Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Carbotix 合金 Voltron / 金剛戰神 / 百獸王

呢隻就係我嗰隻喇.
呢度u/l唔到相, 我u/l去fb.
馬仔 發表於 17-2-2022 07:45 PM
大武士其實係個設計師諗過左龍,又想美形,但又唔記得老餅玩過舊合金,變形完全同原著重大出入,攪到個變 ...

我覺得好正喎. 其實我好有印象當時未出前, 好多人見個變形系統都大讚話咁都俾人諗到, 但出後就咁多人鬧.....

Lu 兄既黃金俠都有人唔鐘意個頭要劈開前兩後兩忽....
bigbigfriend 發表於 17-2-2022 08:16 PM
其實當初出時我已覺得個設計好勁,feel到設計師用咗好多腦汁去諗個變形設計。比較現在的合金魂依家真係好 ...

當初見啲圖, 個設計師係用紙整個大武士去試, 好勁.
一出就即入, 過1千. 我都冇留意原來之後跌到咁勁, 不過都冇咩所謂.

mj23 發表於 18-2-2022 04:19 AM
當初見啲圖, 個設計師係用紙整個大武士去試, 好勁.
一出就即入, 過1千. 我都冇留意原來之後跌到咁勁, 不過 ...

我都係一出即入1千左右,當年我要長註大陸工作,兩個星期後回港發現已跌到500左右…….後來知道原來當年因經濟不景,有一間大型日本批發倒閉,所以有大批貨來港平賣。
我當年都係買亞洲版8百幾,可能我有玩過當年舊版合金,變形好爽,新版感覺好麻煩,攪好奈先對到位變隻手落去,印像中變左一次就入左櫃站屍,好想要部新版用原始方法變形。
根本英俊 發表於 16-2-2022 01:01 PM
我唔係好識點放, 我盡力
https://www.youtube.com/watch?v=2GCOR04h_JQ

我黑獅個紅色扣都係一邊鬆一邊緊,其它就唔太嚴重
mj23 發表於 18-2-2022 04:18 AM
我覺得好正喎. 其實我好有印象當時未出前, 好多人見個變形系統都大讚話咁都俾人諗到, 但出後就咁多人鬧.. ...

其實我真係覺得只要出到又變到, 就點改都無問題, 只要改得好而又取得平衡何樂而不為? 當然有一批師兄好鐘意咬住個變形唔放, 例如POST+既勇者王, 會覺得B記果隻合體先係最好, 還原動畫呢D先係原汁原味, 但個比例, 可動就可以無視, 但又因為可動同比例唔夠POST黎, 就會主攻鬧爆人地魔改到入唔到眼, 個變形同動畫唔同呢D死咬住, 就好似容納唔到新野咁, 其實點鮮唔可以兩者都接受? 定因為入左一大堆野唔想儲過所以點都要數臭人地既成品, 或者咒人跌價, 跌左幾十蚊就好似天大消息咁係咁XXX不是夢, 咩心態?

各花有各眼, 百貨應百客, 妳鐘意咪讚下大家討論, 但妳一黎已經唔鐘意件產品, 妳咪無視佢囉, 講D野又難聽, 駁佢咀又話呢度唔討論得, 一係就笑人高價入, 咩眼高手底等...唉....有D似唔係討論, 只係為左引起罵戰咁...所以我都小黎左呢度, 好怕好驚!

大武士我都有入, 其實真心好玩, 都好開心佢個變形咁去改, 如果佢要好似動畫咁變我真係好難想像車型既時間個櫃會闊到點! 其實B記到而家都無再版大武士係好事, 反正咁多師兄罵爆個變形! 再版黎做咩!
根本英俊 發表於 18-2-2022 07:03 PM
其實我真係覺得只要出到又變到, 就點改都無問題, 只要改得好而又取得平衡何樂而不為? 當然有一批師兄好鐘 ...

都係既, 出多次又俾人鬧多次, 不如唔好出
馬仔 發表於 18-2-2022 08:16 AM
我當年都係買亞洲版8百幾,可能我有玩過當年舊版合金,變形好爽,新版感覺好麻煩,攪好奈先對到位變隻手落 ...

原始方法唔係唔得, 但個身形一定唔會好perfect, 淨係個車頭大細已經搞唔掂. 仲有成個貨櫃殼喺背瘠, 同動畫都有段距離

請問有無沽主訂嘅師兄拎咗貨?
THX
ringo 發表於 20-2-2022 03:56 AM
請問有無沽主訂嘅師兄拎咗貨?
THX

過年前第一水拎咗。
第二水應該3月
今日開箱,好大盒
有冇Ching可以post啲相嚟睇下,特別係同其他超合金魂/Pose+/千值練/等等嘅其他機械人企埋一齊比較下個size。我睇咗十幾頁都唔覺有啲相睇下
laiken 發表於 24-2-2022 10:23 AM
有冇Ching可以post啲相嚟睇下,特別係同其他超合金魂/Pose+/千值練/等等嘅其他機械人企埋一齊比較下個size ...

佢大約 同 超合金魂 dx 既 超力/V型 咁上下高。