Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 分享所有聖衣神話 (p.10 加入 ex獅子座)

原帖由 華偉度諾艾德嘉 於 8-6-2008 10:39 PM 發表

點解我朋友佢話好難砌o既 , 唔通智商問題

係有d複雜, 不過玩左咁多隻神話, 應付到既
:71:
樓主好有心機 :71: 推!

六聖獸我都覺得好正! 唔計角色只睇玩具, 呢隻一定係海將軍之首:$
鱗衣組裝同一般聖衣唔同, 玩落好有新鮮感, 正!!
原帖由 AJ 於 8-6-2008 10:17 PM 發表
更多圖片請點選以下人物圖像

海鬥士七將軍 六聖獸 依奧
================================================================================================
南太平洋柱子 ...

Very detail and nice report, thanks

回覆 64# 的文章

肩甲及背翼電鍍件有小部份掉漆

always like this, i love metal shoulder~!
推!:78:

黃金聖鬥士 天秤座 童虎

天秤座童虎,是初期的神話玩具,與現在的出品比較下,會覺得佢好大舊,好笨重
qc整體可以,但每對手左 右都唔同色...色差好大下,好彩影相唔覺
星座真係幾靚,經我加一加效果後是否好神聖呢^^

12件武器分部在各個位置

面相...............側面真係幾ok,正面兩條長的水.......真係幾原創...,受不了

帶左頭盔唔好睇...

唔計裝上身的武器,合金量超高,只有頭盔及前後腰甲是用膠,所以好重手
而身上的武器有少部份用膠件,但那個份量10足的盾中心部係合金,外圍係膠,但家下都係好重.......點解係都要用合金...?
穿上聖衣 後比例ok,左右腰甲唔靚,怪怪的,可動度 較低,因為聖衣重,d武器又重又易跌

講真,後面真係靚過前面,重要係好靚果隻

原作漫畫造型係右盾放在肩上

12件共6對的武器,由童虎老師每款show比你睇

奧義: 廬山百龍霸 !!!!!

12個黃金聖鬥士終於全部介紹完,手頭上還只有天龍座未搞好(相其實影好了),另外還有死神,搖光星未買,今個月還有神聖衣天馬座...神話路,究竟行左一半未
奸爸爹呢 ~

神鬥士 搖光星 美鳴

優美旋律其實是死亡鎮魂歌-美鳴
7等亮星 天琴(豎琴)神鬥衣

第4位推出的神鬥玩具,qc好,簡簡單的一款,面都ok,表情有兩款可換,但頭髮造型唔得,尤其是前面果'汁'頭髮.....退步!!!又翻o左去大香蕉時代...

星座型態唔靚.....

神鬥衣穿上身後幾好睇,好fit

眼睛上色唔跟tv版.....用上了好sharp的粉色,好似長期發光,邪氣幾盛 (cap圖對比下)

技:死亡序曲

絶命琴音

光速拳

最後一戰同一輝除晒d甲,肉搏!!!

最後一擊
原帖由 AJ 於 4-8-2008 17:08 發表

神鬥士 搖光星 美鳴

優美旋律其實是死亡鎮魂歌-美鳴
7等亮星 天琴(豎琴)神鬥衣

第4位推出的神鬥玩 ...

佢唔係用第三代素體咩﹖點解個膊頭仲有兩個窿﹖
南冰洋柱子守護者 隆奈狄斯 心之獵人 格沙

這位角色星座有多個釋名,分別有 海怪,變色龍,海蜥蝪,等等,你鍾意點叫都得 ^^
星座型態也是非常不錯,幾靚

這個角度另我想起某廣告對白: bye bye 你條尾

動漫版本中的格沙,是高高瘦瘦,駝背,...其實都預o左神話做得唔似,所以出來效果沒太大失望,當然想佢好似5小弱中的幼獅咁,素體加多小小配件另身型更接近劇中的就更另人興奮

面相唔駛點講..............美化了太多太多,低讚的是動漫版本中跟本沒有他除下頭盔的相,笨大特意找來原作大師 車田正美先生 來個全新設定,幾有誠意 (但點解海馬個髮型出得咁Q差...)

