Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPG Raiden 雷電 火車合體

Dancougaproto 發表於 10-12-2021 08:15 PM
如果睇過moon studio嗰啲圖就會發現除了顏色,列車長度,TT社沒有一樣佔優,如果冇版權潔癖,買返隻displa ...

有,MS其實係Zetatoys嘅馬甲公司,熟知呢間嘅都知佢哋經常用唔襟成日變形嘅膠,咁當然如果你話買隻變形玩具番嚟係唔會變嘅就另計啦
fallout8 發表於 10-12-2021 09:57 PM
但係無版權點解Takara/孩記唔告佢地由得佢地出

同一情況下又未聽過出現係笨大既高達身上{:8_73 ...

其實只要唔係太過份,放任其他都可以帶到互惠互利嘅効果,B仔會做嘢係因爲高達只有自己可以出可以獨佔,但tf唔同,hasbro/TT都經常比個版權其他公司搞合作嘅

咪理條共仔啦
loikaleong 發表於 11-12-2021 02:24 AM
雖然國產無買拉臣,侵權呢樣唔抵幫,但國產出品既合金玩具確實平靚正,例如鐵魄出過隻天元,做工確實另人驚 ...

Ccstoys有版權㗎…………
除變形金剛和高達外其實好多第三方都買到License
百載真純 發表於 10-12-2021 10:50 PM
好問題, 咁耐以來, 舊年 TT 只告過一間.
全国首例侵犯变形金刚玩具著作权案告破 涉案销售金额上亿元

依樣就係奇怪既地方,我見真係有好多副廠出無版權既老變,TT/孩記正常倣法應該捉幾間副廠開刀,但係佢地依家既態度好似間接鼓勵緊班副廠出多d產品,唔通TT/孩記想自製良性競爭,d副廠出左好產品後又可以同佢地偷橋
紫月葵 發表於 11-12-2021 10:40 AM
其實只要唔係太過份,放任其他都可以帶到互惠互利嘅効果,B仔會做嘢係因爲高達只有自己可以出可以獨佔, ...

B記係版權依樣野真係捉得好緊,老變多老番,lego都好多老番,但係高達老番我從來未係香港見過。
fallout8 發表於 11-12-2021 11:59 AM
B記係版權依樣野真係捉得好緊,老變多老番,lego都好多老番,但係高達老番我從來未係香港見過。 ...

之前有店買過,尤其係ko mb,不過之後喺大陸收咗皮
fallout8 發表於 11-12-2021 11:55 AM
依樣就係奇怪既地方,我見真係有好多副廠出無版權既老變,TT/孩記正常倣法應該捉幾間副廠開刀,但係佢地 ...

第三方初時主力係出配件,並非而家嘅自己研發
之所以可以做到互惠互利,就係因爲無論官方定三方,各自都唔會出齊所有角色,有d可能得官方出,有d可能得三方出...
又有一種情況好似kfc獅王咁,雖然佢係一隻獨立玩具,但唔會有人單買佢,買得嘅都係爲咗補原mp史達
THOUTHER 發表於 10-12-2021 06:19 PM
如果第一隻就炒咗粉,TT社唔通硬住頭皮出落去咩?其實幫襯得TT社呢隻雷電,應該有心理準備會爛尾。宜家至 ...

以佢依家個進度應該好大機會炒粉,出一隻都拖咁耐,人哋三廠都差唔多出齊。
mkmlo 發表於 10-12-2021 06:58 PM
不過TT係有FANS的, 不是每個人都買三廠, 而且有些FANS也會因為買左一隻, 而繼續買埋落去. 否則 .... ...

但同時TT都會因為俾三廠食曬頭啖湯就會放棄,好似建造派咁,TT已經完全放棄
Dancougaproto 發表於 10-12-2021 08:20 PM
提提大家第三方變形金剛因版權問題係唔可能放到博派,狂派標誌

有D就會留白個位,再另外出貼(金屬貼/水貼),等玩家自行貼上去
fallout8 發表於 10-12-2021 09:57 PM
但係無版權點解Takara/孩記唔告佢地由得佢地出

同一情況下又未聽過出現係笨大既高達身上{:8_73 ...

高達除咗MB系列,模型同Robot魂都算出得密出得足,所以冇空間俾三廠出嚟賺錢。
而且喺大陸好似老變個人氣高過高達好多。
loikaleong 發表於 11-12-2021 02:24 AM
雖然國產無買拉臣,侵權呢樣唔抵幫,但國產出品既合金玩具確實平靚正,例如鐵魄出過隻天元,做工確實另人驚 ...

侵權當然唔啱,但依家人哋三廠已經唔係低質去翻出你出過嗰D,係出你未出冇出嗰D,咁嚴格D講嗰D唔算係“翻”版,因為本身正廠都冇原版。
mkmlo 發表於 10-12-2021 06:58 PM
不過TT係有FANS的, 不是每個人都買三廠, 而且有些FANS也會因為買左一隻, 而繼續買埋落去. 否則 .... ...

正常情況下,師兄所言正確,甚至可吸引一眾無玩開老變的鐵道迷入手,不過萬一第一隻QC就出問題,有玩家玩爛咗件玩具,勢必影響第二隻的銷路,第二隻銷量插水,後面果四隻就凍過水!
laiken 發表於 11-12-2021 01:42 PM
但同時TT都會因為俾三廠食曬頭啖湯就會放棄,好似建造派咁,TT已經完全放棄 ...

冇辦法啦,自己唔長進,怪得邊個。。。