Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 《Yahoo拍賣》「競價品功能」運作公告

martinnitram 發表於 6-10-2017 04:45 PM
又有新野, 即係跟 carousell 賣 bump 咁?
https://hk.info.auctions.yahoo.com/announce/view.html?id=138
...

玩倒退,倒退,倒退,倒退........
mushroom 發表於 6-10-2017 06:05 PM
其實就算1蚊起bid, 都可以set 底價,唔過底價一樣唔賣。

雖然有點多餘,但好過自己bid ...

YAHOO之前還是按拍賣價收不同拍賣費時,有條友全部拍賣品都是$1bid起,但他要求買家用直價買(即$1起價,$1000即決,你必須BID$1000)如果不是會還delete你叫價和blacklist你,變相全部拍賣品都只是比$1拍賣費
買家如果比負評,他還聲大夾惡說對方不懂中文....
但YAHOO完全冇做野,對我們這些老老實實比足拍賣費完全不公平
bbdaishogun 發表於 7-10-2017 12:05 PM
YAHOO之前還是按拍賣價收不同拍賣費時,有條友全部拍賣品都是$1bid起,但他要求買家用直價買(即$1起價,$1000 ...

咁都諗到無野講........
bbdaishogun 發表於 7-10-2017 12:05 PM
YAHOO之前還是按拍賣價收不同拍賣費時,有條友全部拍賣品都是$1bid起,但他要求買家用直價買(即$1起價,$1000 ...

有條友專賣古董tomica,佢全部$1起bid,但描述寫要收50~100手續費,我勁投訴,也烏都冇反應
justiceman 發表於 7-10-2017 12:22 PM
有條友專賣古董tomica,佢全部$1起bid,但描述寫要收50~100手續費,我勁投訴,也烏都冇反應 ...

而家改做1蚊刊登費,一樣大把人照收你10蚊8蚊
其實無競價功能仲叫乜鬼拍賣網,叫返「銷售網」算罷啦!
p_lam0730 發表於 7-10-2017 09:03 PM
而家改做1蚊刊登費,一樣大把人照收你10蚊8蚊

雖然我都唔係好鐘意俾(最緊要有寫明點先至收, 諗好至決定去唔去, 而唔係現下好多人咁求其做盲毛彈弓手搏大霧). 不過個情況都可以歸咎於丫烏貪心既政策所累.

對於開$100以下起標但左右手互搏又或嗰班要人指定出即買價落BID去屈錢既真係唔抵幫.

但係認認真真跟佢規則正常開價既, 喺5年前啲玩具已經下下過6,7舊水既環境. 真係焗俾每件$6最低消費一個月. 賣得出還好, 遇著有心人搞事搞到賣唔出, 又或者唔係當期熱炒貨要等有緣人出手, 咁個個月每件俾$6真係隨時慘過出去格仔舖租個骨灰龕. 搞到條拍賣費等於成半件玩具價.

敢問師兄如果唔係喺海關掃蕩既情況下, 你蝕唔蝕得起?

大家掃 發表於 8-10-2017 02:57 PM
雖然我都唔係好鐘意俾(最緊要有寫明點先至收, 諗好至決定去唔去, 而唔係現下好多人咁求其做盲毛彈弓手搏大 ...

冷門貨就唔好諗住set低價起bid了,set自己心中價仲好
講真佢10蚊8蚊一次,每次可以自動post多兩次,每次10日,即係10蚊8蚊post30日都算係咁,post成個月都冇人買就面對現實啦
玩得$1就知買賣雙方都係貪架啦。賣家想慳拍賣費先開$1bid,買家想搏懵執平貨先投$1野。

係人都知賣家心中一定有個底價有個分身ac,大家慢慢摸下對方底囉,橫掂bid唔到佢自己食返轉頭又會出返嚟$1任bid。

其實真係好你情我願。
根本係人嘅問題, 係有衰賣家, 但人渣白痴戇居買家都大把。

自己戇居要求戇居睇法就賴落其他平台, 賣家身上, 所以先會咁多人話港客麻煩。
無左可以唔洗去,依加直接價吓吓貴成幾百有多,以前競價BIA到最後食小小炒1,2百都仲無所喂,依加多到可能原本盒野一倍有多,同老旺D實店有咩方別:42:
bbdaishogun 發表於 21-10-2017 12:15 AM
會出新APPS
https://yahoo-auctions.myguide.hk/mobileapp/

呢條LINK入面有問卷, 佢地睇嚟都想加番BIDDING入去
鬼武者 發表於 16-10-2017 11:39 AM
玩得$1就知買賣雙方都係貪架啦。賣家想慳拍賣費先開$1bid,買家想搏懵執平貨先投$1野。

係人都知賣家心中 ...

錯曬, 你一定係新手
1蚊比人BID唔係慳拍賣費, 係吸引人點入來睇件野,
你YAHOO人流甘低, 你正價登D人連你件野係咩都唔會點入來睇
真係鍾意見野既人就一定會出到合理價
1000蚊野出價30蚊當自己大爺既就一定比人當垃圾
垃圾發出既聲音YAHOO一向都唔會處理
luciferdark 發表於 21-10-2017 01:14 AM
呢條LINK入面有問卷, 佢地睇嚟都想加番BIDDING入去

係就好了,可以bidding