Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

你好 發表於 23-12-2020 10:06 PM
讚。我果隻未試,師兄果隻嘅可動手有無鬆脫情況發生?睇片好似話會有部分出問題,但有售後可跟進。 ...

有一隻手指較易甩,不過唔用力ok的,不用換。
eddiem249 發表於 23-12-2020 07:18 PM
留名等睇災情
係 fb 有人換一換個阿龍頭頸關節就斷咗,幾化學

這種斷件問題本身有很多可能性(質脆.零件縮模.人為施力不當....) ,大多網路分享都只提"結果給斷件圖"  ,操作過程情況隻字不提, 一味將責任歸屬玩具本身,  試問別人的為什麼不會斷?  更何況被加上"災情"此等字眼  如果拿到貨的80%都一樣情況那肯定是玩具本身問題  一個個案就評斷玩具幾化學???  未免荒唐? 打著何種心態?  今天斷件不論原因如何廠商願意先補件已是負責  
FAZZZZ 發表於 24-12-2020 09:09 AM
這種斷件問題本身有很多可能性(質脆.零件縮模.人為施力不當....) ,大多網路分享都只提"結果給斷件圖"  , ...

這就是妖言惑眾、跟住人云亦云的源頭,就好像千值練,當初超獣機神確實有關節設計問題,但給人傳來傳去,加鹽加醋,無限放大,說到這間公司出的都會爛,還給人家改名叫”千值爛”,但事實上本人買了這麼多千值練產品,除了超獸初版和真三一腰易甩ball joint外,隻隻都品質很好,近期的產品也沒事。所以話流言真的很可怕⋯⋯
天威 說明書 有更正,大家請留意 6F5D4230-6198-4539-BAE9-4904EE5B79FC.jpeg

好想玩,等收肥趣電話……
bigbigfriend 發表於 24-12-2020 10:24 AM
這就是妖言惑眾、跟住人云亦云的源頭,就好像千值練,當初超獣機神確實有關節設計問題,但給人傳來傳去, ...

千值可動既買過3隻,大同細既東亞重工合成人間, 機甲創世紀.
大既合成人間同機甲創世紀都有易甩件既問題, 已經係冇咩扭. 問返啲熟既朋友一樣有呢個問題. 大既東亞重工合成人間算係小問題, 而機甲創世紀真係覺得佢地有心但無力, 未夠技術 / QC.
細個東亞重工合成人間反而就正正常常冇咩問題.
啲廠出得唔好我都唔會憎,  最多下次唔好買.
我估啲人特別鬧千值鬧得勁, 係因為佢既quality 同價錢幾overpriced. 俾得貴但俾唔到既quality, 其實玩得既都知, 啲錢只係買佢design, 其他就睇彩數.

mj23 發表於 24-12-2020 05:03 PM
千值可動既買過3隻,大同細既東亞重工合成人間, 機甲創世紀.
大既合成人間同機甲創世紀都有易甩件既問題,  ...

老千最大問題係佢就算知邊度出問題都死不悔改, 而且責任明顯在佢都係不負責任, 市場上有大量斷手超獸就知佢幾討厭

我依家對複雜玩具已經好怕, 所謂玩玩具好似找自己麻煩一樣
D老人家先死不悔改,估唔到一間公司都會,笑左。
玩過呢隻天威之後,買B記的高迪安嘅意欲已降至近乎零,堅正{:1_377:}
pastng 發表於 24-12-2020 11:39 PM
玩過呢隻天威之後,買B記的高迪安嘅意欲已降至近乎零,堅正

對,會成日攞隻天威出嚟玩添:77:
合金比例比想像中少。但考慮到佢關節既承受力,都係合理
造型比例都冇咩可以投訴,qd 都冇咩大問題,係個價真係貴咗少少
只能寫個「服」字{:1_377:}
肉 發表於 25-12-2020 12:49 AM
合金比例比想像中少。但考慮到佢關節既承受力,都係合理
造型比例都冇咩可以投訴,qd 都冇咩大問題,係個價 ...

膠料有些單價是高於所謂合金的
扭左成晚,感覺係耐玩嘅!
pastng 發表於 25-12-2020 09:08 AM
扭左成晚,感覺係耐玩嘅!

個人認為高價既玩具耐玩都係重要因素
要就住就住始終無咁開心