Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 《Yahoo拍賣》「競價品功能」運作公告

martinnitram 發表於 4-9-2017 10:50 AM
又有新搞作

拍賣費全部 $1, 不過唔知做幾耐

記得yahoo十幾年港, 係不收費,
買賣可私下自由溝通, 好受歡迎!

現又搞這....:38:
那班管理, IT人無從人拍賣行為, 心理去做,改進!
一早吾work, 好都俾班友搞死

競價品功能就係最好玩既地方,無既話我去facebook 算啦
yahoo拍賣收費開始已經變差,台灣奇摩拍賣都唔洗收費,現在仲要無左拍賣功能,可能係俾最近一啲拍賣apps或者forum facebook搶晒啲客...所以營運部痴左線呱
一個時代的結束

門小佢老板,冇得bid,全部直購價,仲保留"自動延長,提前結標,取消出價"等功能,把鬼,麼嘢人諗出來,弱智,甘仲叫拍賣!!
雅虎好耐之前已經把購物網和拍賣網撈埋一齊,除咗首頁,其他版面已經唔見拍賣條link,整瓜GeoCitie和網誌,而家到拍賣......你專注購物就攪好海外付款和宣傳啦!只係識得cut.
robotkelvin 發表於 6-9-2017 12:52 PM
雅虎好耐之前已經把購物網和拍賣網撈埋一齊,除咗首頁,其他版面已經唔見拍賣條link,整瓜GeoCitie和網誌, ...

想好似樂天咁?

Yahoo管理層IT腦殘,為賺取多D收入(刊登費),以後不會再見到$1bid,$99bid,Y拍步向死亡,算吧!反正很多買家屋企玩具都塞到爆,藉此買少D,係難為了D賣家,一係放棄Y拍,一係繼續做,刊登費成本大增,最終轉介買家,惡性循環,Y拍和賣家攬住一起死。買家不會買到平貨,賣家D貨貴又賣唔去,最終人人離場,Y拍執左佢吧!
Agito 發表於 7-9-2017 09:06 AM
Yahoo管理層IT腦殘,為賺取多D收入(刊登費),以後不會再見到$1bid,$99bid,Y拍步向死亡,算吧!反正很多買 ...

可以轉去其他平台,不過香港再無競價場真係可惜
已改名為yahoo購物.....{:1_373:}
y拍依家所有物品都係收一蚊拍賣費, 想吸引返D賣家! :36:

不過我睇勇哥fb話刊登好似有問題! 刊登唔到! {:1_231:}

yahoo從前我屋企精品店都有用來賣野
我自己都有2個買賣野帳號....每個百分計

大概4年前...
強國yahoo宣佈不再營運
香港yahoo開始比一斑大陸人洗新聞留言...好多香港人包括我都唔再留連香港yahoo...
以前一online就上yahoo睇....
而家已經唔再睇yahoo了.... 睇見d強國留言就反胃...
拍賣點擊率一直一直下降....
仲要6個帳號有4個比強國狗入侵...

去信要求佢ban強國人唔比佢地用香港yahoo又唔肯....
收1蚊7日先得2個點擊...
熱門新貨7日先得16點擊左右....

3年前全面棄用....

前排yahoo玩具promote.... 丟左2樣1蚊任bid日本成千蚊既野....
1蚊任bid7日都係得果14個點擊....
買家全部都係強國新移民....1000蚊既野出價38蚊仲話要平比佢...
開另一個帳自己bid返算....永世唔再用香港yahoo....

前日係公司.... 試左前面師兄講果個轉轉拍賣
3日就40個人睇左,仲要知道有咩人like你想買
登3樣2日內賣左2樣,仲要免刊登費....
仲要打武裝神姬多絕版款買....
不過轉轉拍賣有個超大缺點....
就係比"小倉店"強姦... 焗睇佢d垃圾30個左右先有正常結果
我就唔信佢8蚊野用15蚊打3日廣告打足45蚊... 老鼠屎轉轉員工吧....

yahoo... 同亞視一樣命運.... yahoo滅亡由姑息強國人入侵開始....

kamitodemo 發表於 9-9-2017 09:24 PM
yahoo從前我屋企精品店都有用來賣野
我自己都有2個買賣野帳號....每個百分計

我玩左十年又吾覺有甘極端問題
今年開始係淡左
但我都keep住賣到....正野照多人搶...

雅虎自掘墳墓。
已轉左去 carousell & fb谷!!!!! 唔會再用yahoo!
俾幾蚊唔係問題, 但係yahoo d服務真無不知所謂
收費後d 服務根本無好過,仲差過以前!
我又唔係做生意,純粹真係唔想要果d toy 掉上網賣
雖則carousell 好多野未完善同人流係無咁多
但係任我擺係度,又唔會落架
岩價我至賣..... 岩哂我呢類用家