Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPG Raiden 雷電 火車合體

Garycharm 發表於 4-10-2021 04:08 PM
我唔識佢,不過睇舊版,六隻都有分大細。依家開價,一隻(大果隻?)18000yen.......

仲貴過買N比例火車模型。。。。。。
Vince 發表於 4-10-2021 06:52 PM
設定上佢地應該同 size ...
但玩具就有大有細
https://robotoydays.com/toystora ... ers-rebirth/raiden ...

直頭神物黎, 所以想佢出復刻多d
Vince 發表於 4-10-2021 06:52 PM
設定上佢地應該同 size ...
但玩具就有大有細
https://robotoydays.com/toystora ... ers-rebirth/raiden ...

其實火車形態同合體形態個設計都好容易,而且對變對手嗰兩個同變對腳嗰兩個,基本上係一樣,所以只係要設計四款,另外兩款只係將其中兩隻改少少去出,呢樣係TT社強項。
Updated

暫時睇,幾得。

我o地之前受過大量第三方合體派訓練,其實佢呢個價錢算頂到,
衷心希望佢出得生生性性,我o地食樹皮都食得甘心。
Garycharm 發表於 6-10-2021 02:20 PM
暫時睇,幾得。

我o地之前受過大量第三方合體派訓練,其實佢呢個價錢算頂到,

我就覺得唔好用官方野同第三廠比。官方今次係同鐵路公司合作,我相信點都要比返 d 拉神錢人家,再加上佢又要賺,真心怕期望變失望。

我都覺得每隔一個月出一隻比較好, 可以回下氣
而且無咁大盒阻地方

至於有人驚買唔到, MP 又點會買唔到, 買唔到主要係啲人等插水, 等到自己買唔到... 如果一定要買到, 去訂咪得, 唔睇價錢, 去肥趣買亦得

對比隻星星叫2.0,我覺得呢隻算唔錯!等待比錢!
toylover 發表於 6-10-2021 03:51 PM
我都覺得每隔一個月出一隻比較好, 可以回下氣
而且無咁大盒阻地方

以現時淘寶開訂方式來判斷,如無意外應該是一隻一隻出。
PV updated

MPG-01 ショウキ  / Shouki
發售日:2022年6月
售價:19,800 yen

https://youtu.be/RJ0qToOT9e0
官方 website updated: https://tf.takaratomy.co.jp/tf_mpg/mpg-01/

我覺得最正就係可以坐人仔係入面。正呀。
嘩, 都幾正喎。明年6月第一隻,3年可唔可以集齊一套呢,路途漫長而等待是痛苦。。。
Vince 發表於 6-10-2021 02:55 PM
我就覺得唔好用官方野同第三廠比。官方今次係同鐵路公司合作,我相信點都要比返 d 拉神錢人家,再加上佢 ...

依家單隻睇,越睇越得。

問題反而係睇佢個合體剪影,可能要遷就保持每架車比例,合體後顯得腳短。
更奇怪係佢膊頭唔知想學邊個,搞到眉飛色舞,大大塊,令身型比例更唔好睇。
Garycharm 發表於 7-10-2021 12:40 PM
依家單隻睇,越睇越得。

問題反而係睇佢個合體剪影,可能要遷就保持每架車比例,合體後顯得腳短。

咁快就講大合體太早 la。
我估果個應該唔係「膊頭」,係後面對大翼。

暫時黎講,我最 LIKE 既係佢可以放人仔入去。以我所知以前 Diaclone 每盒散裝都會跟一個人仔。咁玩法可以打晒 diaclone 同 tf 既市場。
依個新系列頭一款最另我驚喜的,反而是列車形態時的車形,睇佢官方的側面圖,竞然有列車車底的構建物,這個對我來說真的很有驚喜,但我也一樣擔心它的大合體時的外形,希望官方能早日發放大合體的圖片(就算不是灰模的實物),好讓對這新產品有興趣的同好們,能釋除疑慮