Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Transformers 變形金剛 MPG Raiden 雷電 火車合體

Garycharm 發表於 7-10-2021 12:40 PM
依家單隻睇,越睇越得。

問題反而係睇佢個合體剪影,可能要遷就保持每架車比例,合體後顯得腳短。

咁快就講大合體太早 la。
我估果個應該唔係「膊頭」,係後面對大翼。

暫時黎講,我最 LIKE 既係佢可以放人仔入去。以我所知以前 Diaclone 每盒散裝都會跟一個人仔。咁玩法可以打晒 diaclone 同 tf 既市場。
依個新系列頭一款最另我驚喜的,反而是列車形態時的車形,睇佢官方的側面圖,竞然有列車車底的構建物,這個對我來說真的很有驚喜,但我也一樣擔心它的大合體時的外形,希望官方能早日發放大合體的圖片(就算不是灰模的實物),好讓對這新產品有興趣的同好們,能釋除疑慮
Vince 發表於 7-10-2021 01:09 PM

再睇多次 Youtube 個黑影,合體後係有 D 伏,如果以舊版的原設,左右好大機會是「膊頭」,上面合體模式那對翼已經睇到,唔係好大,而黑影的下盤和大腿比例係怪怪地。希望是角度黑影拍照的角度有問題啦!
Vince 發表於 7-10-2021 01:09 PM

加多隻人仔落去,會唔會好玩左就未知,但係肯定俾Takara多個籍口賣貴幾千円
中晒啦, 但令我卻步既係6隻個總價錢同入境問題
合體後勁伏

入手後會分六隻供奉
雖然唔中我,但睇車形同人形正面傾面都唔錯,不過就已經可以知道佢又係大背包
Vince 發表於 6-10-2021 02:55 PM
我就覺得唔好用官方野同第三廠比。官方今次係同鐵路公司合作,我相信點都要比返 d 拉神錢人家,再加上佢 ...

同JR合作咁真係可能變HO 1:87鐵路模型大細?台灣的火車模型FB已經有人討論,如果加個扣位可以配合鐵路模型一齊玩就正囉!Tommy 自己又有做火車模型,同自家Takara crossover會幾好卓頭,不過咁又都定貴到痴線!
車型真係幾靚, 幾架列車放在路軌展示, 仲有氣勢

合體反而當 bonus 咪算, 正面企定定咁睇, 可能係會唔完美, 但擺某一pose, 某一角度睇, 一定會搵到最靚展示的一面
個人嚟講,每隻一千已經係極限(一套都成六千...),千四真係不了.......
話又說回來,單體人型外型似乎偏離卡通回歸返上一代MP多刻線機械風格...
合體得黑影暫不評論,雖然唔會入手,但搞到咁貴都希望佢出得似樣d唔好魔改,對得起班肯俾錢嘅老變迷
updated

人形不錯!真想睇下 TAKARA 和 Moon Studio 兩套邊套出得好 ...
孤仔開訂, 五算計
記得其中一集,6個仲未合体的「雷電」列車戰士对戰六面獸,因為列車戰士身形矮小,就似6個小朋友对抗大人一樣,毫無招架之力!!!只有合体後才能將六面獸壓制住。
官方 Update 同 tomytec 場景 crossover