Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千値練 METAMOR-FORCE 超獸機神 Final Dancouga 終極斷空我(20年版)

百龍天舞 發表於 20-3-2020 02:12 PM
睇嚟你真係有病。
而家講果個問題唔關萬惡嘅翻版事
重點係呢款肩關節嘅設計係要全金屬至可以把玩。

師兄如果你真心咁樣講........我覺得你好公道喎。

的確兩件事唔係二擇提,侵權老翻正賤種,正人渣係無講錯。而正版收呢個價都應該用金屬關節或造一個無問題嘅關節先出貨俾消費者都係事實。

每個人守條道德界線有分別,總有人會因質素或價錢仍然支持侵權商品,係個人選擇自由。我諗如CPY_2001 C-hing所講,TD其實咁多年都容納相關討論,重點係跟版規,唔係主版講。

o係一個官方商品發佈POST討論/比較其侵權老翻KO商品(不論是讚或彈),you have already published the KO product's availability。至於有無違反版規,只可以說一向都唔得,依家有無改唔知,只有管理員可以操刀,佢唔出手,拗都無結果。

試過因為咁成個post move咗去另一版,大家係咪想咁? 主版其實連街價都唔報得,近排管理員真係好鬆手。
ToyKnife 發表於 20-3-2020 03:45 PM

的確兩件事唔係二擇提,侵權老翻正賤種,正人渣係無講 ...

鬆手 d 唔好咩 ? :59:
想比大家多點「自由」ja ...
:70:

鬆手 d 唔係唔好,人性化啲 :)「自由」當然一定要捍衛啦。 不過有時溫馨提示一下好啲,TD越來越受歡迎多好多新members,條底線好多人都唔清楚。  發表於 23-3-2020 03:00 PM
不如講返件玩具啦。其實各位CHING覺得呢件玩具以四體合體嚟講,係咪一件值得買嘅玩具?呢個時勢用成「三毫子」買件玩具,個心理關口真係唔細。在下覺得除咗斷空我嘅名氣之外,四體合體又可以獨立變型,又有3個表情加埋OVA翼同發動型斷空光牙劍,其實好吸引吓。仍然心大心細唔知訂唔訂好。
大凱撒 發表於 21-3-2020 05:08 PM
不如講返件玩具啦。其實各位CHING覺得呢件玩具以四體合體嚟講,係咪一件值得買嘅玩具?呢個時勢用成「三毫 ...

玩具從來都係奢侈品
加上人人搵錢能力唔同
自己荷包頂得住就入吧
我自己覺得是值得的
大凱撒 發表於 21-3-2020 05:08 PM
不如講返件玩具啦。其實各位CHING覺得呢件玩具以四體合體嚟講,係咪一件值得買嘅玩具?呢個時勢用成「三毫 ...

當年初版預訂嘅時候,值!

出貨後,唔值...

real color,都仲可以叫值,因爲有所謂限量

今次,雖然"話"會有改良,但點改同改咗幾多,以及改完會否真係好咗都係未知之數(畢竟當年夠強調佢隻物料幾勁幾硬淨,到後嚟仲夠膽死話係玩家唔識玩先會玩爛...),但作爲第三次用個模具(黑翼係第二次),再加上千記係有售後,但只係包一段短時間,而且經驗所講,售後幫你換完都係有機會再爛,所以你問我值唔值,理性上我會答你唔值,至少到出貨有報告前都唔值,但感情上,我知有好多超獸fans同千記fans(如果唔係當年出貨前都唔會有班人出嚟同支持合金魂嘅人嘈),對佢哋嚟講自然就會覺得個價降咗,好值
紫月葵 發表於 21-3-2020 06:32 PM
當年初版預訂嘅時候,值!

出貨後,唔值...

第一版開訂,忘記了為什麼無訂,到出了第二版一大段時間才想買,但由於叫價不平,顏色又太灰暗,所以一直無買。到知道有金屬改件時又不知怎樣買(幸運地買到真三一腰部件),所以又取消了買第一版念頭,其後就發現 KO, 在無計可施之下,終於打算買,又適值疫情無貨到港,結果千值終於有所謂真正改良版,想了幾下就訂了(我還因為打算買 KO 版而去買了原裝原色黑翼㖭)
係就係幾高消費,但超獸機神真係幾難抗拒{:1_374:}
我反而不喜歡這個黑色反光的主色,銀色的部分我就很喜歡,另外全機倉改了用透明件及斷空劍也用了紅色透明件,這些我也非常喜歡
而我仍然很擔心的事,千值練是否出貨時,真的有改良了肩關節(雖然已經公布了會改善),這個我仍然抱著懷疑,因為在它公佈的圖片,看不出有實際的改變
(最後,雖然我擁有第一版的超獸,仍然沒有肩關節的問題,但也期待新版的各樣改善,而這次新版我也打算再支持一下去預訂(很久沒有去消費了:(),希望實際出貨時,能真的符合自己的預期)
ToyKnife 發表於 20-3-2020 03:45 PM

的確兩件事唔係二擇提,侵權老翻正賤種,正人渣係無講 ...

當年多人講街價,未至於影響市場,但有機會變相賣廣告....

依家仲會在討論區傾都係真心玩家多,我估係呢個原因鬆手

已經有初版,暫時仲係完好無缺,唔喜歡第二版real color隻色無買,今次呢隻改色同改透明件個人係喜歡嘅,所以已經訂咗,加上老千近期由Getter Devolution起啲產品已經無乜關節問題,品質同同期笨大MB比個人覺得其實笨大平均係更差, ARX7有大肶關節問題,限定00R 亦有不小歪咀個案,六神R更超多斷腳case呢,所以隻R4都已經無訂了:o
c.ryo 發表於 21-3-2020 07:33 PM
已經有初版,暫時仲係完好無缺,唔喜歡第二版real color隻色無買,今次呢隻改色同改透明件個人係喜歡嘅,所 ...

綜觀千記嘅歷史,只要唔係變形系嘅,出事嘅情況都少d,不論係設計定QC方面
不過係太貴呢點真係冇辦法,隻三一DE同真三一我都有d興趣,就係個價唔係好捨得比...
紫月葵 發表於 21-3-2020 07:47 PM
綜觀千記嘅歷史,只要唔係變形系嘅,出事嘅情況都少d,不論係設計定QC方面
不過係太貴呢點真係冇辦法,隻 ...

個人覺得價錢呢方面,笨大日yen訂價都已經越來越高,加上本港代理豬頭骨套餐之下啲離地建議零售價,老千啲價已經變得唔算貴:(
說真的,這幾年萬代的玩具我覺得貴過千值⋯
又難買⋯⋯
不過我個人覺得這幾年玩具都出的不錯了,
完成度都好高~
c.ryo 發表於 21-3-2020 08:03 PM
個人覺得價錢呢方面,笨大日yen訂價都已經越來越高,加上本港代理豬頭骨套餐之下啲離地建議零售價,老千 ...

笨大d價格我都覺得越嚟越進取,已經少買咗好多
原版同新版相隔5年,而家講明改良肩部,加埋黑鷹加新翼,價錢比我當年買既仲平咗,冇加個英文字然後花式加價,我覺得值,我都訂咗.我係唔信千值最後兌現唔到承諾,除非佢真係要親手打爛自己招牌
紫月葵 發表於 21-3-2020 09:26 PM
笨大d價格我都覺得越嚟越進取,已經少買咗好多

呢兩年除咗食玩裝甲騎兵覺得錯過咗之外冇乜嘢特別想入,佢已經好耐冇試過咁積極,下下孤兒仔或者魂限真係賣佢怕!{:1_237:}