以係咁樣的!應該可以列入香港漫畫經典之一了.黑豹本身其實都寫得好正,一個要創造命運的角色,可惜佢身邊的人太強不斷令佢困擾如何能掌握自己的命運.
肥良個時真係ok架,之後到海虎3輯都好正,有好多角色都寫得很出色,如醜男,電眼,次男,黑暗,天道都是香港漫畫才少見描寫得很好的配角.黑暗同秋天的愛情線連我老婆都有追看.
原帖由 katoributa 於 8-5-2008 06:32 PM 發表

有錢人.
港漫向來少買, 自己唯一一套由頭到尾買齊o既係 "大聖王", 之後直情冇接觸過...
我發覺除左加到$15外, 武神本書度重細左, 即亦變相雙重加價:53: