Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-71 百獸王 再販

Garycharm 發表於 2-3-2021 02:50 PM
好多時都係咁,冇貨就齊齊搵齊齊鬧,有貨就「等999」。
然後過一排又循環...

我覺得係百獸王係香港既人氣高過十五機好多。
老老實實,十五機個 lego式合體真係唔知想點甘,依個係我當年靚仔時既感覺,依家人大左更加覺得個合體無咩好玩。
fallout8 發表於 2-3-2021 03:31 PM
我覺得係百獸王係香港既人氣高過十五機好多。
老老實實,十五機個 lego式合體真係唔知想點甘,依個係我當 ...

同感,一隻十五機、一隻光速電神,我細個都唔鍾意。當時會覺得合體太簡單、冇神秘感,所以冇性趣。佢地唔同超力、V型,超力V型架機會變形、有o野玩,正好多!

講開其實仲有好多,例如傳說巨神、宇宙戰士、戰鬥機械果班XD,佢地就因為個樣,就算我細個最迷機械人果陣,睇都唔o岩眼緣。

o係我心目中最完美係金毛獅王,又人獸又飛機,正!!!
Garycharm 發表於 2-3-2021 04:00 PM
同感,一隻十五機、一隻光速電神,我細個都唔鍾意。當時會覺得合體太簡單、冇神秘感,所以冇性趣。佢地唔 ...

細個無錢買玩具,星期六日跟老豆去百貨公司睇display合金玩具,一路望住隻金毛獅王流口水,一路研究隻細機械人點樣將對腳向上屈來合體,已經係一個好大娛樂:DD

話時話,自宇宙大帝後,d變型合體已經開始有d炒冷飯feel,六神合體同百獸王只係將大帝個合體再伸延,去到十五機同光速電神就更加...
fallout8 發表於 2-3-2021 04:53 PM
細個無錢買玩具,星期六日跟老豆去百貨公司睇display合金玩具,一路望住隻金毛獅王流口水,一路研究隻細 ...

之前電擊有村上克司專訪,當年卡通已經完全玩具主導,高迪安、黃金俠、電腦戰士,每一隻都想俾小朋友有新鮮感,當然結果亦有得有唔得。

就結果而言,造就o左我o地呢一代玩具死忠,繼續支持日本經濟~~:DD
Garycharm 發表於 2-3-2021 04:00 PM
同感,一隻十五機、一隻光速電神,我細個都唔鍾意。當時會覺得合體太簡單、冇神秘感,所以冇性趣。佢地唔 ...

傳說巨神
細個都唔 LIKE ... 第一冇係電視睇過,唔識佢。佢個樣又 4 4 方方咁 ... 唔可以話靚仔。
不過玩左 機戰 同 合金魂 之後又覺得佢好正。
機設黎講,真係講到佢天下無敵 !! 又 無限炮,又 爆走 ... 係一部真係好勁既 超級機械人。
至於玩具,記得當年合金魂就帶到比我好大驚喜 ... 每部機有 2 變,合體之後亦都幾靚仔。當年技術黎講,我就覺得係超水準之作。
Vince 發表於 2-3-2021 06:12 PM
傳說巨神
細個都唔 LIKE ... 第一冇係電視睇過,唔識佢。佢個樣又 4 4 方方咁 ... 唔可以話靚仔。
不過 ...

吉母王同Gunblaster依兩隻差唔多同期出既合金魂可以話係神作。
吉母王真係重手到可以打死人,而Gunblaster個變型系統真係一絕!
fallout8 發表於 2-3-2021 06:36 PM
吉母王同Gunblaster依兩隻差唔多同期出既合金魂可以話係神作。
吉母王真係重手到可以打死人,而Gunblaste ...

YES ... 不過 Gunbuster 果時我覺得多多少少都有 d 似係抄改 Halfeye ...
所以我覺得 傳說巨神 > Gunbuster
:78:
Vince 發表於 2-3-2021 06:43 PM
YES ... 不過 Gunbuster 果時我覺得多多少少都有 d 似係抄改 Halfeye ...
所以我覺得 傳說巨神 > Gunbust ...

可惜當年隻傳說巨神亦係史上災情最嚴重嘅合金之一,有大量自爆斷件個案,之後九展有超平價清貨我都唔敢買,倒希望會出番隻改良R版:$
c.ryo 發表於 2-3-2021 07:16 PM
可惜當年隻傳說巨神亦係史上災情最嚴重嘅合金之一,有大量自爆斷件個案,之後九展有超平價清貨我都唔敢買 ...

我隻吉母王合體後無咩點玩長放display櫃,兩條履帶都可以自動解體,俾佢更早買既超力,超獸同V型反而無事,真係吹脹!

唔知有冇高人可以解釋下點解會甘呢?
fallout8 發表於 2-3-2021 08:11 PM
我隻吉母王合體後無咩點玩長放display櫃,兩條履帶都可以自動解體,俾佢更早買既超力,超獸同V型反而無事 ...

你應該直接去信/打電話/email给日本Bandai合金魂開發部門監督查詢,才是最正確方法。
Garycharm 發表於 2-3-2021 12:35 PM
如果係初版就算啦-----唔想掃大家興,合金魂好多時都聽到再版有問題。唔知笨大搞乜。 ...

唯有咁諗啦... :80:  我就係等咗幾年都買唔到.. 上月做嘢辛苦, 諗住入手買黎玩, 點知斷到正... {:1_224:}
Vince 發表於 2-3-2021 06:43 PM
所以我覺得 傳說巨神 > Gunbust ...

笨大Gunbuster 都唔係抄少少喇~~:x

至於隻傳說巨神,我唔鍾意佢外型,但論合金魂,肯定係我其中一隻最愛玩具!
Garycharm 發表於 3-3-2021 10:53 AM
笨大Gunbuster 都唔係抄少少喇~~

至於隻傳說巨神,我唔鍾意佢外型,但論合金魂,肯定係我其中一隻最愛 ...

佢既二變合體, 配件著燈, 合金量, 以當時9魚黎講真係一絕黎

最愛既重有六神既小飛機合體, 係睇得出以前既合金魂超有heart

同感 (所提及的各個系列)
另外, 同樣覺得金毛獅王個設定真係正,
有細機械人, 猛獸, 戰機 (GGG?)
機械人頭雕獨特得嚟又夠靚仔,
手腳裝甲唔誇張, 但又唔會單調...
(不少作品機設手腳過於單調 又或過度誇張)
整個平衡感很好
:78:
BRS 發表於 3-3-2021 06:53 PM
同感 (所提及的各個系列)
另外, 同樣覺得金毛獅王個設定真係正,
有細機械人, 猛獸, 戰機 (GGG?)

鍾唔鍾意一件玩具其實都唔須要太多分析, 自己鍾意就好

當年我睇完超時空要塞之後其實對所有傳統巨大機械人都即時大失興趣, 跟住超獸, 天威大量動畫機設都超級前衛, 我係完全唔明九十年代勇者系列點解會咁多人鍾意, 我到今日都覺得係設計大倒退, 不過每次有人話勇者系列好靚仔買唔買好我都只會同佢講鍾意咪入囉

其實好多合金魂外型我都覺得超醜, 以六神為例好多人話好正但我覺得有五隻外型非常唔掂, 合體後亦一樣難睇, 最慘係我覺得根本唔難解決亦唔應該要解決, 因為根本唔應該發生