Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPG Raiden 雷電 火車合體

弱弱一問,見好多副廠有出老變既產品,其實佢地有冇問takara/孩記攞版權嫁?
fallout8 發表於 10-12-2021 07:33 PM
弱弱一問,見好多副廠有出老變既產品,其實佢地有冇問takara/孩記攞版權嫁? ...

所有有得變形的transformers 產品都沒有版權
fallout8 發表於 10-12-2021 07:33 PM
弱弱一問,見好多副廠有出老變既產品,其實佢地有冇問takara/孩記攞版權嫁? ...

有版權的例如三零,鐵機巧都係靠賣造型,無法變形
THOUTHER 發表於 10-12-2021 06:19 PM
如果第一隻就炒咗粉,TT社唔通硬住頭皮出落去咩?其實幫襯得TT社呢隻雷電,應該有心理準備會爛尾。宜家至 ...

如果睇過moon studio嗰啲圖就會發現除了顏色,列車長度,TT社沒有一樣佔優,如果冇版權潔癖,買返隻display 都唔差
Dancougaproto 發表於 10-12-2021 08:15 PM
如果睇過moon studio嗰啲圖就會發現除了顏色,TT社沒有一樣佔優,如果冇版權潔癖,買返隻display 都唔差{ ...

提提大家第三方變形金剛因版權問題係唔可能放到博派,狂派標誌
Dancougaproto 發表於 10-12-2021 08:07 PM
所有有得變形的transformers 產品都沒有版權

但係無版權點解Takara/孩記唔告佢地由得佢地出

同一情況下又未聽過出現係笨大既高達身上

我一直都係諗唔明

fallout8 發表於 10-12-2021 09:57 PM
但係無版權點解Takara/孩記唔告佢地由得佢地出

同一情況下又未聽過出現係笨大既高達身上{:8_73 ...

好問題, 咁耐以來, 舊年 TT 只告過一間.
全国首例侵犯变形金刚玩具著作权案告破 涉案销售金额上亿元

測試结果:國内彷品質量`合金及用料成份`精细程度`関節可動`合理價錢………完勝及優勝於正版货,日本仔該夠自卑吧!!!
百載真純 發表於 10-12-2021 10:50 PM
好問題, 咁耐以來, 舊年 TT 只告過一間.
全国首例侵犯变形金刚玩具著作权案告破 涉案销售金额上亿元

其實這間公司只是因為翻版了iron man 所以被迪士尼告,順便俾人搞埋變形金剛
不過因這件案件而坐監的老闆近期也被放出,所以這一間公司已經復活,他的招牌貨亦已經再販
雖然國產無買拉臣,侵權呢樣唔抵幫,但國產出品既合金玩具確實平靚正,例如鐵魄出過隻天元,做工確實另人驚艷。
雖然國產無買拉臣,侵權呢樣唔抵幫,但國產出品既合金玩具確實平靚正,例如鐵魄出過隻天元,做工確實另人驚艷。
G-man 發表於 11-12-2021 12:36 AM
測試结果:國内彷品質量`合金及用料成份`精细程度`関節可動`合理價錢………完勝及優勝於正版货,日本仔該夠 ...

自卑?自卑啲咩?
Dancougaproto 發表於 10-12-2021 08:15 PM
如果睇過moon studio嗰啲圖就會發現除了顏色,列車長度,TT社沒有一樣佔優,如果冇版權潔癖,買返隻displa ...

我都諗住各買一套 display,然後加埋FT既福特巨人,頭領戰士收工!
loikaleong 發表於 11-12-2021 02:24 AM
雖然國產無買拉臣,侵權呢樣唔抵幫,但國產出品既合金玩具確實平靚正,例如鐵魄出過隻天元,做工確實另人驚 ...

有版權就是D生人霸死地既感覺,第三廠主要係外觀和變形個設計比TT平衡度高,我對比兩台既 YOUTUBE,MS確實有優勢,加上人地唔係翻版!侵權呢個話題有理講不通也說不清!不過TT為了想保持變形金剛的購買熱度,加上自己產量,係應該唔會大力打擊第三廠!
laiken 發表於 9-12-2021 11:18 AM
咁如果MS短期內出齊晒6隻,會唔會搞到MP出完呢隻之後唔繼續出埋?好似之前隻獅王咁,人哋出咗隻可以完美 ...

史達係投票結果,但TT由一開始就冇講過會出獅王,只係大家一廂情願話出得一隻一定會出埋另外嗰隻