Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-71 百獸王 再販

G-man 發表於 4-3-2021 08:07 PM
尚欠「金刚戰神」三部曲的第三部作品未出合金魂…………「光速電神」。

因為有歐美市場,Bandai一定會出 ...

我都覺得gx-100好大機會係光速電神。
c.ryo 發表於 4-3-2021 09:03 PM
我又好彩之前訂到合理價新DX V, 估唔到之後變咗直昇機⋯

其實我離開左玩具坑好耐,無意中俾隻dx版V型引返入來,我發現時已經截曬訂。
依家玩玩具真係好幸苦,一錯過左個預訂期就等於唔洗買或食炒。
fallout8 發表於 4-3-2021 10:07 PM
其實我離開左玩具坑好耐,無意中俾隻dx版V型引返入來,我發現時已經截曬訂。
依家玩玩具真係好幸苦,一錯 ...

唔急, 通販唔會買唔到. 上次 DX 超力初出又係炒, 之後貨多到週圍都見.
vitamintoyr 發表於 4-3-2021 10:30 PM
唔急, 通販唔會買唔到. 上次 DX 超力初出又係炒, 之後貨多到週圍都見.

無法,V型係我心頭好,驚錯過左後悔。
反而依隻百獸王我會慢慢等到正常價先入。

GX-100,一係玩懷舊、一係玩承先啟後。

七八十代機械人出得七七八八,
連高迪安都出埋。戰國魔神、無敵鐵羅剎、飛天鑽俾人食晒頭啖湯,
連環小金剛果D都有出過玩具,不過出得唔好,就算bandai搞,難度都太高。
剩番果D ,例如光速電神人氣都唔夠。
你問我,最大機會都係翻炒萬撚俠,
其次就係大和號。當然,破天荒玩下高達都唔係冇可能。

不過可能都想藉gx-100做一個大宣傳,承先啟後。
出隻GGGG,然後正式出勇者系列。
大部份勇者系列果種設計,萬代要將佢合金化真係手到拿來~~
問題都係市場,搞得好就老少通殺。
除此之外,戰隊係列都係一個好選擇。

不過bandai  o野都冇乜路捉。
最後佢求其出一隻手上排緊隊o既企劃、將一隻唔喇更o既「海賊王」、叮噹、小雲出o黎,話係合金魂,你又咬佢唔入~~~
GX-71 轉轉大量招訂. 今次笨大出貨量可能不少
Garycharm 發表於 5-3-2021 10:17 AM

可能又係鐵甲萬能俠...可以大條道理向 GX-01 致敬 :p
Garycharm 發表於 5-3-2021 10:17 AM

我唔認為BANDAI仲會花大成本去造合金魂

1. 機械人已經過晒氣,2000後出世既都唔多人玩,你睇宜家一年內有幾多套機人番?係幾乎無。後生仔有錢一係去買鬼滅figure,一係抽卡,一係課金比手遊
2. 識機械人嗰班人已經40-55,仲有幾多老鬼花幾千銀買玩具?買都買比仔女啦
3. 變形合體開發及生產成本高,售價貴驚小人買,平又唔赚得多,做黎為咩?
4 笨大(包括日本日昇)有大量版權,我賣版權比你生產,你每賣一隻我抽一隻錢,佢不知幾開心

eddiem249 發表於 7-3-2021 11:18 AM

1. 機械人已經過晒氣,2000後出世既都唔多人玩,你睇宜家一年內有 ...

呢樣嘢早幾年都成日講,尤其係有一輪超合金魂大合體幾乎停晒,

我信會有呢一日
不過90後都仲有機械人fans,所以應該仲有一段時間玩。
eddiem249 發表於 7-3-2021 11:18 AM

1. 機械人已經過晒氣,2000後出世既都唔多人玩,你睇宜家一年內有 ...

同意,我識果d八九十後多數都係鍾意打機多,有錢都走去買部PS5啦。
其實都無辦法,依家日本動畫除左高達重keep住人氣之外,其他機械人動畫已經買少見少,無新血吸納,客羣自然會愈來愈少,所以我對超合金魂依個系列都唔多睇好。
鬼咩, 依家就算有新機械人動畫但其實都係賣女

都仲有市場唔係都唔會多咗廠願意加入戰線

依家日本香港都係老嗰班人先最有錢打佢地銀包主意係好正常, 香港好多人唔駛做嘢坐住收租揾嘢玩

早期超合金魂因為冇乜對手主要用舊技術都可以大賣

但呢幾年多咗廠商加入戰線又肯用新技術已經好難打

笨大已經小有加入造型師出 FA 同揾外判設計商設計合金魂但成效一般或者可以講係失敗

依家可以話係尋找出路又可以話等機會反擊但應該會減慢合金魂開發速度

GX-100 隨時又係鐵甲萬能俠, 一係就出啲大家估唔到既, 好似鉄巨神或者天竜神嗰類

fallout8 發表於 7-3-2021 11:55 AM
同意,我識果d八九十後多數都係鍾意打機多,有錢都走去買部PS5啦。
其實都無辦法,依家日本動畫除左高達 ...

莫講話玩具業界,就算係傳統電玩界一樣都係萎縮緊,真係走去買部遊戲機返屋企玩的人越來越少啦!兩個市場其實同樣都係俾手機遊戲業蠶食緊!
機械人玩具特別係超合金,開發成本咁高,買的人又越來越少,B社當然唔會冒險,與其等超合金魂出新野,不如寄望B社放版權俾D細廠/新廠搞,等佢地出D好野仲好啦!宜家遊戲大廠都係呢個玩法,風險由細廠自行承擔,賺到錢大廠就同細廠分成,D遊戲大廠不知幾過癮!
yugi 發表於 7-3-2021 12:00 PM
鬼咩, 依家就算有新機械人動畫但其實都係賣女

無錯,吸班宅男,咸濕仔錢易過吸班老嘢錢
剛見到連玩具反斗城都有得訂 $2999