Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 超合金魂 GX-71 百獸王 再販

keroro-1972 發表於 3-3-2021 08:34 PM
鍾唔鍾意一件玩具其實都唔須要太多分析, 自己鍾意就好

當年我睇完超時空要塞之後其實對所有傳統巨大機械 ...

超時空要塞真係經典呀嘛!
佢將架F-14咁變機械人----仲要唔係變形金剛咁簡簡單屈手腳出o黎o咼(當年想法)!
條女又正...
都未講打鬥場面,完全巔覆當年想象(比高達更巔覆!)。
睇完佢再睇番傳統舊式機械人立即覺得低b。唔鍾意好正常。

其實之後超獸我已經冇咁鍾意.....記得因為己經後過超時空一兩年,就係爭一兩年,我已經忙住gel頭去溝女。

講到天威,我唔記得自己當年幾大,只係覺得佢係老翻高迪安(仲要少一隻機械人!)+變形金剛,所以冇興趣。

至於勇者...嗯,擺明唔係我年代。
你話佢設備倒退,我都同意o既,感覺冇乜創新,可以話所有變形方式之前已經見過晒。
大部份都係變形金剛+合體。
如果我冇搞錯,好似比較原創o既係將一個機械人拆件、然後同另一個機械人合體強化~~
另外,GGG入面隻冰龍炎龍左右合體,當年都算係未見過。

keroro-1972 發表於 3-3-2021 08:34 PM
鍾唔鍾意一件玩具其實都唔須要太多分析, 自己鍾意就好

當年我睇完超時空要塞之後其實對所有傳統巨大機械 ...

明白靚唔靚、鍾唔鍾意係好主觀,
所以即使某些玩具唔係我杯茶
我亦不會質疑有人覺得正/靚/有價值~
(像藝術品, 不同的人可看到不同的美感/價值...)
Btw. 對我而言舊版 Popy 六神係靚過合金魂,
合金魂係變得好巧妙 (除咗個穿崩褲浪)
但外型我喜歡舊版 (宇宙大帝都係)
:78:
Garycharm 發表於 3-3-2021 08:56 PM
超時空要塞真係經典呀嘛!
佢將架F-14咁變機械人----仲要唔係變形金剛咁簡簡單屈手腳出o黎o咼(當年想法 ...

同意鐘唔鐘意一件玩具係好主觀。
即使係超時空要塞入面,我只鐘意VF-1J,唔鐘意另一架主角機VF-1S。
超獸當年係Sogo玩具部首次見面,當時印象係「個大象頭放係心囗,幾得意wor! 」就係咁多。直到GX-13出時,見到隻超獸可以造到甘型仔,就從此愛上超獸,依家係我心目中僅次於V型最愛既機械人。
同你一樣,勇者王唔屬於我個年代,無興趣。
BRS 發表於 3-3-2021 09:17 PM
明白靚唔靚、鍾唔鍾意係好主觀,
所以即使某些玩具唔係我杯茶
我亦不會質疑有人覺得正/靚/有價值~

舊版popy V型仍然係我既怨念,希望有生之年可以睇到苯大復刻,我一定會買買買。

BRS
Bulky得嚟有另一種美感, 這邊剛說起就見網上有人放Popy二手Voltes-5. ...$*.%K  發表於 5-3-2021 08:31 AM
fallout8 發表於 4-3-2021 09:13 AM
舊版popy V型仍然係我既怨念,希望有生之年可以睇到苯大復刻,我一定會買買買。 ...

以前都有恨過原祖DX V型同十五機,近排都買咗DX V同合金魂十五機,我覺得滿足了
fallout8 發表於 4-3-2021 09:13 AM
舊版popy V型仍然係我既怨念,希望有生之年可以睇到苯大復刻,我一定會買買買。 ...

我曾經都有這樣諗過,唔係話無可能架,有錢邊個唔想赚。
c.ryo 發表於 4-3-2021 12:47 PM
以前都有恨過原祖DX V型同十五機,近排都買咗DX V同合金魂十五機,我覺得滿足了 ...

之前miss左無訂到新DX V型,成日同自己講有GX-31就夠... 後來再望真d DX版個頭原來靚仔過GX-31好多,最後都係忍唔住用五牛係日森訂左盒返來。
柴灣20座男孩 發表於 4-3-2021 01:09 PM
我曾經都有這樣諗過,唔係話無可能架,有錢邊個唔想赚。

我有d預感笨大超合金魂數到一百後會開始玩復刻,希望係我諗多左,唔係會死得人多...
fallout8 發表於 4-3-2021 01:59 PM
我有d預感笨大超合金魂數到一百後會開始玩復刻,希望係我諗多左,唔係會死得人多... ...

我都想……不過唔會啦,其實都有少少舊合金曾經復刻:金剛飛天鑽、黃金俠、VF1、變形金剛,大部份下場都麻麻。
Garycharm 發表於 4-3-2021 04:22 PM
我都想……不過唔會啦,其實都有少少舊合金曾經復刻:金剛飛天鑽、黃金俠、VF1、變形金剛,大部份下場都 ...

超合金魂依條 line已經出到無野好出,以笨大作風,真係有機會出依招大絕榨盡我地最後一滴血。
fallout8 發表於 4-3-2021 05:30 PM
超合金魂依條 line已經出到無野好出,以笨大作風,真係有機會出依招大絕榨盡我地最後一滴血。 ...

最怕苯大reboot 一次(改良版)由頭再出多一次,好似聖衣神話糸列
GX-100可能係超可動鐵甲萬能俠,改一改的關節,又可以賣貴啲。之後萬能俠2號,三一,巨靈神...又再回到起點從頭上路。
fallout8 發表於 4-3-2021 05:30 PM
超合金魂依條 line已經出到無野好出,以笨大作風,真係有機會出依招大絕榨盡我地最後一滴血。 ...

尚欠「金刚戰神」三部曲的第三部作品未出合金魂…………「光速電神」。

因為有歐美市場,Bandai一定會出埋。

仲有power ranger機械人合金魂版都有排出,期待「大連王」中!!!
fallout8 發表於 4-3-2021 01:56 PM
之前miss左無訂到新DX V型,成日同自己講有GX-31就夠... 後來再望真d DX版個頭原來靚仔過GX-31好多,最後 ...

我又好彩之前訂到合理價新DX V, 估唔到之後變咗直昇機⋯
morpheel 發表於 4-3-2021 07:33 PM
最怕苯大reboot 一次(改良版)由頭再出多一次,好似聖衣神話糸列

真改良版估計會放向DX條Line出,普通版多數會無限再再再販或出R......痕版。