Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Carbotix 合金 Voltron / 金剛戰神 / 百獸王

wwwkcc 發表於 1-2-2022 04:01 PM
外觀感覺的確似係放大版,而且兩手的連接位只是迫實不像合金魂可扣住,手部獅頭的著燈位是沒開關的,著燈 ...

點解會磨到咁,就住插都會咁?設計問題。

好難就住插,因靠迫力吮實所以掹插都會磨甩啲油!  發表於 2-2-2022 08:33 AM
睇到呢度,我慶幸我冇用五千幾蚊去買一件咁嘅貨。雖然有d師兄話呢隻美型,呢樣野好主觀,我冇咩意見。但係,從手臂跟身體結合的方法,加上佢比gx-71大o甘多,我覺得處理得唔好。看到師兄插拔後的磨損,真系唔敢買。
你放大左,我要求系更多細節,更穩。但我feel唔到精緻,但gx-71系比到我精緻的感覺。呢隻野令我諗番起孤仔的15機合一,當然blizway呢隻好d,但性價比來說,不高於gx-71。另外,好多人贊佢手臂兩虎的四肢能收埋,我就覺得只是用蓋蓋住,唔好睇。如果有玩開三方變形金剛的師兄,應該明白收車碌的方法有更多設計方案。再加上腳兩虎的四肢又沒有收埋,其實這麼不平衡的樣子我覺得好怪。
人仔拿不出來,其實真係做到唔好,已經放大了,都唔得,好失望的。老實講,我系老變的粉絲,我越來越怕入一d超大的玩具,呢隻本來想後追,現在打消念頭。

唔計價錢,淨係睇隻綠獅子既曲線處理,合金魂已經完勝 5pro。獅腳外露對我來講其實唔係問題,而且咁大隻同其他合金放埋一齊真係格格不入。
wwwkcc 發表於 1-2-2022 04:01 PM
外觀感覺的確似係放大版,而且兩手的連接位只是迫實不像合金魂可扣住,手部獅頭的著燈位是沒開關的,著燈 ...

號碼貼紙又幾差?這個插手位會花正常吧,又不是蝕^ ^
兩隻手臂插落黑獅子肩膀出玩既問題不能接受,太差設計,百獸王已經出左咁多隻,炒或改下人地既方法都唔會出咁大事,成隻野俾呢個設計打瓜左。
其實個設計有咩唔同合金魂都係插條獅子尾入隻黑獅子道....
fallout8 發表於 8-2-2022 09:02 PM
其實個設計有咩唔同合金魂都係插條獅子尾入隻黑獅子道....

合金魂插兩手個連接位係好順咁插入扣住,5Pro只係靠吮力迫實冇嘢扣住嘅,咁當然人人玩法唔同,買咗合一次就企入櫃或直頭就咁擺5獅入櫃當然冇影響啦但張貼紙啲字唔清晰之餘仲要啤到走晒位喎?要成5千幾蚊嘅高級產品嚟個喎?
wwwkcc 發表於 8-2-2022 11:44 PM
合金魂插兩手個連接位係好順咁插入扣住,5Pro只係靠吮力迫實冇嘢扣住嘅,咁當然人人玩法唔同,買咗合一次 ...

俾師兄講中,小弟隻合金魂百獸王正是合完體放入櫃,所以都無印象條尾插入黑獅子時有嘢扣住
睇完幾條開箱片,都留意到有幾個問題:
1.入電同開關電好麻煩,睇片見d人要揾支野伸入去「了」個開關掣...
2.獅子入面個人仔無得攞出來玩,依個設計真係好攪笑,如果無得玩人仔進出駕駛倉,都唔知整來做咩?
3.加遮醜版都唔知算係好事定壞事,睇片見d人收腳伸腳因為有塊版頂住變得好麻煩。
wwwkcc 發表於 8-2-2022 11:44 PM
合金魂插兩手個連接位係好順咁插入扣住,5Pro只係靠吮力迫實冇嘢扣住嘅,咁當然人人玩法唔同,買咗合一次 ...

