Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 分享所有聖衣神話 (p.10 加入 ex獅子座)

我神星矢唔好出到拳......
神鬥士 玉衡星 天狼 菲路
神鬥士 玉衡星 天狼 菲路

在白夜之森徘徊找尋獵物的 5等亮星 天狼神鬥衣
玉衡星 極北之狼 菲路

QC唔錯,沒問題,有問題的只是玩具本身的設定,先講講星座型態
唔靚.......,一D都唔靚.......,好醜.......

成盒玩具造得最靚是這隻狼,由上色到外型都非常不錯,只是沒有關節,冇得玩,不過沒所為吧,最起碼BANDAI肯出

個樣夠晒惡

人偶外型都算好睇,不過角色本身唔起眼,冇特別,下身的毛毛短褲仔用軟膠造,好夠軟,不會阻雙腳的活動

人樣.....好蛋臉...要帶翻個面罩才有型

附送吹口笛的專用手,.....手指好粗呀

但另1款面罩就唔靚LU,金色的眼睛部份太細,1D都靚呀,造得又唔神似.......

沒什麼好寫,看絕招,有兩種~
冰山群狼拳!

雪地狼哮拳!
:love:
good post, push! :71: :71: :71: :71: :71: :71: :71: :71: :71:
頭像被屏蔽
saint saiya er~~~~~~~~~~~:43: :43: :43:
good thz~~~~~~~~~~:71: :71: :71:
黃金聖鬥士 山羊座 肇拿 (山羊冥衣)

冥衣山羊座-肇拿,如期推出,我當然不能放過,等到較平的asia版到貨就第1時間買下吧,這角色我不是太中意,但作為12黃金聖鬥士,點都要買吧^^

新版本的肇拿就緊係靚o左好多啦,不過個樣就靚得過火...後生o左,又高o左(素體+髮型^^)

qc真係麻麻,選購時真係好難睇得清,因為套甲較為深色...冇計,講下點差先,d甲有掉漆,肩甲水口位明顯到好似多o左條花痕咁,上色方面一d地方好淺,1d好深...好彩整體深色,影相唔會覺,不過拿上手玩時,見到咁樣真係好吹漲

星座型態都唔錯,只是氣勢唔多夠

人型比例ok,但頸幾長

肩甲新設計,加入拉出式,令這個聖劍起手式好好睇,黃金聖衣版本是沒有的

EXCALIBUR

雙眼今次冇分開 ^^, 都係果句, 太靚仔,面型不是太似

腰甲都有拉出式,但作用不大,可能我擺得唔好睇

配件中有條頸能套落黃金山羊個素體,再與冥羊頭結合,就變成以下這個頸長樣靚版本.....但條頸太長.........個頭又dup唔到..............,另外更有配件(前髮)來戴上黃金山羊面罩,不過已沒有心機試.......都係等佢(bandai)正正經經出胸象版吧

黃金聖鬥士 水瓶座卡妙 part 2 (冥衣水瓶)

一連三個月推出三款黃金戰士冥衣版,今次到介紹這款-冥衣水瓶座 卡妙!!!
(冥衣雙子座已經推出,我也希望能盡快入手)

QC幾好,沒有掉漆,但人偶(素體)雙腳都係唔多夠力,大幅度張開雙腿會出現內彎情況,bandai,係時候出第4代素體啦,我講左好多次啦…

原版的星座型態已經好靚,這個冥衣版本的就更加好,低座部份有一塊圓甲擋住中間的支撐點,非常美觀,黃金聖衣版本是沒有的,而肩甲的位置改為扣在曙光女神個腋下,雖然怪,但順眼

由於是冥衣版本,曙光女神個表情是奸笑的

身型比例靚過冥衣山羊好多,但小腿甲好似短左d

面相唔駛講野,靚到爆晒炸呀

面罩唔貼面,可以放心帶,唔怕弄污面部顏料,但真係離晒罩...駛唔駛離咁開呀...!
(已我的技術…,唔識打燈...,影到塊面黑晒)

同樣地,肩甲群甲都有新關節設計,擺以下一堆pose靚好多

高舉水瓶動作!! 都算擺得好睇

咁有型,出招啦
曙光女神之寬恕 (光速水瓶神拳.......)

