Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 千値練 METAMOR-FORCE 超獸機神 Final Dancouga 終極斷空我(20年版)

lydiamomo0903 發表於 21-3-2020 08:48 PM
說真的,這幾年萬代的玩具我覺得貴過千值⋯
又難買⋯⋯
不過我個人覺得這幾年玩具都出的不錯了,

我永遠都記得以前 $250 買隻聖鬪士,現在要 $800,但我人工好像無翻夠兩翻。
Lawchee 發表於 21-3-2020 10:11 PM
我永遠都記得以前 $250 買隻聖鬪士,現在要 $800,但我人工好像無翻夠兩翻。 ...

不過時代真的有進步,玩具比以前漂亮了...
再加上現在年輕人也不愛機器人,
整個市場感覺也是萎縮,
搞不好我們這一代人死光之後,這些ip也死了差不多了:45:
Lawchee 發表於 21-3-2020 10:11 PM
我永遠都記得以前 $250 買隻聖鬪士,現在要 $800,但我人工好像無翻夠兩翻。 ...

哎,,,,成日聽到人講,,,依家成本大增所以要加價,好合理,,,,,我人工追唔到咁叫合理?
凡高 發表於 21-3-2020 11:22 PM
哎,,,,成日聽到人講,,,依家成本大增所以要加價,好合理,,,,,我人工追唔到咁叫合理? ...

那純粹只是師兄你搵錢能力不足吧?
更何況千記今次出套裝+對星翼同當年價位差不多
具個例子吧:
香港最低工資係$37.5,茶記食個午餐要$50-60
澳洲最低工資係$19.49(澳紙),好似係,食個午餐要$15(澳紙)内
紫月葵 發表於 22-3-2020 12:11 AM
具個例子吧:
香港最低工資係$37.5,茶記食個午餐要$50-60
澳洲最低工資係$19.49(澳紙),好似係,食個午 ...

用最低工資去評價根本沒意思,大家地區經濟增長又不同。只能說同一件款式玩具,相隔幾年也是差不多價錢,我認為已經是合理,設計費往往被人忽略
gamelife 發表於 22-3-2020 12:44 AM
用最低工資去評價根本沒意思,大家地區經濟增長又不同。只能說同一件款式玩具,相隔幾年也是差不多價錢, ...

為什麼阿才你每篇回覆都一定要噴人;
然後都沒回什麼道理。什麼叫你賺錢能力不夠;
人家怎麼花,關你屁事啊!
然後不看最低工資只看商品售價,有夠搞笑奇葩的,
只認得數字,缺乏幣值觀念,
你連工資,經濟都可以忽略了;還跟人家講什麼設計費
這不是小三同學的想法嗎?
你小三??

阿才 叔叔真心勸你 多留口德阿

另外你這麼愛千值練與其幫忙製造對立;一堆鬼話
不如多買幾隻吧!!!

lskypsp 發表於 22-3-2020 02:28 AM
為什麼阿才你每篇回覆都一定要噴人;
然後都沒回什麼道理。什麼叫你賺錢能力不夠;
人家怎麼花,關你屁事 ...

下?玩具從來都是一件奢侈品,有閒錢就買,很簡單阿。既然講到3千蚊咁嚴重,咁唔好買lo,岩唔啱先?

仲有我見你打字應該係台灣人,我自己就澳門人,10年前畢業出嚟第一份人工6600,現在差不多3萬,台幣計算月入至少9萬以上,有樓自住,有樓收租,沒金鎖匙。

千值練斷臂,去到第二隻限值練改良左已經一體成型,如今第三隻又會在第二隻基楚上改良,官方文字已經說得很清楚!

我只是看到仲有好多人糾結3千蚊?貴?come on,說來說去都係呢樣野,有意思嗎?

更何況千記定價一向面向成人,玩具定位都係收藏級數,比成人去收集把玩,3千蚊很貴!?大哥,幾十蚊同幾萬蚊一隻錶都係睇時間,點解差咁遠,真係唔洗再多講lo
gamelife 發表於 22-3-2020 09:13 AM
下?玩具從來都是一件奢侈品,有閒錢就買,很簡單阿。既然講到3千蚊咁嚴重,咁唔好買lo,岩唔啱先?

仲 ...

說得對,玩具不是必需品,買不起真的不要買。
我一直不介意玩具定價貴,最重要是本身能保持到價值,最介意是今天賣2000,不夠一個月就劈價賣700清貨那些....
gamelife 發表於 22-3-2020 09:13 AM

仲 ...

一般玩具合金唔算奢侈品啦只可以話唔係必須品!
CPY_2001 發表於 18-3-2020 03:18 PM
係度公然講老翻,仲要一副老翻完勝正版既模樣,用厚顏無恥尼形容唔過份吧?講到尾又係錢問題,因為千值賣30 ...

千值收我成2千幾銀,俾個垃圾膠關節我,又算唔算厚顏無恥?大家又反思下,所有事有正反兩面。

正解~  發表於 22-3-2020 01:00 PM
日圓定價黎講其實低過之前分開買萬二羊
但當年日圓匯率低谷,分開買仲平過而家

2015年
斷空我 39,500円 ,街賣1900
黑鷹17,800円,街賣980

現在BOXSET 45,000円,訂價3080

如果而家仲係55算既,其實25K有找
不過當年無錢買,近幾年都搵唔返,而家隻色仲靚過以前,都落咗訂,慶幸當年無入到
keroro-1972 發表於 22-3-2020 12:36 PM
一般玩具合金唔算奢侈品啦只可以話唔係必須品!

誠如你所說不是必須品,但看一直以來的評論,不值都以金錢掛勾,咁又真係何苦呢?我很簡單一句,你沒錢,就留返啲錢抗疫症
講到玩具定價,我覺得啲玩具商係睇住我地呢班80後既工資增長,越賣越貴,
但件數多咗雕工細節多咗理應成本係高咗,算叫做OK合理

不過笨大某啲LINE加價太跨張,陰啲陰啲每隔一兩年就加500-1000YEN,我玩少隻都唔會中佢計
clie 發表於 22-3-2020 01:10 PM
講到玩具定價,我覺得啲玩具商係睇住我地呢班80後既工資增長,越賣越貴,
但件數多咗雕工細節多咗理應成本 ...

所以萬代玩具我現在都嚴選,有些扭蛋高達貴到,最近的聖戰士雪霸(幸好我有 1.0),還有食玩,隻功夫漢貴到要放棄,總之誠如電視廣告,付膽到先好買。又像最近的 New Gundam, 不論它造得幾天花龍鳳,我是不買的,因為完全超出我的玩具價錢接受範圍。總之喜歡,一定會盡量買。覺得不值就不買,喜歡但太貴,就要考慮有幾喜愛和荷包情況。