咁合體後師兄隻綠獅同紅獅會唔會好易甩出黎?
auto629 發表於 9-2-2022 09:59 AM
咁合體後師兄隻綠獅同紅獅會唔會好易甩出黎?

我有入 合體後無甩出黎, 不過隻野真係太重, 佢下肢唔算太夠力, 妳話佢5000係唔係貴, 咁5000入B記果隻都大有師兄在, 佢既SIZE同B記既DX版一樣可以拍埋一齊玩, 其實見有部份師兄都係無入, 都係睇人開箱就有好多高見, 我覺得好唔好靚唔靚真係好主觀, 覺得抵, 鐘意咪入, 覺得唔抵又有B記果隻其實又唔洗酸人地果隻出得差, 當然妳話佢係唔係出得一流, 我有以下觀點:

1) 黑獅子形態下坐姿唔靚, 因為黑獅子後腿唔可以向前屈, 所以佢跟本就坐唔到響度(有錯請指出)
2) 紅綠獅子著燈真係好奇怪, 我唔會話著燈都係開頭玩下無所謂, 但佢咁大隻一定可以做得好D, 方法太多啦!3) QC真心麻麻, 我隻藍獅後腳一開已經軟骨散, 黑獅子有戰損同有一個位好鬆, 已同代埋申請換, 不過到而家都未有回覆點換

咁我入左佢, 佢合左體又真係好形, 我無入B記, 因為覺得佢身形好奇怪, 同我想入既時候一直都炒價, 到5PRO話出之後, B記先再版, 當然之前有一位師兄係咁話"因為版權所以只可以出一水, 以後每出一水都要申請, 所以有得買好買"呢D言論都係令個價炒到上天既其中原因, 我又唔夠觸覺下下可以狗衝去訂得到, 所以5PRO呢隻係貴, 但我入得好舒服, 而佢合左體之後又真係符合左我對百獸王既印象, 而平心而論佢絕對唔係B記既放大版, 不過佢確係可以出得再好D, 就等於我到而家都未試過可以將佢好自然咁跪響度, 當初訂佢就係想要佢既高可動....唉.....

而家B記二千鬆可以買到, 其實係玩家之福, 我樂得多D廠可以出多D玩具, 而唔洗下下食B記既產品, 呢幾年下下都用"向舊合金致敬", 出黎既質素我就接受唔到, 我自己覺得, 而家既風氣已經係妳唔訂係無得WALK IN買到玩具, 可以咁講妳訂唔到就一定要食炒既年代, 我情願D廠出得好D精緻D高可動D (好似POST+隻勇者王) 反正妳食炒既價都等於人地既訂價, 咁我情願等到有好既產品先入, 而唔係出D用緊20年前既關節加30年前既既外觀, 然後就同妳講係還原動畫/漫畫/原作既產品! 然後加多句向舊合金致敬, 咁想致敬玩番舊時既味道我為乜唔追番舊版喎?
之前有一型師兄係咁話"因為版權所以只可以出一水, 以後每出一水都要申請, 所以有得買好買 ----> 我都記得呢個dn6人兄. 真係笑左, 仲笑埋右

不過事實呢只5PRO 機械人形態係比笨大好
我沒有超合金魂版百獸王,只有舊台版及美版20及25周年版,買5Pro原因係合金魂出後即炒所以冇買,5Pro開始以為是本地(搞錯了係Post出品,到現在未拿的原因係有朋友話某角度看有少少鬥雞眼,所以等第二水,預計二、三月到貨。

成日都係見到一D只係睇片,同睇相,實物掂都未掂過O既專業玩家,蹼出黎POST一大段冤婦文,
又話貴又話西又小呢樣又插果樣
反而買左果D業餘玩家,玩完多數都係讚隻野,
專業玩家真係心水清D,係勁O既~~

利申先:我係買左玩得好開心O既業餘玩家