帶上面罩的,始終都冇咁靚...

我未買水瓶胸象…….唯有等再販才再影佢...
:71:
青銅聖鬥士 天馬座 星矢 Part.4 新生青銅聖衣Broken Ver.

誌上限定 天馬座星矢 新生青銅聖衣 Broken Ver
今次同水晶聖鬥士一樣,產品雖是誌上限定品,但同樣有行貨,所以好平

廢話少說,先看星座型態
這個broken ver.比第一款神話玩具天馬新生青銅實淨

聖衣有部份是有不同破損度可換(下面再講),而下圖的星座型是換上了高破損度的聖衣,....不過就咁睇真係唔多覺眼

人偶用第3素體,素體的腰及雙腿都有做出衣服破損狀,實在不錯

頭部有兩款,分別是上圖的究極聖衣版本及下圖的胸象版本...,有個新頭雕才更好

我試用用神聖衣版的星矢頭合來看看...,隻色唔match

左右肩甲,胸甲,左右前臂甲都有兩款破損度
手背甲其實都有一款完整的及一款破損的,但那套完整的甲我沒用過,因為同這個週身都係破損聖衣的格格不入

高破損度全身LOOK

這個沒有上身聖衣Look,都幾順眼
都係果句,快d出第4代素體 & 肚上的腹肌紋唔好要啦

最後,我是把他換成這樣放回display櫃
(我中意右邊身的高破損度)

黃金聖鬥士 雙子座 撒卡 Part 2 (冥衣)

雙子座撒卡,是12黃金聖鬥是中最型最勁的,而今次的神話玩具也把他外表的型,忠實地做了出來 (以上的是我這個同樣是雙子座的個人感想) ^^

星座也ok靚,組合也容易

同星矢的BROKEN VER一樣有兩個頭部可換,一個開眼一個閉目,頭雕是來自黃金雙子座胸象版的,.....BANDAI,我想要個新頭囉...所以頭部的可動度照舊是極低…完全無改善
(頭盔上頭後比黃金版順眼)

頭盔上也有兩張臉,一個奸笑,一個目無表情的 (唔記得影.....)

面色唔靚是這玩具其一敗筆處,又黃又青...,點解咁GA...?
另一我唔滿意的,是冥衣上,紫色部位太鮮色明亮,或可以說成冥衣黑色部位太黑

比列非常正

前臂冥衣覆蓋度高,阻礙了關節屈曲,但肩甲改用了新的關節,整體也無阻出招姿勢

銀河爆裂!!
原帖由 AJ 於 22-4-2009 12:44 AM 發表
青銅聖鬥士 天馬座 星矢 Part.4 新生青銅聖衣Broken Ver.

誌上限定 天馬座星矢 新生青銅聖衣 Broken Ver
今次同水晶聖鬥士一樣,產品雖是誌上限定品,但同樣有行貨,所以好平
http://lrg103.zorpia.com/0/5202/332 ...
good sharing !! thx brother :71:
:65: 你好~
thx~大大報告~:64:
靚相~靚POSE~靚報告~~!:)

大大的分享,後期越做越好~!:71: (因為直接貼晒D圖出黎,唔洗按LINK)
very good photo!:love:
very very very good ! nice pic !!!!
原帖由 MAX 於 22-4-2009 15:05 發表
靚相~靚POSE~靚報告~~!:)

大大的分享,後期越做越好~!:71: (因為直接貼晒D圖出黎,唔洗按LINK)

多謝,因為終於開左個戶口上傳圖片,貼相方便了很多