Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 1月 魂限 超合金魂 GX-46R 大贊卡 & 龍卷

大贊卡再版開定,索價$27XX, 真係靚價?!

未入既要等, 已入既就唔駛等。

等咩? 未入既等pose+或者其他公司出, 已入既就睇都唔會睇佢。

一舊過時既玩具,呤番個老模出來,啤下啤下就收人27xx?

事旦定隻野都好過買佢。
馬仔 發表於 28-3-2022 05:19 PM

2700,我買METAL BUILD/千值練好過。
兩牛係比較合理首日價錢
馬仔 發表於 28-3-2022 05:19 PM

我都覺如果交比其他廠出會出得好過呢隻改少少的合金魂,由佢話再販都知佢一定會mark up, 首輪宣傳都講唔清楚有乜會改,大概都係差唔多一樣咁出一次
不知道$2700是官方或是店舖開的價錢。當然會有師兄話事隔多年,會有通漲,但係一件事13年前嘅技術產品,真係要睇吓佢有咩新嘢俾你先決定到。如果無大改,好難落手。

FYI,當年定價為30,800日元(含税10%),28,000日元(不含税)。
ToyKnife 發表於 28-3-2022 06:54 PM
不知道$2700是官方或是店舖開的價錢。當然會有師兄話事隔多年,會有通漲,但係一件事13年前嘅技術產品,真 ...

如果當年7算大約2千頭, 咁計番十幾年通漲都唔算過份, 不過如果要我以2700買番當年設計同技術的話, 我又真係覺得唔值, 最後都係取決於改左D乜野吸引力大唔大...
ToyKnife 發表於 28-3-2022 06:54 PM
不知道$2700是官方或是店舖開的價錢。當然會有師兄話事隔多年,會有通漲,但係一件事13年前嘅技術產品,真 ...

可能現在 Bandai 技術跟十幾年前差唔多呢,咁咪個心舒服D咯!

官方跟本未正式公佈,其他店也沒開訂,只有那間搶住開訂,個價和發售日係佢自己估的,之前佢哋都試過Metalbuild Hi-Nu都係咁開……
bigbigfriend 發表於 28-3-2022 07:55 PM
官方跟本未正式公佈,其他店也沒開訂,只有那間搶住開訂,個價和發售日係佢自己估的,之前佢哋都試過Meta ...

個間野,野野搶住開定,人地未公布就以為個定價係幾多就開定,以為早開定就搶曬D客,佢個朵都嗅,有貨唔俾人,自己炒,睇下Hi nu 呢次佢有無平貨俾人。
馬仔 發表於 28-3-2022 08:27 PM
個間野,野野搶住開定,人地未公布就以為個定價係幾多就開定,以為早開定就搶曬D客,佢個朵都嗅,有貨唔俾 ...

聽聞Dark Kiva都未派曬,仲有早前MB正義通街都有,個價仲回落,但遲遲都冇貨俾人。依家仲有人搶箸去訂真係豬咁蠢!

當年插水1450入...那時個個話對機戰無愛,合金魂已出現世代交替? 90's機械人(勇者,機戰)成合金魂熱門
但又咁講,需然隻大贊卡再販要2700,但對比之前炒價要4000以上,如果真係有愛,都可考慮接手既,利申,小弟當年1500入手。
bigbigfriend 發表於 28-3-2022 08:51 PM
聽聞Dark Kiva都未派曬,仲有早前MB正義通街都有,個價仲回落,但遲遲都冇貨俾人。依家仲有人搶箸去訂真 ...

我就係訂左正義, 最後3個星期都無貨, 叫左佢回水出去買
當年千五包唔包隻馬架?

係分開賣定一SET兩隻? 我記得當年都睇TD玩評, 隻馬不是完全變型的 (雖非FANS但當年我看到竟然超合金魂都唔係完全變型, 驚呆非常固此記得)

999我會買的
熱狗OO 發表於 30-3-2022 01:18 AM
當年千五包唔包隻馬架?

係分開賣定一SET兩隻? 我記得當年都睇TD玩評, 隻馬不是完全變型的 (雖非FANS但當 ...

師兄你啲資料搜集係錯喎,呢隻合金魂係一盒兩部機(超軍神+龍卷),隻馬係可以全變,不過當然身材比列唔會靚,要換造型件先會好睇啲(當然啲馬毛係要外加件,如果你覺得咁樣唔算全變咁我無嘢講)

收到!  發表於 30-3-2022 11:11 AM
用體積難比較,我哋講重量:一隻馬平均重3、4百KG,係四、五個人成年人重量。

龍卷未變馬身前高只係同大贊卡差不多,如果要(不換件)變成一隻大贊卡啱比例嘅馬,絕對係不可能任務。
就算換件,可以造到依家咁已經唔錯。