Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千値練 METAMOR-FORCE 超獸機神 Final Dancouga 終極斷空我(20年版)

nothingworry 發表於 17-3-2020 03:31 PM
邊度訂最好? 兆萬訂係唔係好D呢??

千值殿好像最快取貨,我上次一扭等真三一,等多成個月。
Lawchee 發表於 17-3-2020 04:37 PM
千值殿好像最快取貨,我上次一扭等真三一,等多成個月。

明白,thanks brother.
百龍天舞 發表於 17-3-2020 07:59 AM
我都好懷疑

有冇人弄究過今次隻OVA翼同老翻果款OVA翼有冇分別?

剛上網查過,今次老千OVA翼最detail, KO 同Super Minipla 食玩都比較簡單,無咁多刻線...
mmwmseal 發表於 17-3-2020 08:45 PM
剛上網查過,今次老千OVA翼最detail, KO 同Super Minipla 食玩都比較簡單,無咁多刻線...
...

咁緊係啦,如果千記仲夠膽出到同ko一樣,真係搵鬼買囉,唔駛查都估到啦XD
不過問題係,多d detail同少d detail,值唔值成爲已有ko版嘅巴打再多次比幾千蚊買多隻近乎重複嘅point姐
紫月葵 發表於 17-3-2020 09:45 PM
咁緊係啦,如果千記仲夠膽出到同ko一樣,真係搵鬼買囉,唔駛查都估到啦XD
不過問題係,多d detail同少d d ...

KO對我來說都係過渡姐....

而家洗$真係三思..

訂一定會,但到時隻ko會炸開再噴過..{:1_203:}
紫月葵 發表於 17-3-2020 09:45 PM
不過問題係,多d detail同少d d ...

我就係再俾多次錢嘅其中一個:(我有舊亦有KO,其實隻KO本體質素麻麻及有錯件(黃獅兩邊毛係同一件件),玩嗰陣有千值嘅會即刻feel到個分别,真係得外形同金屬關節,當然買得佢都應預咗有風險,我好彩有斷手版可將兩者混合最後都算過到骨玩得返,而呢次再版改關節之餘仲改埋金屬色同透明機倉真係中到應一應!更加連埋黑翼都係賣3K我又覺得幾抵所以訂咗:he:

馬仔 發表於 16-3-2020 02:55 PM
我會買隻老番,拆左d合金,放響隻原裝到,攪掂。

CHING~我都有咁打算~
但有冇教學點拆對手D關節?
百龍天舞 發表於 17-3-2020 07:59 AM
我都好懷疑

有冇人弄究過今次隻OVA翼同老翻果款OVA翼有冇分別?

目測千記OVA翼短D,但多少少刻線,可動性不詳
wwwkcc 發表於 18-3-2020 09:13 AM
我就係再俾多次錢嘅其中一個我有舊亦有KO,其實隻KO本體質素麻麻及有錯件(黃獅兩邊毛係同一件件),玩嗰陣 ...

可唔可以教下小弟點換成對手~~~:46:
Edmond22 發表於 18-3-2020 12:23 PM
可唔可以教下小弟點換成對手~~~

我冇成對換架,只由有轆段黑色位換,因就咁扭開螺絲再慢慢分開佢,但裡面有啲黐死咗嘅幼軸就要整斷佢先分得開,千值裝落KO嗰陣關節條膠軸會太緊自己小心執執佢就得
wwwkcc 發表於 18-3-2020 09:13 AM
我就係再俾多次錢嘅其中一個我有舊亦有KO,其實隻KO本體質素麻麻及有錯件(黃獅兩邊毛係同一件件),玩嗰陣 ...

我自己隻超獸當年到手後其實唔係太滿意,唔計佢肩膀會爆嘅問題,冇expect到d關節會鬆緊度不一,雖然唔會預佢完美,但明顯QC唔算好
反而隻老翻我本身預佢QC會好差,最後雖然都有象雙手塊蓋掉轉咗裝嘅問題,但質素同隻正版初版比分別不大,呢點我係有驚喜嘅,亦同時係我對千記QC同模具精準度存疑嘅一點(加上前後都買過幾款千記嘅機械人玩具,拆開過嚟研究,覺得有d設計真心差嘅原故)

初版 買來5年 , 頭1年全放盒,後4年擺櫃還是通風最好的 ,變形沒4次,  把玩沒10次不是在盒內就是櫃內
** 肩關節在3個月內雙肩就爆件!!  後來購入合金零件改換後放盒  

**入櫃後到現在關節幾乎全鬆掉(輕微搖動便會直接晃)!

**沒碰撞過的地方有掉漆現象!

**2020/01 連接右肩關節的T型關節也爆了!!

目前唯獨 頭部.雙腳狀況還行,關節沒怎鬆! 也沒掉漆

入了ko 並沒遇上太大問題  除了象頭小雙炮會掉件外(用瞬間膠加緊即可)其餘還好

對我而言千值練斷空我 ,真的給了我極大震撼教育 ,如今在公布終極版大部分還是維持原物料的情況下,關節只修正肩部, 真的對其沒信心..............,
萬元的花費個人覺得不如留著期待萬呆未來也許可能的DX合金版 或 POSE+機率!!  
PS:並不覺得KO就好或鼓勵入KO ,因為膠件關節鬆軟.掉漆的原版身體的前例 ,還會再花相同高價再入相同材質等著發生相同問題的商品?  剛好有採用合金關節件的KO換掉已經不行的身體剛好而已不是?  

圖上便直接換上ko 象機 & ova翼  其餘維持原版  提共參考

係度公然講老翻,仲要一副老翻完勝正版既模樣,用厚顏無恥尼形容唔過份吧?講到尾又係錢問題,因為千值賣3000蚊,所以qc應該完美,老翻只賣幾百蚊,所以偷人成個模去賺錢都冇問題
FAZZZZ 發表於 18-3-2020 01:34 PM
初版 買來5年 , 頭1年全放盒,後4年擺櫃還是通風最好的 ,變形沒4次,  把玩沒10次不是在盒內就是櫃內
** 肩關 ...

聽完真係諗諗......
CPY_2001 發表於 18-3-2020 03:18 PM
係度公然講老翻,仲要一副老翻完勝正版既模樣,用厚顏無恥尼形容唔過份吧?講到尾又係錢問題,因為千值賣30 ...

Totally agree! 個學生用成年去做個final year project,你用一個月去抄咗佢個base,用多一個星期去改佢寫得唔好嘅部份,攞高分少少仲同人講個自食其力嘅學生做得無抄嘅好。

用厚顏無恥唔過份。

p.s. 我諗有太多版友唔記得主板不應分享討論「侵權」商品!!!