帶番頭盔順眼d

今次的qc在神話系列中算是好好,素體關節夠實,顏色鮮艷,但沒有6聖獸的咁[橙],但比其他7將軍好

腰甲本身已是灣灣的

呢條友仔能夠窺探對手內心,找到對方心愛的人而變成他接近對手,之後...

...之後在對手沒防備下用手刀插人一野,多麼賤格的一招

另外還有一招正常的攻擊技  :  火蛇吐舌!!!!!   (好怪的技名)

海皇篇中還欠 海皇(9月推出) 及 人魚, 希望明年會聽到 神話會出 女戰士來衝擊下
原帖由 pkfox 於 4-8-2008 21:20 發表

佢唔係用第三代素體咩﹖點解個膊頭仲有兩個窿﹖

係第3代素體, 不過我諗係因應角色及肩甲需要,會作出小小更改
:71: :71: :71: :71:
頭像被屏蔽
:love:
青銅聖鬥士 天龍座.紫龍
今日同大家分享下5大主角中最後介紹的一人  天龍座.紫龍
介紹玩具之前,先多謝blog友DESMOND哥,幫我弄了這一張圖
【DESMOND X AJ】crossover作品 !!!  『燐氣浮現˙紫龍』

攝影: AJ       CG圖: DESMOND

這個聖衣神話玩具系列,為紫龍推出了新生青銅聖衣,最終青銅聖衣及便服版,再配合黃金聖衣,基本上他有四款造型,拍下的相片不少。先介紹便服版。
APPENDIX系列的便服版
便服版紫龍採用第3素體,衣料比星矢的簿,較貼身,雖然瘦但好睇好多。而素體上身是裸體的,而背部更有他的天龍"紋身"。

換上最終聖衣版的肓眼look。

出發去找師父修補聖衣look。附有長長帶子,重現這個經典造型。

這種配色才是真正的天龍座。很可愛的型態^^

跟住帶大家睇下第一款聖衣神話天龍座玩具
聖衣神話新生青銅聖衣
先看看星座形,外形上我覺得除了龍頭唔靚及不是龍的身型都沒什麼問題(姐係唔靚)。最大問題是用色,天龍聖衣唔跟tv版的配色,居然用上了聖衣大系那鮮綠色......(之後推出的5子box.set才用回tv配色)。

聖衣上身後...當年入手得當然唔覺有問題(除了小腿聖衣釣腳),但現在對他那腰帶前甲過大,頭罩唔靚及...紫龍那個極像美式動畫中的華人樣子,實在難頂...。

可動頭髮幾有趣。

盧山龍飛翔!

盧山昇龍霸!!

盲眼的頭部是天秤座附送的。….. 像個害羞的少女。

換上第2素體,效果不錯。

來多次盧山龍飛翔及盧山昇龍霸。

還有聖劍

爆衫look!!(便服版的第3表體) 其實那個便服版本中有附送腰帶的,但配色是tv版,與這個不同,所以放棄為他穿上。

最終青銅聖衣

星座型好靚,顏色也是tv的,令人感動。

最終青銅聖衣中,這個天龍座我也好喜歡(其實只有白鳥我唔覺靚)。但這玩具的qc不好,聖衣多處出現小水泡,面罩易掉漆…。今次頭髮沒有可動設計,髮形飄逸,靚!但後面那飄逸長髮造型散得幾開,影響頭部活動。

嘿嘿,扮meaghouse那個動作。

!!盧山百龍霸!!

冥界編中未出現過的爆衫look

最後,送上紫龍的天秤座黃金聖衣造型...首先用這個天秤座盒內附送的頭~

換上新生聖衣版那個華人頭~

當然還有最終青銅版的頭~這個已是最好看的,但還是唔多夾...

再看看他與兵器合照。